Monstera miluje rosení listů. Foto: iStockphoto.com

Monstera miluje rosení listů. | Foto: iStockphoto.com

Listy také pravidelně čistěte od prachu. Foto: iStockphoto.com

Listy také pravidelně čistěte od prachu. | Foto: iStockphoto.com

Zalévejte jen tehdy, když hlína proschne. Foto: iStockphoto.com

Zalévejte jen tehdy, když hlína proschne. | Foto: iStockphoto.com

Přesazujte jednou za dva roky. Foto: iStockphoto.com

Přesazujte jednou za dva roky. | Foto: iStockphoto.com

Monstera sluší každému interiéru. Foto: iStockphoto.com

Monstera sluší každému interiéru. | Foto: iStockphoto.com

Při správné péči vás potěší krásnými listy. Foto: iStockphoto.com

Při správné péči vás potěší krásnými listy. | Foto: iStockphoto.com

Monstera deliciosa albo variegata má bíle panašované listy. Za její pořízení si připlatíte.  Foto: iStockphoto.com

Monstera deliciosa albo variegata má bíle panašované listy. Za její pořízení si připlatíte.  | Foto: iStockphoto.com

Nejvíc ceněné jsou exempláře mající listy s jednou půlkou bílou a druhou zelenou. Foto: iStockphoto.com

Nejvíc ceněné jsou exempláře mající listy s jednou půlkou bílou a druhou zelenou. | Foto: iStockphoto.com

Listy monster si zaslouží vaši péči. Foto: iStockphoto.com

Listy monster si zaslouží vaši péči. | Foto: iStockphoto.com

Monstera minima má menší listy. Foto: iStockphoto.com

Monstera minima má menší listy. | Foto: iStockphoto.com

Listy také pravidelně čistěte od prachu. Foto: iStockphoto.com
Zalévejte jen tehdy, když hlína proschne. Foto: iStockphoto.com
Přesazujte jednou za dva roky. Foto: iStockphoto.com
Monstera sluší každému interiéru. Foto: iStockphoto.com
10
Fotogalerie

Monstera – ikonická pokojovka, která patří do každého designového bytu

Monstery pochází z deštného pralesa, ale v českých domácnostech mívaly své pevné místo. Nepamatuje si je ze svého dětství? Jejich móda se vrátila a jsou z nich bytové designovky. Přečtěte si, jak monstery pěstovat, aby prospívaly a co nejdéle vydržely. Jaké druhy monster vybrat a která stojí tisíce?

Monstera je liána z jihoamerických tropických pralesů, která dorůstá až do výšky pěti metrů, i když v bytě takové výšky nedosáhne. V dospělosti může jeden její list mít v průběhu až půl metru, takže je jasné, že rostlina kolem sebe potřebuje dostatek místa.

Monstery frčí tak, že mají vlastní hastag #MonsteraMonday

Jen málo rostlin má na Instagramu vlastní hastag. Jednou z nich je právě monstera – pokojovka, která se už léta drží na výsluní našeho zájmu a prosazuje se i do moderních a stylových interiérů. Na sociálních sítích ji najdete pod hastagem #MonsteraMonday. Ale vaši přízeň si získá i v případě, že netoužíte po krásných fotkách na sociální sítě. Je totiž velmi nenáročná na pěstování a při správné péči se vám odmění typicky vyříznutými okrasnými listy. Během let se pak pěkně rozroste skoro až do monstrózních rozměrů.

Co monstera potřebuje, aby rostla rychle a dobře

Aby každá rostlina prosperovala, potřebuje vhodné podmínky. Monsteře se bude dařit v pokojové teplotě mezi 20 a 30 stupni Celsia. Pamatujte, že čím vyšší teplota, tím rychleji se monstera rozrůstá. Přestože má rostlina ráda hodně světla, pozor na sluneční paprsky. Když jich bude moc, spálí rostlině listy. Když jich ale bude málo, nebude mít monstera své typické listy. Zůstanou nedělené, jen srdcového tvaru bez prostřihnutých otvorů.

Proč nezapomínat, že monstera je z deštného pralesa

Monstera miluje vysokou vzdušnou vlhkost – přece jen, jde o rostlinu původem z deštného pralesa. Bude prospívat, když jí čas od času porosíte listy. Na vzdušnou vlhkost nezapomínejte ani v zimě, kdy se v místnostech topí a vlhkost přirozeně klesá. Určitě monsteru nenechávejte poblíž topení, zasychaly by jí listy. Nezapomínejte ani na důkladnou očistu listů, které byste měli otírat od prachu vlhkou houbičkou. Navíc zaprášené listy vypadají zanedbaně, a to u takhle velké rostliny určitě nechcete.

Nepřelijte ji!

Tropické rostliny prospívají v rašelinité půdě. Takovou volte i pro monsteru. Rostlině ale zároveň nesvědčí přemokření, takže květináč musí mít drenážní otvory, aby přebytečná voda mohla odtékat. Jak často budete rostlinu zalévat, záleží na podmínkách, v nichž ji pěstujete. Vždy zkontrolujte půdu a zalévejte až v okamžiku, kdy bude hlína proschlá. Většinou je to jednou za několik dnů až za týden.

Monstera má ráda, když ji pohnojíte. Zhruba jednou za 14 dní jí dopřejte slabou dávkou hnojiva pro zelené rostliny. Na hnojení nezapomínejte ani v zimě, ale interval prodlužte zhruba na šest týdnů.

Jak na přesazování a co dělat, když už větší květináč nemáte

Monstera se v přírodě pne po okolních stromech, takže jí bude dobře, když jí do květináče přidáte oporu. Výborně poslouží kokosová vzpěra. Každé dva roky byste pak měli rostlinu přesadit do většího květináče. Když už monstera vyroste do své maximální velikosti a vy neseženete větší květináč, vyměňujte alespoň svrchní část zeminy. U dospělých rostlin také znovu zapichujte vzdušné kořeny do hlíny, pokud to nelze, nechte je jen tak nebo pro ně utvořte mechovou kuličku, kterou připevníte někam kolem květináče. V žádném případě je však nikdy neodstraňujte!

Kde, jak a za kolik monsteru pořídit?

I přes její velkou oblibu není monsteru snadné sehnat. Každé květinářství či zahradnictví ji totiž nenabízí, často ji však najdete v internetových obchodech. Můžete také zkusit inzeráty na bazarech. Často ji prodávají nebo darují lidé, kteří ji podědili společně s bytem. Chtějí se všeho vybavení zbavit, a tak je pravděpodobné, že za ni nedáte ani korunu. Také na Facebooku se dá najít několik skupin pěstitelů rostlin, s nimiž se můžete domluvit na výměně řízku z monstery za řízek z jiné rostliny. Řízkování je u monstery jednoduché: Stačí uříznout list společně se vzdušným kořenem. Uříznutý kus nechte zakořenit ve vodě nebo rovnou zasaďte do zeminy. Do vody můžete zkusit dát i samotný list, za krátký čas by i na něm měly vyrůst kořínky.

Menší rostliny v květináči pořídíte od 200 Kč výše podle jejich výjimečnosti. Pokud si budete monsteru kupovat ve specializované prodejně, můžete se většinou setkat s následujícími možnostmi:

  • Monstera adansonii (např. 'Monkey Mask' ): Typické jsou pro ni výrazně menší listy, než jaké rostou na klasické monsteře. Jsou výrazně děrované, proto se pro rostlinu někdy užívá označení Swiss cheese.
  • Monstera deliciosa (monstera skvostná): charakterizují ji velké, vykrojené listy a jejich vzdušné kořeny. Pokud vykvete, což ale bývá v našich domácích podmínkách velmi výjimečné, má bíle až krémově zbarvené a jemně voňavé květy, z jejichž toulce se časem vyvine plod. Má tvar palice, ananasovou příchuť a je jedlý.
  • Monstera minima: možná ji znáte pod názvem Rhaphidophora tetrasperma. Její listy jsou menší a hodně vykrojené. Může vám dorůst až do 2,5 metru, pokud nezasáhnete řezem.
  • Variegata: objeví-li se v názvu rostliny toto označení, jedná se o monsteru panašovanou. Je to ceněná a drahá rostlina, kdy samotný řízek pořídíte za cenu minimálně kolem 2 tisíců. Bílé nebo krémové zabarvení u ní vzniklo genetickou mutací. Příkladem může být Monstera deliciosa albo variegata. Na zelených listech jsou bílé vzory, které mohou být rozesety na zeleném podkladu, ale také, a to je ještě cennější, je jedna půlka listu zcela bílá a ta druhá zelená. Panašovaným monsterám dopřejte více světla. Proč? Bílé části rostliny nemohou provádět fotosyntézu. Zůstává to tak na těch zelených, jimž dostatkem světla můžete pomoci.

Je monstera jedovatá?

Ač je monstera krásná a v přírodě na ní dozrávají jedlé plody, všechny ostatní části rostliny jsou jedovaté. Pokud tedy máte v domácnosti malé děti nebo domácí mazlíčky, kteří mají ve zvyku vám okusovat pokojovky, budete se bez monstery muset obejít. Případné otravy za to rozhodně nestojí.

Doporučujeme

Články odjinud