Slepice si na zahradě samy najdou něco k snědku. Istockphoto.com

Slepice si na zahradě samy najdou něco k snědku. | Istockphoto.com

Malý výběh brzy vyhrabou až na hlínu. Istockphoto.com

Malý výběh brzy vyhrabou až na hlínu. | Istockphoto.com

Když mají dost prostoru, zeleň přežije. Istockphoto.com

Když mají dost prostoru, zeleň přežije. | Istockphoto.com

Na každou slepici potřebujete nejméně dva metry čtvereční prostoru. Istockphoto.com

Na každou slepici potřebujete nejméně dva metry čtvereční prostoru. | Istockphoto.com

Do hnízda bude slepice snášet vejce Istockphoto.com

Do hnízda bude slepice snášet vejce | Istockphoto.com

Malý výběh brzy vyhrabou až na hlínu. Istockphoto.com
Když mají dost prostoru, zeleň přežije. Istockphoto.com
Na každou slepici potřebujete nejméně dva metry čtvereční prostoru. Istockphoto.com
Do hnízda bude slepice snášet vejce Istockphoto.com
5
Fotogalerie

Co promyslet, než se rozhodnete chovat slepice: 5 otázek, na něž si musíte odpovědět

Zvyšující se cena vajec vede možná i vás k úvaze, zda se nepustit do chovu slepic. Před finálním rozhodnutím je samozřejmě třeba zvážit všechna pro a proti, promyslet, zda máte pro chov slepic potřebné podmínky. Které to jsou?

Slepice jsou nenáročné společnice, sezobnou téměř všechno, a navíc se majiteli odmění čerstvými domácími vajíčky. Když rozklepnete takové vajíčko, jeho sytě žlutý žloutek připomíná sluníčko. I chuť je úplně jiná než u těch z obchodu. A to ani nemluvíme o skutečnosti, že máte zdroj kvalitního drůbežího masa. Pokud o chovu slepic přemýšlíte, zvažte dopředu následující otázky.

1. Jak velký kus zahrady slepicím obětujete?

Velikost venkovního výběhu záleží nejen na velikosti vaší zahrady, ale také na množství slepic, které hodláte chovat. Každá slepice by měla mít nejméně dva metry čtvereční prostoru. Můžete jim postavit oplocený výběh velký tak akorát pro vaše hejno. Slepice tak budete mít pod kontrolou a slepičince budou pouze v onom oploceném místě, nicméně počítat musíte s tím, že z daného prostoru brzy zmizí tráva i rostliny a slepice budete muset zcela krmit. Takovýto výběh by měl být pod stromy, aby jejich stín chránil drůbež před přehřátím.

Máte-li k dispozici větší prostor, můžete na něj slepice vypustit. Jejich „řádění“ se rozloží na větší plochu, tudíž trávník i rostliny mají šanci přežít, navíc získají přírodní hnojení. Ve velkém výběhu si slepice zvládnou obohatit svůj jídelníček o různý hmyz a bezobratlé. Pomohou vám zlikvidovat malé slimáky i housenky, vysbírají na zahradě klíšťata.

Větším škodám také zabráníte, když slepicím připravíte příjemné místo pro popelení. Na místě chráněném před deštěm vyhrabete dolík a do něj nasypete popel nebo do zahrady umístíte nádobu s popelem. Nejlepší je dřevěný popel s rozdrcenou vápennou omítkou a pískem. Popelení je pro slepice stejné jako koupel pro člověka, procesem se zbavují vnějších parazitů, zejména čmelíků. Pokud popeliště nemají, vyhrabávají si díry v zemi, aby se mohly alespoň popelit v hlíně. Rozhodně ale slepice nepouštějte do zahrady v okamžiku, kdy máte čerstvě osázené záhony nebo malé sazeničky. Nebo alespoň své záhony ochraňte. Kam se slepice dostanou, tak prostě způsobí spoušť. 

2. Jak zajistíte pečlivé oplocení slepičího výběhu?

Slepice nejsou dobří letci, ale čas od času to zkouší. Proto je třeba jejich výběh dobře oplotit, aby nechodily snášet k sousedům nebo nezahynuly pod koly projíždějících aut. Většinou stačí plot vysoký jeden a půl metru, jsou však plemena, která jsou zdatnější a danou výšku by mohla zdolat.

Slepicím lze též opatrně zastřihnout konce letek na jednom křídle. Stačí ostrými nůžkami zastřihnout konce per, kde je to bezbolestné. Snížíte tím její manévrovací schopnosti ve vzduchu, takže nemůže odletět. Na oplocení však nelze rezignovat ani v případě zastřihnutých letek! Slepice je zvědavá, protáhne se každou škvírou a uteče.

3. Co bude sloužit jako kurník?

Kurník je při chovu slepic nutností. Můžete ho koupit, postavit nebo využít starou kůlnu, která bez užitku stojí na zahradě. Kůlna ovšem musí být suchá, mít větrání, aby slepicím nebylo horko, a nějaké to okno. Slepice potřebují hřadovat, takže zhruba půl metru až metr nad zemí nainstalujte bidýlka. Na zem kurníku dejte nějakou podestýlku a na ní snášková hnízda. Pokud chcete vejce i v zimě, zajistěte zde topení, aby teplota neklesla pod deset stupňů. Nezapomeňte domov slepic důkladně zajistit proti pravidelným návštěvám predátorů, jako jsou kuna, tchoř či liška! I sebemenší mezírka mezi prkny může být využita k tomu, aby se kuna protáhla a celý chov vám zlikvidovala.

4. Čím budete slepice krmit? Zapomeňte na zkažené zbytky, dobré krmení je základ!

Slepice potřebují dostatečný a bezproblémový přístup ke krmivu a vodě. Kromě hmyzu a bezobratlých, které si samy sesbírají na zahradě, potřebují další potravu. Tu by měla tvořit směs obilovin, ve které bude 50 procent pšenice, 30 procent kukuřice a 20 procent jiných obilovin. Minerální látky na stavbu skořápek získají například ze sušených drcených skořápek (prostě skořápky od vajíček nevyhazujte, pak je rozdrťte a dejte slepicím) nebo vápenného gritu. Přidat můžete doplňky v podobě vitaminů, makro a kiroživin a aminokyselin, které koupíte v chovatelských potřebách. Zelené krmivo ve formě trávy, ale také zeleniny vhodně doplní jídelníček a dodá žloutkům tu správnou barvu. V rozumné míře můžete dávat slepicím zbytky z domácnosti, například rozbít kosti na doplnění vápníku, zbytek masa, zeleniny z polévky, přílohy. Zbytky nesmí být zkažené a přesolené, příliš mastné. 

5. Kde slepice pořídím a jaké budou

Pořizujete-li si slepice kvůli vejcím, přicházejí do úvahy slepice plemenné nebo hybridy. Plemenné slepice jsou čistokrevné, přičemž jednotlivá plemena se od sebe odlišují vzhledem i vlastnostmi. V průměru snáší  kolem 180 vajec za rok, a to po dobu 3 až 4 let.

Hybridy jsou od 50. let šlechtěné křížením z více plemen tak, aby snášely co nejvíce vajec (240 až 320), ovšem po kratší dobu: v domácích chovech zhruba 1,5 roku, ve velkochovech jen 11 měsíců, potom snůška klesá. Hybridy můžete obvykle pořídit jako mladé kuřice před snáškou, ale koupit se dají i slepice tzv. vynesené. Mají o něco nižší intenzitu snůšky, ale prodávají se za znatelně nižší cenu a může vás hřát dobrý pocit, že slepici z velkochovu dopřejete příjemný život. Právě na tyto slepice se zaměřuje iniciativa Slepice v nouzi, na jejichž stránkách můžete najít mapu velkochovů, odkud lze vynesené slepice odkoupit.





 

Doporučujeme

Články odjinud