5
Fotogalerie

Nechte rozkvést svůj plot růžemi

Při výběru a nákupu pnoucích růží se každý romanticky zasní a představí si vodopád sladce vonících květů. Pokud si přejete, aby se tento váš sen stal skutečností, podívejte se jak na to. Pnoucí růže se ve skutečnosti sami nepnou jako třeba plamének nebo břečťan. Pnoucí růže potřebují vaši pomoc, potřebují vést a vyvazovat.

Jak správně vybrat a pečovat o pnoucí růže?

Existuje několik odrůd, které rostou vzhůru. Pnoucí růže ze skupiny Rambler (někdy se nazývají liánovité růže) jsou velmi oblíbené zejména proto, že dobře rostou. Tyto růže kvetou na víceletém dřevě, tedy na větvích starších než jeden rok. Za optimálních podmínek může tato odrůda vyrůst za rok o tři metry. Většina květů se objevuje na horizontálně rostoucích a ohnutých větvích. Růži se nejlépe daří, když si může jít svou vlastní cestou. Kvete na přelomu jara a léta, některé druhy kvetou na podzim podruhé. Ačkoli některé druhy snadno podléhají obilné sněti, většina růží Rambler je silná. Keříky snesou i slabý mráz.

bakker_obrazky_800x600-4.jpgbakker_obrazky_800x600-5.jpg

Dobrou volbu představují i popínavé druhy patřící mezi čajohybridy. Dělí se do dvou kategorií, na velkokvěté (růže Grandiflora), které vás překvapí krásou několika plných květů na výhonu, a floribundy, které se zdobí drobnějšími květy. Rostlina by ze spodní strany mohla být holá. Abychom tomu předešli, vyvazujeme větve horizontálně. Tak bude růže kvést všude stejně pěkně, nejen nahoře. Tyto růže jsou o něco méně odolné v porovnání s růžemi Rambler, ale jistě budou přínosem na terasu či balkón.

Velmi populární jsou růže fontánové, které se dobře pnou podél sloupků nebo dřevěného či kovového rámoví. Obecně nejsou příliš vysoké, dorůstají do výšky 1,5 až 2 metry a mají silnější stonky. Jsou vhodné do menší zahrady nebo na balkón, ale vyniknou i uprostřed růžového záhonu nebo po stranách zahradní cestičky.

bakker_obrazky_800x600-3.jpg

Všechny výše uvedené druhy jsou remontující, tedy kvetou opakovaně. Pravidelně odstraňujte odkvetlé květy. Pokud je po odkvětu sestřihnete až k prvnímu pětilistu, bude jejich příští květ ještě bohatší. Tyto růže jsou krásnou ozdobou i na podzim a v zimních měsících.

Jakou barvu?

Růže mají různé barvy od sněhobílé až po temně červenou, od jasně žluté až po temně oranžovou. Nabízí se i levandulová barva, o které se hovoří jako o modré. Pokud si chcete být jisti barvou, kterou si přejete, nekupujte levné růže v samoobsluze. Nikdy nekupujte růži jen kvůli barvě, aniž byste znali její jméno. Pak budete poměrně obtížně hledat informace o způsobu růstu této růže.

bakker_obrazky_800x600-1.jpgbakker_obrazky_800x600-2.jpg

Doporučujeme

Články odjinud