Oblečení ze skříně doslova přetékalo. Istockphoto.com

Oblečení ze skříně doslova přetékalo. | Istockphoto.com

Minimalistická výzva na vlastní kůži 2: Vyklízení šatníku mě bolelo nejvíc

Můj domov o rozloze 50 m² přetékal věcmi. Žijeme tu čtyři a musíme se vejít. Takže když mě kamarádka vyzvala k měsíční minimalistické výzvě, což znamenalo vyhodit 465 věcí za měsíc, ráda jsem přijala. Jak mi to šlo na začátku, už jsem psala minulý týden, teď se pojďme podívat na šatník a papíry. A rovnou říkám, že to nebyla legrace.

S kamarádkou jsem se pustila do minimalistické výzvy, v rámci níž jsem postupně z celého bytu vytřídila 465 věcí. Postupně jsem se propracovávala celým bytem, vyhazovala a třídila. Protože mám dvě malé děti, bylo by jednoduché vyhodit různé jejich poklady, se kterými si dávno nehrají, a plán by byl splněn. Jenže já jsem se zaměřila čistě na svoje věci, jinak by to nebylo fér. Našla jsem spoustu nepoužívaných drobností, které jsem kdysi od kohosi dostala jako dárek, ale vlastně jsem je nikdy nepoužila. Kosmetické drobnosti, keramiku, hrnečky. Jak mi to šlo se s nimi rozloučit, čtěte zde: 

 

Skříň byla nejhorší

Koupelna a kuchyně ukrývaly spoustu zbytečností, se kterými jsem se tu lehčeji, tu s větší bolestí rozloučila, ale pořád to šlo. Když jsem se ale přesunula k šatníku, už to bylo horší. Nepatřím totiž k impulzivním "nakupovačům", kteří si utrácením zlepšují náladu, takže většinu věcí jsem si koupila s rozmyslem a opravdu jsme je chtěla. Jenže i tak toho bylo za ty roky ve skříni fakt dost. Já totiž nerada vyhazuji věci, pokud nejsou zbytečné, i když už je nenosím. V posledních dvou letech jsem navíc objevila kouzlo bazárků a swapů. A protože mám pro své oblečení pouze tři poličky a šatní tyč, oblečení už se mi do skříně nevešlo a panoval zde pěkný chaos.

Při vyklízení šatníku bylo asi nejtěžší si přiznat, že některé věci už nikdy neobléknu. Dvě děti prostě člověku postavu změní a malé sukně (i další oblečení) jen zabírají místo. S povzdechem a někdy i lítostí jsem tyhle "srdcovky" poslala dál. Rozdala je kamarádkám, swapla či věnovala na charitu. Možná kdybych měla půdu na chalupě, schovala bych je pro svou dceru, ale takhle prostě musely pryč. 

Třídit můžete všechno

Když už jsem prošla koupelnu, kuchyni, šatník, pořád jsem nebyla na konci výzvy. A to už musíte každý den dát pryč opravdu hodně věcí. A tak jsem sáhla do šuplíků s papíry, dokumenty a účty. Jestli se do výzvy pustíte, třídit můžete všechno. Boty, dekorace, nábytek, ramínka, nářadí, elektroniku, všechny ty kabely a nabíječky, staré knihy a CD, někdy dokonce i nábytek. V rodinách s dětmi pak spolehlivě najdete věci na vytřídění v boxech s hračkami.

Při třídění platí jednoduché pravidlo. Z domu by mělo jít vše, co jste minimálně půl roku nepoužili, v případě sezónních věcí rok. Také věci, které se rozbily, neplní svou funkci. Věci, které vám nedělají radost nebo vám dokonce vadí a vy je schováváte jen proto, že jste je od někoho dostali nebo by se jednou mohly hodit.

S přítelem jde všechno líp

Tahle minimalistická výzva se má podstupovat s přítelem, který vás podpoří a bude motivovat k lepším výkonům. My se s kamarádkou vsadily o oběd. Vyhrála jsem. Ale vlastně mám větší radost z toho, že se mi u nás doma lépe dýchá. A taky že už mám částečně hotový předvánoční úklid :-)

Jak se pak zbavit vyřazených věcí. Čtěte ZDE: 

Na Instagramu je mnoho těch, kteří výzvu absolvovali. Inspirujte se. Hledejte hashtag #MinsGame.

Lucie Kořistová

Doporučujeme

Články odjinud