vytisknout velikost písma Náš tip: podzimní menu z ovoce a zeleniny

Většina prací se teď točí kolem sklizně ovoce a zeleniny. Ještě než všechny plody umístíte do mrazáku či zavaříte, zkuste z nich vykouzlit podzimní menu, kterým pohostíte nejen rodinu.

Nápady pro každou úrodu 

Ať už byla letos vaše úroda veliká, nebo se scvrkla jen na ukázku toho, čím vším vás dokáže v lepších letech zahrada obdařit, můžete si z ní připravit něco dobrého na zub.

Pokrmy z vlastních čerstvých surovin chutnají zaručeně nejlépe a jsou také bohatší na vitaminy. A kdyby přece jen nebylo ingrediencí dost, nákup vaše kuchtění jistí.

Nabídneme vám čtyři recepty, ze kterých si bez problému sestavíte celé menu, ale stejně tak se dají připravit samostatně. Osvěžující salát ze zeleniny a sýra stačí i jako lehký oběd nebo večeře.  

Klepněte pro větší obrázek
Úrodu před konzumací dobře operte 

Cibulačka vás zahřeje v sychravých podzimních dnech, zvlášť po práci na zahradě. Vine se vám kolem domu réva, ale na výrobu kvalitního moku by těch pár sebraných hroznů nestačilo?

Vyzkoušejte lehké a jemně delikatesní kotlety s vinnou šťávou. A máte-li hojnost jablek, můžete si celou zimu dopřávat jablkový koláč, jehož těsto v sobě nemá ani trochu tuku. 

Zeleninový salát se sýrem 

pro 1 osobu 

  • 1 lučina do salátů či 60 až 100 g balkánského sýra (fety a podobně)  
  • 1 bílá paprika 
  • 1 větší rajče 
  • 1 cibule 
  • nakládané olivy 
  • olivový olej 
  • citron 
  • sůl 
  • pepř 

Připravte si misku a vložte do ní na kostičky nakrájený sýr, na kolečka nakrájenou zeleninu a podle chuti několik oliv i s trochou nálevu. Štiplavou chuť cibule i její nadýmavé účinky zmírní, pokud ji asi minutu povaříte v horké vodě.

Klepněte pro větší obrázek
Rajčata neskladujte v ledničce, nesvědčí jim to 

Poté vše zakápněte olejem a podle chuti přisolte a opepřete. Pro zvýraznění chuti můžete ještě přidat trochu citronové šťávy. Důkladně promíchejte a podávejte s chlebem nebo slaným pečivem.

Francouzská cibulačka 

  • 3 velké cibule 
  • 1,5 l hovězího vývaru nebo hovězího bujónu z kostky 
  • 30 g másla 
  • 1 lžíce oleje 
  • 1 lžička hladké mouky 
  • veka nebo rohlíky 
  • 100 g strouhaného sýra 
  • 3 celé pepře 
  • sůl 

Cibule oloupejte a nakrájejte na drobnější kousky. Do hrnce nalijte olej a přidejte kousek másla, do rozpálené směsi tuku nasypte cibuli a nechte zrůžovět. Přisypte mouku, promíchejte a zalijte pomalu vývarem. Pozor ale, ať vám nezcuckovatí mouka. 

Klepněte pro větší obrázek
Víte, že cibule patří do čeledi amarylkovitých?  

Přidejte pepř a nechte polévku dobře provařit, aby cibule změkla. Optimální doba je asi 20 až 30 minut. Podle chuti ji můžete nakonec ještě dosolit.

Veku nebo rohlíky nakrájejte na tenčí plátky a z obou stran osmažte na másle. Hotovou polévku nalijte do misek, vložte osmažené pečivo a na ně nasypte strouhaný sýr. Podávejte horké.

Vinařské kotlety 

pro 4 osoby 

  • 4 velké nebo 8 menších vepřových kotlet 
  • 500 g hroznového vína 
  • 40 g másla 
  • sůl 
  • pepř 

Révu umyjte a dejte si stranou několik kuliček na ozdobení. Z plodů vylisujte šťávu (ideální je použít elektrický odšťavňovač), omyjte maso, osušte a lehce naklepte. Vetřete do něho sůl a pepř a nechte v chladničce hodinu dvě odležet.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud révu pěstujete sami a v malém, zkuste se vyhnout chemickým postřikům 

Na pánvi rozpalte máslo a kotlety na něm z obou stran dobře opečte. Přilijte šťávu z vína a snižte teplotu. Za stálého míchání nechte šťávu krátce prohřát, ale tak, aby se nevařila. Nakonec do ní vhoďte zbylé kuličky vína a promíchejte.  

Na talíře položte kotlety, přelijte je šťávou a každou ozdobte kuličkami révy. Jako příloha se hodí bramborové hranolky, americké nebo vařené brambory.  

Jablkový koláč tety Báji 

  • 300 g šťavnatých jablek 
  • 100 g ořechů nebo mandlí 
  • 300 g hrubé mouky 
  • 250 g cukru nejlépe moučkového 
  • 2 vejce 
  • 1 prášek do pečiva 
  • máslo na vymazání formy 

Jablka oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Ořechy vlašské, lískové nebo mandle nasekejte také na hrubší kousky. V míse utřete vejce s cukrem, přisypte mouku a do ní zamíchejte prášek do pečiva.

Přidejte strouhaná jablka a ořechy a vše promíchejte ve vláčné těsto. Pokud by snad bylo příliš suché vlivem malé šťavnatosti jablek, přilijte trochu mléka. 

Klepněte pro větší obrázek
Jablka obsahují množství antioxidantů, které snižují riziko vzniku rakoviny 

Na pečení můžete použít koláčovou formu nebo menší plech či pekáček. Vymažte ho máslem a vysypte hrubou moukou. Vlijte těsto a nechte v předehřáté troubě při střední teplotě upéct. Pečení trvá podle druhu trouby i výšky těsta okolo půl hodiny.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Proč mít doma citrony

Proč mít doma citrony

Mít doma v zásobě citrony se hodí. Tyto voňavé exotické plody se dají využít nejen při přípravě nápojů a jídel, ale také jako léčivo při nachlazení, pomocník při úklidu a v neposlední řadě při péči o vaše tělo.

26.  11.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |