6
Fotogalerie

Mečíky: jak pečovat o zazimované hlízy

Mečíky (gladioly) jsou oblíbené květiny k řezu. Pokud ještě nemáte očištěné hlízy, je nejvyšší čas se o ně postarat. Jaké jsou zásady správného zimování a co vše je nutné udělat, aby i letos bohatě kvetly?

Hlízy těchto rostlin, z nichž některé mají původ v Jihoafrické republice a jiné v západní Evropě, nejsou dostatečně mrazuvzdorné, proto je v našich podmínkách musíte každoročně sklízet a přes zimu uchovávat v patřičných podmínkách.  

Čištění gladiolových hlíz  

V době, kdy mečíky dosoušíte, se mezi starou a mladou hlízou vytváří odlučovací vrstva. Teprve v okamžiku, kdy je od sebe můžete bez problémů oddělit, nastává období vhodné k jejich čištění.  

meciky_zimovani_1.jpg
Neočištěná dobře narostlá hlíza vždy vytváří větší počet brutů, který byste měli oddělit spolu s kořeny a hrubými nečistotami  

Vyzkoušejte na několika hlízách, nakolik snadno vám půjde oddělit je od sebe. Jakmile provedete předčasné nebo opožděné čištění, může dojít k nevratnému poškození bazální části nové hlízy. Pak bude jejich oddělení o to obtížnější.  

meciky_zimovani_2.jpg
Ukázkově očištěná spodní část hlízy: toto by měl být cíl vašeho snažení  

Pamatujte, že jakékoliv poškození hlíz může být vstupní branou pro následnou infekci – především houbovými chorobami. Z tohoto důvodu je čistěte vždy včas a ohleduplně!  

Zvolte správný postup  

Každá hlíza je složena z hlízy staré a různého počtu nově vzniklých – může být jen jedna, a stejně tak jich může být více, dále ze zbytků kořenů a brutů. Jednotlivé popsané části od sebe navzájem oddělte, buď ručně, nebo pomocí tupého předmětu, aby se zamezilo jejich poškození. Obvykle není potřeba jiného předmětu, při opožděném čištění však potřeba bude.  

meciky_zimovani_3.jpg
Pokud chcete mečíky množit, nejlepší a nejvýtěžnější způsob je pomocí brutů  

Starou část vyhoďte spolu s kořeny, zůstane vám mladá (nově narostlá) hlíza a bruty. Z nové hlízy sloupněte svrchní část (slupku). Odstranění této části je důležité z toho důvodu, že se na povrchu může vytvořit zdroj spor hub.  

Někdy se také provádí úplné odstranění slupek. Každý způsob má své plus i minus: při úplném očištění od slupek snadněji zkontrolujete stav hlíz, nevýhodou ale může být rychlejší sesychání hlíz. Pokud však jsou správně uskladněny, nebývá jejich celková ztráta příliš velká.  

meciky_zimovani_4.jpg
Z poloviny či zcela očištěné hlízy se vám budou kontrolovat v průběhu zimování nejlépe  

Vyčištěné hlízy označte jménem odrůdy a dosušte je během týdne při patnácti až dvaceti stupních Celsia. Nezapomeňte na dostatečný přísun vzduchu!  Zbylý brut též označte a vložte do papírových šáčků. Ty nechte do jarního termínu výsevu v suchu při pokojové teplotě.  

Zásady bezpečného uskladnění  

Je vhodné, abyste hlízy mečíků uskladnili v nízkých prodyšných plastových lískách, které se mimo jiné používají i k zimnímu uložení úrody ovoce. Hlízy vyskládejte do tenčí vrsty, aby jim nehrozilo napadení chorobami.  

meciky_zimovani_5.jpg
Vyčištěný brut vydrží v papírových sáčcích i několik let  

Jetliže jste hlízy po sklizni na podzim při vyšších teplotách správně dosušili, uložte je do chladných suchých protor. Pro jejich uchování po očištění jsou nejlepší místnoti se stálou teplotou kolem šesti až osmi stupňů Celsia. Teploty k nule již znehodnocují hlízy a také vyšší hodnoty nad deset stupňů Celsia nejsou vůbec vhodné.  

Důležitým aspektem je relativní vzdušná vlhkost. Měla by se pohybovat v rozmezí šedesáti pěti až sedmdesáti pěti procent. Uděláte dobře, jestliže do místnosti bude proudit čerstvý nemrazivý vzduch. Jeho cirkulace je nesmírně důležitá, proto si opatřete alespoň ventilátor.  

meciky_zimovani_6.jpg
Abyste předešli zmrznutí hlíz, můžete skladovací prostory vybavit termostatem a horkovzdušným ventilátorem  

Různí pěstitelé vám mohou doporučit i jiné metody postupu. Nicméně budete-li praktikovat uvedený způsob zimního uchování hlíz mečíků, který se mi při pěstování zhruba dvou set odrůd (což je několik tisíc hlíz) ročně osvědčuje po mnoho let, zaručeně o ně nepřijdete.

Doporučujeme

Články odjinud