vytisknout velikost písma Návod: jak fermentovat domácí tabák

V domácích podmínkách vypěstovaný tabák někomu chutná bez jakékoliv další úpravy. Většina kuřáků by jej ovšem bez fermentace nekouřila.

Právě tento proces, kdy tabák získává jemnější chuť a snižuje se v něm obsah nikotinu a dalších látek, ovlivňuje společně se sušením rostliny jeho finální chuť nejvíce. Viržinský tabák není třeba fermentovat (ale lze ho tak upravit), selský tabák se fermentuje vždy, je pak chutnější.

Zahradní rostliny | Výživa a hnojení | Užitečná zahrada | Choroby a škůdci | Exotika | Ochrana a péče | Zajímavosti

Návod: jak si doma vypěstujete vlastní tabák

Pomalu, nebo rychle?

Při upravování tabáku pomocí fermentace můžete postupovat různými způsoby – pokud se tomu budete prakticky věnovat, dopracujete se postupně k vlastní metodě. Jsou kuřáci, kterým vyhovuje viržinský tabák „přírodní“ a s chutí ho kouří, jakmile se dá po proschnutí nařezat.

Klepněte pro větší obrázek
Balení cigaret není úplně jednoduché, časem ale budou i ty vaše plné a pevné

Selský tabák se snadněji pěstuje, ale bez fermentace byste prý měli dojem, že kouříte bramborovou nať. Pro lepší pokouření se tedy vyplatí vynaložit trochu námahy a času na jeho zchutnění a zkvalitnění.

Trvalky | Okrasná zahrada | Zahradní rostliny | Okrasné rostliny

Tabák není jen ke kouření, zkrášlí záhony i balkony 

Na výběr máte dva druhy fermentace:

  • pomalou – trvající třicet až čtyřicet (i více) dnů při teplotě mezi třiceti až šedesáti stupni;
  • rychlou – zvládnete ji provést za osm hodin při teplotě osmdesát stupňů.
Klepněte pro větší obrázek
Viržinský tabák je mohutnější a některým kuřákům chutná neupravovaný

Hlavně pečlivě

Někteří fajnšmekři si zopakují fermentaci tabáku i třikrát za sebou nebo nechají listy fermentovat několik týdnů (až pět měsíců). Důležitá je příprava listů a hlavně pečlivé utužení v nádobě, aby se mezi ně nedostal vzduch.

Prosušené listy tabáku před pomalou fermentací nechte mírně zvlhnout (pověste je do rána v koupelně, můžete využít páru ze žehličky nebo je napařit nad hrncem s vařící vodou), listy se nesmí drolit.

Poté z listu odstraníte nejsilnější žilnatiny a prosušené (ne mokré) listy namačkáte pevně do uzavíratelných sklenic. Při větším množství tabáku lze k fermentaci využít i plastové nádoby s víkem.

Vždy dbejte na to, aby byl obsah napěchován až po uzávěr! Skleněnou nádobu zabalte do tmavé fólie a snažte se ji umístit tam, kde budete moci udržet požadovanou teplotu nad třicet stupňů.

Klepněte pro větší obrázek 
Zpracovaný tabák skladujte v suchu, temnu a v uzavřené nádobě, aby neztratil aroma

Slunce versus trouba

Zajistit třicetistupňovou teplotu pro fermentaci není úplně jednoduché: teplota by měla být stálá a neměla by klesnout pod potřebnou hodnotu. Někdo si vypomůže krabicí umístěnou pod žárovku, přes den by v létě pomohlo i slunko, ale v noci se teploty na třiceti neudrží.

Několik dnů zapnutá trouba (s termostatem) by vám tabák při dnešních cenách energie dost prodražila. Stojí za to se podívat na netu, jak si poradí jiní, zkušenější pěstitelé. Také přeskládání listů několikrát během procesu pomalé fermentace nedělá každý.

Neprodyšně uzavřená nádoba se staví dnem vzhůru, v tom případě můžete udělat do víčka tři maličké otvory pro odvětrání zplodin fermentace. Jiné návody jsou bez tohoto doporučení, takže zas půjde o vyzkoušení v praxi.

Klepněte pro větší obrázek
Slabá žilnatina v listech může zůstat, „kořeny a dřevo“ v cigaretách jsou zbytky žilnatin silných

Kdo spěchá, dočká se

Rychlá fermentace pro nedočkavé trvá zhruba osm hodin. Tabákové listy se připraví stejným způsobem, napěchují do nádoby a při teplotě osmdesát stupňů se udržují danou dobu. Můžete využít vodní lázeň v elektrickém zavařovacím hrnci s termostatem.

Nádoba musí být pevně uzavřená, ale není třeba ji ponořovat do vody až nad víčko. Jak při pomalé, tak i při této fermentaci si lze tabák ochutit: mezi listy dejte lusk vanilky, snítky máty, můžete jej prokápnout i aromatickým alkoholem.

Klepněte pro větší obrázek
Pěkná barva nařezaného tabáku svědčí o úspěšné fermentaci

Než si zapálíte 

Zpracované fermentované listy rozložte na plátno a sušte ještě tak dva dny podle potřeby. Nakonec hotový tabák nařežte nebo rozdrťte a skladujte v uzavřené nádobě v temnu. (Stočené listy se krájí na úzké nudličky půl milimetru široké.)

Doporučuje se ještě znovu nařezaný tabák namočit do vlažné vody asi na deset minut, pečlivě vyždímat a znovu dobře dosušit. Způsobů fermentace je tedy několik, zkušení pěstitelé a domácí zpracovatelé říkají, že k dobrému výsledku se propracuje každý pomocí pokusů a omylů, a až po čase si najde vlastní metodu.

Foto: Shutterstock, Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |