vytisknout velikost písma Mějte kedlubny všech barev a velikostí z vlastní produkce

Spolu s ředkvičkami a raným salátem jsou kedlubny vypěstované v pařeništi či skleníku jednou z prvních zelenin. A ne ledajakou, jak dosvědčuje skutečnost, že se pěstují více než dva tisíce let.

Kulatá lékárna

První zmínky o pěstování brukve (kedlubny) jsou z druhého století před naším letopočtem. Tehdy vypadaly kedlubny patrně trochu jinak – měly pouze ztlustlý olistěný stonek, jenž dnešní podobu kulaté bulvy získal později, a to díky zahradníkům v Číně a Středomoří.

Kedlubny se mohou pochlubit vysokým obsahem vitaminů B, C a E, z prvků pak vápníkem, draslíkem, selenem, zinkem a železem. Nejvíce vápna, karotenu a vitaminu C je v mladých listech, použijte je bez obav do salátů nebo polévek.

Klepněte pro větší obrázek
'Blankyt'

Pomáhá a chrání

Kedlubny podporují tvorbu žluče, což má příznivý vliv na zažívání, a spolu s vysokým obsahem vlákniny pomáhají řešit problém zácpy. Sloučeniny síry obsažené v bulvách likvidují nežádoucí bakterie střevní flóry, vitaminy podporují imunitu a selen má příznivý vliv při léčbě arteriosklerózy.

V bulvách se vyskytuje biotin, příznivě působící na pokožku a vlasy, nechybí ani kyselina listová a panthothenová. Opatrní při konzumaci kedluben by měli být pouze lidé, trpící záněty žaludeční sliznice nebo vředovou chorobou, a to kvůli obsahu dráždivých éterických olejů v bulvách.

Celoroční koncert

V současnosti je vyšlechtěno tolik odrůd kedluben, že je můžete pěstovat celoročně – od časného jara až do pozdního podzimu. Rané odrůdy (a odrůdy pro rychlení) mají vegetační dobu osmdesát až osmdesát dva dnů, letní odrůdy kolem osmdesáti pěti až devadesáti dnů a pozdní odrůdy kedluben potřebují od výsevu do sklizně sto až stopadesát dnů.

Většina dnešních raných odrůd se dá spolehlivě pěstovat jako celoroční, tedy i z výsadby v srpnu pro polopozdní nebo pozdní sklizeň.

Kedlubny bílé Typ Tvar bulvy Vegetační doba
'Gigant' pozdní kulatá 130–150 dnů
poznámka: vhodný k dlouhodobému uskladnění
'Kartago F1' raná i k rychlení kulatá 77–82 dnů
poznámka: hustě olistěná, vhodná i pro pozdní pěstování
'Korfu F1' velmi raná i k rychlení plochá 75–80 dnů
poznámka: světle zelená, vhodná pro celoroční pěstování
'Kref F1' velmi raná i k rychlení kulatá 75–80 dnů
poznámka: vhodná i k celoročnímu pěstování, jemná a lahodná
'Luna' velmi raná i k rychlení kulatá 75–80 dnů
poznámka: vhodná i k celoročnímu pěstování, odolná proti praskání
'Troja F1' polopozdní, pozdní plochá 90–100 dnů
poznámka: průměr bulvy 18 cm, jemná chuť

Od velikosti S po XXXL

Nejranější kedlubny, jak bílé tak i modré, sklízejte, jakmile bulvy dorostou průměru kolem pěti centimetrů. Budou křehké, lahodné a šťavnaté. Pozdější a polní kedlubny mohou mít bulvy větší, u nových odrůd nehrozí prakticky nebezpečí, že vám zdřevnatí. K praskání bulev dojde tehdy, pokud mají kedlubny nestejnoměrnou zálivku, či po období sucha přijde vydatný déšť.

Největší kedlubny k přímé konzumaci jsou modré pozdní ‘Violeta’ s bulvami kolem sedmdesáti dekagramů, tří až pěti kilogramů (i více) dorůstá odrůda Gigant, jež je jako jediná vhodná k dlouhodobému uskladnění.

Klepněte pro větší obrázek
'Kartago F1'

Barvy a tvary na výběr

Možná si říkáte, že mluvit o barevných kedlubnách je troufalost, existují-li vlastně jen modré a bílé. Ale bystré oko brzy zjistí, že všechny odrůdy bílých kedluben nemají stejnou barvu: některé jsou zelenavé, bělavé, i barva dužiny a listů se liší. U modrých odrůd se setkáte s odstíny světlé a tmavě fialové, s listy tmavými i s barevnou nervaturou.

Kulaté bulvy, zploštělé, ploché a ploše kulovité – není to krása? Navíc se v ní skrývá jemná chuť a zdraví!

Kedlubny modré Typ Tvar bulvy Vegetační doba
'Ballot F1' raná jarní plochá 75–80 dnů
poznámka: modrofialová, odolná proti dřevnatění a praskání
'Blankyt' raná i celoroční kulatá 80–85 dnů
poznámka: světlejší, nedřevnatí
I'ndigo' raná i pozdní ploše kulatá 80–85 dnů
poznámka: filová, falové žilkování listů, nedřevnatí
'Violeta' pozdní kulatá 100–125 dnů
poznámka: bulvy 700 g, jemná chuť, velmi odolná proti dřevnatění a praskání

Nejčastější chyby

  • Pro zdárný růst potřebují kedlubny hlubší, zpracovanou zem s přídavkem vyzrálého kompostu. V žádném případě pod ně nehnojte čerstvým hnojem, nesnáší ho. Dobře se jim bude dařit jako následné plodině po kořenové zelenině, luskovinách i po rajčatech či paprikách.
  • Nesázejte kedlubny hlouběji, než byla předpěstovaná sadba – tvoří pak deformované bulvy.
  • Rovnoměrná zálivka zabrání praskání bulev – přestože jsou proti němu odrůdy odolné, výkyvy v příjmu vody kedlubnám neprospívají. Také dřevnatění má původ ve špatné zálivce.
Klepněte pro větší obrázek
'Indigo'
  • Ihned po výsadbě použijte k zakrytí záhonu netkanou textilii – vyrovnává rozdíly nočních a denních teplot a je účinnou ochranou proti škůdcům brukvovitých zelenin. Dodržujte mezi sazenicemi spon uvedený v návodu k pěstování – při hustší výsadbě se bulvy protahují a řádně nedorostou.
  • Kedlubny k uskladnění nezbavujte kořenů – založte je v chladném sklepě do vlhkého písku (občas vlhkost zkontrolujte), vydrží vám do příštího jara.

 

 

 

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |