6
Fotogalerie

Návštěva v Keukenhofu: Takhle vypadá největší květinový park v Evropě

Jen kousek od mořského pobřeží se uprostřed nekonečných barevných květinových polí a větrných mlýnů nachází u půvabné holandské vesničky Lisse místo, které se vyplatí alespoň jednou za život navštívit - květinový park Keukenhof.

Vstupte do světa barev a vůní

Za téměř sedmdesát let se počet dodavatelů květinových cibulí do Keukenhofu zvýšil z původních čtyřiceti na stovku a je nesmírnou poctou pro pěstitele, kteří smějí cibule do tohoto květinového parku dodávat. Zatají se vám dech, až spatříte v plném květu více než sto druhů tulipánů. Každý rok jsou jejich kombinace úplně jiné a stále úchvatnější.

Letos budou mozaiky

 Hned po vstupu do tohoto v Evropě největšího květinového parku o rozloze 32 ha se ocitnete uprostřed fascinující hry zeleně a dynamicky prýštící vody (najdete tu vkusné prodejní stánky, kde si můžete dát navrhnout  zahradu, květinový záhon nebo si nechat poradit s pěstováním rostlin) a v nádherné krajině, kde hlavní slovo mají výrazné barvy, pronikavé vůně a svěží trávníky.

Ale to není zdaleka všechno, celý květinový park je ohraničen pro Holandsko typickým vodním kanálem a je doslova protkán množstvím cestiček a můstků, ze kterých můžete nejlépe celou tuto nádheru pozorovat, vnímat a inspirovat se. Budete se kochat pohledy a průhledy z laviček, lehátek a také z terasy starého a funkčního větrného mlýna, odkud mimochodem uvidíte i ta nejkrásnější květinová pole v okolí Keukenhofu. Asi proto se Keukenhof stal pro Holanďany i typickým symbolem otevření nové zahradní sezóny. A nejen pro ně, největší květinový park v Evropě navštíví každou sezónu milión lidí.

Pokračování 2 / 6

Zajímavá historie

Na úplném začátku – v 15. století – byla původně na místě této květinové nádhery jen krajina s lesy a pískovými dunami, tehdy šlo o součást majetku holandské šlechtičny Bavorské. Aristokratka kromě lovu zvěře svůj pozemek využívala pro sběr léčivých rostlin pro potřeby své kuchyně a odtud pochází i název tohoto místa – Keukenhof (v překladu Kuchyňský dvůr).

Teprve v roce 1857 přišel s návrhem přetvořit divokou krajinu na park v anglickém stylu uznávaný krajinný architekt Zocher. První prohlídka kvetoucích cibulovin se však uskutečnila až mnohem později, konkrétně v roce 1949, a od té doby bývá pravidelně vždy park přístupný veřejnosti od března do konce května. (Letos se brány parku uzavřou 21.5.)

Pokračování 3 / 6

Každý rok park nabídne něco nového

V posledním roce dostala světová květinová atrakce do vínku nový vstupní objekt s pokladnami, informačním centrem, obchody a příjemným zázemím pro návštěvníky. Vstupní pavilón je opravdu impozantní ve stylu moderní architektury a je postaven pouze z přírodních materiálů – dřeva, mědi a cihel.

Letos tu najdete inspirativní tématické ukázky zahrad, tentokrát na téma Urban Beach Garden, jež vybízí k vytvoření vlastní ‚městské pláže‘  a relaxačního obývacího prostoru.

V Keukenhofu najdete i původní zahradu (s množstvím historických a už se běžně nevyskytujících rostlinných druhů) ukrytou za cihlovou zdí, výškově členitou zahradu imitující les s množstvím tekoucích potůčků, přírodní zahradu s atraktivními známými i méně známými trvalkami, bludiště z tvarovaných dřevin, bambusový lesík, několik zajímavých vzorových až futuristicky řešených zahrad, záhony růží a bylinek nebo také typicky přímořskou zahradu vybudovanou na písku. Na své si tu určitě přijdou i příznivci japonských zahrad.

Pokračování 4 / 6

Pozvánka do pavilonů

V celém parku je možné vidět také několik výstavních pavilonů, například pavilon holandské královny Beatrix, kde jsou vystavovány nejkrásnější výpěstky orchidejí či pavilon Willema Alexandra.

Samozřejmě nesmíte minout nejznámější a největší z nich, Oranžsko-nasavský pavilon, který je místem sezónních květinových prohlídek – Flower Parade. Každoročně se zde během osmi týdnů formou nádherných aranžmá představuje týdně jiný druh květin. O velikonocích uvidíte přehlídku růží – Rose show, v týdnu od 20. do 25. dubna Narcisy a Cibulovou show a pak... víc neprozradíme. Jeďte se podívat sami.

Pokračování 5 / 6

Jeden den nestačí

Pokud vás některá z rostlin v Keukenhofu zaujme (najdete zde mnoho takových, jaké jste nikdy předtím neviděli a neznali), můžete si ji buď koupit, nebo objednat přímo v areálu. K dispozici jsou i příslušné katalogy a velmi vstřícný odborný personál. To je však jen část z toho, co holandský Keukenhof svým návštěvníkům nabízí. Na své si tu přijdou i děti, už jen proto, že se v samotném parku setkají s několika atraktivními zvířátky a zajímavými atrakcemi. Pokud se sem rozhodnete vydat, určitě nebudete litovat. Ale nezapomeňte si na tuto květinovou nádheru vyhradit alespoň jeden celý den.

Pokračování 6 / 6

mecanoo-keukenhof-entrance-timber-roof-lisse-the-netherlands-designboom-12.jpgkeuken__media_filer_public_db_10_db103f8c-02ba-4523-acfd-ede14bbb6777_160505lt7959x.jpgkeuken_3_media_filer_public_5a_2e_5a2efa86-bbba-4787-a411-5d88701b8f32_160507lt9618.jpgkeuken_2__media_filer_public_93_2b_932b1924-5400-479b-abe2-c83b7f230f46_160502lt0116.jpgla-1490312589-kaphgvqrnr-snap-photo.jpgkeuken_1_media_filer_public_5a_30_5a30504a-8647-401e-8876-97a322928a81_16_0503lp7592.jpg

 

 

 

 

 

Doporučujeme

Články odjinud