6
Fotogalerie

Minichryzantémy projasní podzimní náladu domova

Chryzantémy mají různé barvy i tvary květů. Uplatní se nejen v zahradách, ale i jako hrnkové rostliny a mnohé z nich jsou mrazuvzdorné.

Nízké tvary chryzantém pro interiér i zahradu

Velkokvěté druhy se nejčastěji pěstují ve sklenících jako řezané květiny, ale dnes vás seznámíme s drobnokvětými chryzantémami, které se hodí do zahrad, ale i pro pěstování v interiéru. Na trhu je nepřeberný výběr barev i velikostí, z nichž si můžete vybrat chryzantémy nizoučké, takzvané trpasličí. Jejich velikost je opravdu miniaturní, dorůstají výšky maximálně patnácti až dvaceti centimetrů.

Pokračování 2 / 4

Drobnokvěté chryzantémy na zahradě

Chryzantémy jsou náročné na živiny a kvalitu půdy. Milují slunečné polohy stejně jako kopretiny. Daří se jim pouze v živné propustné půdě s hodnotami pH 6,5 až 7,5. Za sucha je nutná pravidelná závlaha mimo list (nepodněcujeme vznik listových chorob), nadměrné vlhko jim však také škodí. Substrát musí být kyprý, dostatečně propustný, ale neměl by ani příliš rychle vysychat. Jako složky substrátu připadají v úvahu kvalitní ornice, dobrý kompost, rašelina, kompostovaná kůra a jíl.

Na zimu drobnokvěté chryzantémy přihrňte rašelinou a přikryjte chvojím. Nikdy je nezasypávejte shrabaným listím, které naprosto nesnášejí, neboť to způsobuje zahnívání kořenů.

Drobnokvěté chryzantémy vysazujeme na obruby záhonů a do blízkosti stálezelených keřů. Počítejte, že chryzantémy jsou vzrůstné rostliny – sázejte je od sebe dost daleko, ve sponu nejméně dvacet pět krát dvacet pět centimetrů. Po výsadbě sazenice zalijte, aby dobře zakořenily. Na rozdíl od velkokvětých chryzantém se u drobnokvětých podle nejnovějších výzkumů po odkvětu nedoporučuje stonky stříhat na podzim, ale až na jaře. Jsou totiž cholulostivější než velkokvěté druhy a při holomrazech snadno vymrzají.

Pokračování 3 / 4

Chryzantémy na balkóně až do adventu

Chryzantémy vydrží na balkóně či terase chráněné před deštěm a větrem až do ostřejších podzimních mrazíků. Obvykle snesou i pokles teploty pod 0 stupňů Celsia,  i když některým druhům (zejména bíle a žlutě kvetoucím) zhnědnou květy. Teprve pak je přeneste do světlé studené místnosti, s maximální teplotou okolo deseti stupňů Celsia. Když budete půdu v květináči stále vlhčit, chryzantémy vydrží kvést až do adventu. Po odkvětu rostliny zaštípněte a odstraňte pouze odkvetlé květy. Potom je nechte přezimovat nejlépe někde v chladné místnosti, kde se netopí, a občas je zalijte. Na jaře je pak můžete vysadit zpět do nádob anebo přímo na zahradu.

Pokračování 4 / 4

Letos frčí chryzantémy v teplých odstínech podzimu

Pokud jimi chceme vyzdobit interiér, vyžadují světlé a chladnější stanoviště, pravidelnou zálivku, neboť kořenový bal by měl být stále vlhký. Drobnokvěté odrůdy velmi dobře vyniknou v keramických nádobách přírodních barev a v rustikálních dřevěných vázách. Jejich barevná škála je téměř kompletní od bílé přes růžovou, oranžovou a červenou, kromě modré barvy. Dnes nejsou výjimkou ani zeleně kvetoucí chryzantémy. Letos budou hrát prim teplé červené, oranžové, okrové a žluté odstíny v geometrických i volněji uvázaných aranžmá. Květy s krátkými stonky je možné použít jednotlivě do několika stejných váziček za sebou (nebo vedle sebe) či nahloučené do kruhovitých aranžmá v nízké misce. Doplníme-li květy lehce omotanou režnou stužkou či koženými řemínky ovázanými okolo vázičky, bude dojem z podzimní kytice opravdu dokonalý.

chrysanthemum-606365_1920.jpgchrysanthemum-991625_1920.jpgchrysanthemum-1750800_1920.jpg

chryz_Marina-as-a-pot-Photo-by-Bob-Howell.jpgchryzant_flowers-569585_1920.jpgchryzant_Picture 118.jpg

Doporučujeme

Články odjinud