6
Fotogalerie

Nachystejte ptákům bydlení, máte nejvyšší čas

S blížícím se jarem se na zahradách brzy dočkáme i ptačí drobotiny. Přispějte k tomu, aby ptáci zahnízdili v klidu a bezpečně. Odvděčí se vám za to ochranou vaší zahrádky před škodlivým hmyzem. Pro představu: například rodina sýkorek nasbírá za rok kolem 150 kilogramů hmyzu.

budky_2.jpg
Na bidýlko zapomeňte, ptákům překáží
budky_3.jpg
Ptačí budka musí svým obyvatelům zajistit potřebný prostor, ochránit je před útoky a stejně tak i před nepříznivým počasím
budky_4.jpg
Ptáci, kteří zahnízdí u vás na zahradě, na ní posbírají množství hmyzích škůdců

Přirozených míst k hnízdění ubývá, pověste budky

Nejlepší dobou pro přidělání budek na stromy je podzim. Pokud jste to ale nestihli, udělejte to ještě teď, v předjaří – ale co nejdříve! V tuto dobu pověšené budky využívají hlavně ty druhy ptáků, kteří se k nám vrací z teplých krajů.

Ať už se rozhodnete obydlí pro opeřence vyrobit sami, nebo je někde koupíte, nezapomeňte, že musí splňovat řadu kritérií. Jejich přehled najdete spolu s dalšími radami v článku Ptačí budky: kde je získat, kam je umístit a jak o ně pečovat.

budky_5.jpg
Osídlených hnízd se vůbec nedotýkejte
budky_1.jpg
Ptáci si pro vyhnízdění a vyvedení mladých hledají bezpečné místo

Zajistěte ptákům ochranu

Dalším bodem „ptačího programu“ by měla být ochrana budek a později i hnízd před predátory. V čem spočívá? Pokud se nachází na stromech, po jejichž kmeni by mohla například kuna nebo kočka snadno vyšplhat, vytvořte po jeho obvodu pichlavý prstenec.

budky_6.jpg
Budky by měly mít přírodní barvy, pestrost ptákům vadí

Stačí jej například omotat pevnějším drátem a na něj přidělat kolem dokola další dráty jako paprsky. Hnízda, která si ptáci vytvoří v keřích či živých plotech, chraňte z okolních stran trnitými větvemi zasunutými mezi větve keřů.

Foto: Profimedia

Doporučujeme

Články odjinud