5
Fotogalerie

Musí se masožravé rostliny rosit?

Protože jsou masožravky vesměs velmi vlhkomilné a milují vysokou vzdušnou vlhkost, často slyšíme, že je nutné je rosit.

Je tomu tak doopravdy? Platí, že bez rosení budou strádat a zahynou? To samozřejmě ne. Pojďme se proto problematikou rosení masožravých rostlin zabývat pečlivěji. 

Pravdou je, že většina těchto rostlin vysokou vzdušnou vlhkost (to jest vyšší než sedmdesát procent) preferuje, ale současně vám nikdo osvícený neřekne, že si nedokáží na nižší hodnoty vzdušné vlhkosti zvyknout. Spíše naopak.

roseni_1.JPG
Rosnatky a další druhy s adhezními pastmi běžně není nutné rosit. Po přesazení nebo jiné stresové situaci to však pomůže s jejich hydratací

S vysokou vlhkostí přicházejí plísně a hniloby

Pokud nejsou v pořádku ostatní pěstební podmínky, jako je například dostatek světla nebo vhodná teplota, může právě vysoká vlhkost způsobovat problémy.

Ruku v ruce s ní totiž přicházejí plísně a hniloby, které dostatek vláhy, a to i ve vzduchu, milují ještě více než živořící rostlinky.

roseni_2.jpg
Venku rostliny rosí sama příroda, a to každý den

Nic se nesmí přehánět

Kdy se tedy rosení vyplatí? Zatím jste se dočetli o případech, kdy je lepší se mu vyhnout, ale ve většině případů se dá doporučit. Samozřejmě s mírou, protože jinak mohou přijít na řadu zmíněné problémy.

Vhodné je v případech, kdy rostliny mají dobré podmínky pro svůj růst (obzvláště dostatek světla a vhodnou teplotu) a jsou na vysokou humiditu prostředí přirozeně adaptovány.

roseni_4.JPG
Pokojové skleníčky jsou vesměs zařizovány právě kvůli udržení vysoké humidity. Občasné zamlžení rozprašovačem proto není na škodu

Máte masožravky ve vitrínce? Jednou či dvakrát týdně je pořádně poroste. Rosení ručním rozprašovačem rostlinám dočasně zajistí vysokou vzdušnou vlhkost (humiditu) a hydratuje je.

Exempláře umístěné volně na parapetu jsou naopak na nižší hodnoty vzdušné vlhkosti zvyklé, proto není třeba rosit je příliš často. Jde to dokonce i bez toho.

roseni_5.JPG
Odpar z povrchu substrátů a vody z podmisek má na mikroklima okolo rostlin zásadní vliv

Které masožravky rosení milují

Rosení se dá v každém případě doporučit u mexických tučnic během zimy, kdy mají substrát úplně suchý a čerpají vláhu jen ze vzduchu. Zhruba jednou týdně, ideálně zrána, je mírně poroste na listy.

Také láčkovky pěstované volně v bytě vaši péči s rozprašovačem uvítají. Ze své domoviny jsou totiž adaptované na velmi vlhký vzduch a v bytové vlhkosti většinou neochotně tvoří láčky.

roseni_3.JPG
Bublinatky mají vlhko rády

Spojte rosení s hubením škůdců nebo hnojením

Při rosení není nutné používat tak kvalitní vodu jako na zalévání. Důvod je jednoduchý. Použije se jí podstatně méně a neznečistí substrát. Proto se nemusíte bát ani vody z kohoutku.

U některých druhů můžete přidat i malou dávku listového hnojiva, ale o tom podrobněji až v některém z dalších článků s masožravou tematikou.

Doporučujeme

Články odjinud