vytisknout velikost písma Mrazy se blíží: co s jiřinkami

Jiřiny, jedny z nejtypičtějších rostlin podzimu, jsou známy dlouhou dobou kvetení. Nezastaví je ani horší počasí a vydrží až do prvních mrazů. Jakmile však mráz spálí jejich květenství, je to neklamný signál, že je musíme v nejbližší době připravit k zazimování (stejně jako třeba dosnu indickou či mečíky).

Poté, co rostliny zhnědnou či zežloutnou, sestříhejte jejich stonky asi na deset centimetrů a vyndejte ze země jejich hlízy. Naše babičky dodržovaly pravidlo, že mezi sestříhnutím stonků a vyhrabáním hlíz je dobré počkat den či dva.

Z hlíz (cibulek) oklepte zeminu a nechte je několik dní sušit na dobře větraném místě. Potom je uložte do bedýnek či kbelíků buď prázdných, nebo naplněných hoblinkami, případně suchým pískem. V průběhu zimy je nesmíte vlhčit!

Měli byste se vyvarovat skladování poškozených kusů – ty raději hned vyhoďte, mohly by totiž začít hnít, a nakazit tak zbytek – to platí především o cibulkách. Také by se neměly vzájemně dotýkat.

K uskladnění vyberte tmavé nemrznoucí sklepní prostory se stálou teplotou kolem deseti stupňů. Doporučuje se svázat dohromady hlízy stejné odrůdy a označit je štítkem s popisem rostliny. Neznáte-li přesný název, poznačte si alespoň barvu a výšku, abyste v další sezóně věděli, jak rostliny sesadit.

Jiřinky začněte v příštím roce vysazovat od poloviny května. Chcete-li, aby vám rostliny vykvetly dříve, předpěstujte je na světlém místě s teplotou kolem patnácti stupňů. Do čerstvé zeminy je musíte vysadit už v únoru.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |