Mini orchideje, trpaslíci mezi královnami. Jak je správně pěstovat?

Líbí se vám orchideje, ale na květináče s nimi nemáte doma dostatek prostoru? Pořiďte si jejich miniaturní verzi. Ta se stane dokonalou dekorací jakéhokoliv interiéru. I když ale nejsou příliš náročné, musíte jim věnovat správnou péči.

Ve sklenících pražské botanické zahrady můžete vidět tisíce druhů orchidejí. Pozornost většinou věnujeme těm velkým, nádherné jsou ale i druhy miniaturní, které často přehlížíme. Jak nám prozradil RNDr. Jan Ponert, kurátor tropických rostlin z Botanické zahrady hl. m. Prahy, právě ty jsou v přírodě mnohem běžnější než orchideje, které známe z našich obchodů. Některé, třeba orchideje rodu lepanthopsis, mají dokonce tak drobné květy, že jsou lidským okem téměř nerozpoznatelné. Nevěříte? Podívejte se na video v úvodu tohoto článku. 

Jak pěstovat mini orchideje?

U nás nejčastěji pěstovanými druhy v domácích podmínkách jsou mini orchideje rodu cymbidiums, oncidium, cattleya, ascotends, dendrobiums a nejznámější phalaenopsis. Výhodou miniaturních odrůd rodu phalaenopsis je, že se nedostávají do fáze odpočinku, proto se vyznačují dlouhými a bohatými obdobími kvetení.

Mini orchideje nejsou o nic náročnější než orchideje normální. Vyhraďte jim teplé a světlé místo, pozor ale na přímé sluneční záření, které by rostlinky spálilo. Vyhovuje jim pokojová teplota bez náhlých změn, potřebují ale vlhký vzduch. Některé druhy však mají specifické požadavky, vždy si proto zjistěte, jak o konkrétní rostlinu pečovat.

Substrát na orchideje nesmí vyschnout

Pro jejich pěstování se používá speciální mechový substrát, který seženete pod názvem rašeliník neboli Sphagnum moss. Dbejte na to, aby substrát nebyl přemokřený, ale ani aby úplně nevyschl. Zálivka by měla probíhat tak, že jednou týdně kořenový systém ponoříte maximálně na hodinu do nádobky s vodou, přebytečnou vodu však poté vylijete. Nezapomeňte také rostlinky občas přihnojit.

Doporučujeme

Články odjinud