vytisknout velikost písma Něco na vás leze? Bacily zažene zázvorový čaj

V podzimních a zimních měsících dostává organizmus každého z nás pořádně zabrat. Vezměte si jen změny počasí. Chvilku svítí sluníčko, o pár minut později prší a nebude trvat dlouho, začne sněžit a do rukávů vleze mráz.

K tomu se přidá vítr a jsme nachlazení jedna dvě. Nečekejte, až vás polapí bacili, a zaměřte se na prevenci. Nabízíme vám osvědčený recept na zázvorový čaj, který vás postaví na nohy i ve chvíli, kdy už na vás něco poleze.

Klepněte pro větší obrázek
Zázvoru si vždy kupte tak akorát, aby byl k použití co nejčerstvější, a neoloupaný ho skladujte v lednici

K jeho výrobě potřebujete:

  • kořen čerstvého zázvoru (lze ho koupit téměř ve všech supermarketech);
  • dva citrony;
  • dvě až tři lžičky černého čaje;
  • med;
  • vodu.

Kořen zázvoru (na litr vody asi deset centimetrů) nastrouhejte na hrubém struhadle do hrnce, přidejte citrony (předtím z nich sloupněte kůru a plod rozkrojte na dva až čtyři kousky) a několik lžiček černého čaje na dochucení.

Pokojové rostliny | Užitková zahrada | Zahradní rostliny | Pěstování | Palmy | Exotika

Zázvor si vypěstujete nad radiátorem

 

Tip od léčitele

Naše čtenářka Bouga upozorňuje na radu psychotronika a léčitele pana Pitry z Jablonce nad Nisou, který doporučuje přidat k uvedeným ingrediencím ještě před zalitím skořici, jež zesílí účinky zázvoru.

 

Vše zalijte vařící vodou, přikryjte poklicí a nechte patnáct až dvacet minut stát. Poté výluh sceďte a hojně přislaďte medem. Rozhodně ho nedávejte do horkého nápoje, přišel by o svoje léčebné účinky! Pokud mezitím čaj vychladne, přihřejte ho, má se pít teplý.

Klepněte pro větší obrázek
Máte-li k dispozici čerstvou mátu či jinou chutnou bylinku, do čaje ji klidně přihoďte

Vypijte ho tolik, kolik zvládnete, klidně i několik dávek denně. Uvedené poměry dávek nejsou striktně dané, vyzkoušejte sami, jak vám bude chutnat – a recept si přizpůsobte.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |