vytisknout velikost písma Naložte si ovoce do alkoholu, pochutnáte si nejen na Silvestra

Jednoduchou úpravou, s jejíž pomocí dosáhnete prolnutí chuti ovoce a alkoholu, uděláte z letošní úrody nebo koupeného exotického ovoce nevšední lahůdku. Ještě než zaklepe Nový rok na dveře, připravte si pochoutku, která se dá použít například při přípravě koktejlů či ovocných pohárů.

Směs domácího a exotického ovoce v brandy  

Budete potřebovat 1/2 kg meruněk, 1/2 kg hrušek, 1/2 kg mandarinek, 1 ananas, 3 kiwi, šťávu ze 4 citronů, láhev brandy, 1 l vody, 1/2 kg moučkového cukru a 2 vanilkové lusky.

Ovoce oloupejte, z meruňek stáhněte slupku. Hrušky rozdělte na čtvrtky a zbavte jadřinců, meruňky rozpulte a vypeckujte, mandarinky rozdělte, ananas a kiwi pokrájejte na kolečka.

Klepněte pro větší obrázek
Jestliže vás přípravy na Silvestra děsí už teď, zkuste náš recept. Brandy vás rozveselí! 

Do hrnce nalijte vodu, přidejte citronovou šťávu, cukr a vanilku. Za občasného míchání nechte přejít varem. Jakmile se zcela rozpustí cukr, přidejte ovoce a krátce povařte. Připravte si velké zavařovací sklenice, například dvě třílitrové a ovoce do nich naskládejte asi jeden centimetr pod okraj.

Do uvařené šťávy nalijte brandy, dobře promíchejte a ovoce jí zalijte až po okraj. Sklenice uzavřete a podle vlastní zkušenosti sterilizujte v páře či troubě asi hodinu při teplotě sto šedesát stupňů. Zchladlé sklenice umístěte do chladu a temna a nechte čtyři až šest týdnů odležet.  

Limetky a kumkvaty v rumu

K výrobě tohoto receptu je třeba 1/4 kg limetek, 1/2 kg kumkvatů, 1/4 kg práškového cukru, 2 lahve světlého rumu (kubánský apod.) a 1 l vody.  

Ovoce dobře omyjte. Protože je těžko seženete bez chemicky ošetřené kůry, je vhodné použít k omytí některý ze speciálních přípravků, jež škodlivé látky neutralizují. Prodávají se například v obchodech zaměřených na zdravou výživu.

Pokud takový prostředek neseženete, omyjte ovoce alespoň octem; nechte ho několik minut působit a poté dobře opláchněte vodou. Dalším řešením je vložit celé ovoce i s kůrou do vroucí vody a krátce povařit. Poté plody ještě dobře opláchněte vodou.

Klepněte pro větší obrázek
Kůru limetek nezapomeňte dobře omýt 

Ovoce propíchejte, aby při vaření neprasklo. V hrnci svařte vodu s cukrem na sirup, do něj přidejte ovoce a za stálého míchání povařte pět minut na mírném ohni.

Připravte si dvě větší sklenice se širokým hrdlem (například od nakládaných okurek) a ovoce do nich naskládejte. Sirup za občasného míchání vařte tak dlouho, až zhoustne a zmenší objem asi na tři sta mililitrů.

Poté ho odstavte a přidejte do něj rum. Vše promíchejte a směsí zalijte ovoce až po hrdlo sklenice. Uzavřete ji a nechte v chladu a temnu alespoň měsíc odležet.  

Ananas v rumu

Nachystejte si 2 ananasy, 1/4 kg moučkového cukru, 0,5 l rumu a 2 kousky skořice.  

Ananasy zbavte zeleného vršku a omyjte. Do velkého hrnce dejte vařit dostatečné množství vody, v níž rozpustíte cukr, přidáte skořici a za občasného míchání počkáte, dokud se cukr nerozpustí.

Klepněte pro větší obrázek
Ananas je velmi chutný a navíc se po něm netloustne 

Potom přidejte oba celé ananasy a vařte je do změknutí. Poté je vyjměte, okrájejte kůru a vykrojte tvrdý střed. Ananasy nakrájejte asi na centimetr tlustá kolečka. Připravte si uzavíratelnou velkou sklenici nebo dvě menší, musí být o málo širší, než jsou kolečka ananasu – ty do ní naskládáte.

Šťávu vařte dál tak dlouho, dokud se nevyvaří na objem tři sta mililitrů. Odstavte ji, vlijte do ní rum a pořádně promíchejte. Tekutinou zalijte ananas ve sklenici, tu uzavřete a na chladném a temném místě nechte její obsah čtyři týdny rozležet.  

Vyzkoušejte recept od čtenáře: Ledové borůvky s vodkou

Ledovou tříšť a borůvky trochu rozsekejte v robotu a pak zalijte vychlazenou vodkou. Můžete ihned podávat. 

Jablka a švestky v koňaku

Připravte si 1/4 kg sušených koleček jablek, 1 kg pevných zralých švestek, 1,5 l šťávy z jablek a 0, 5 l koňaku. Do hrnce vložte ovoce, zalijte jablečnou šťávou a nechte přejít varem. Odstavte a v chladu nechte do druhého dne, aby nasáklo šťávou.

Klepněte pro větší obrázek
Všichni známe slivovici, ale proč nezkusit se švestkami něco nového? 

Pořiďte si větší zavařovací sklenice o celkovém obsahu nejméně dva litry. Ovoce vyjměte ze šťávy děrovanou naběračkou, vložte do sklenic asi centimetr pod jejich okraj a zcela zalijte koňakem. Uzavřete a nechte v chladu a temnu nejméně čtyři až šest týdnů, aby se ovoce rozleželo.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |