Máte oblíbený strom? Odborníci zdarma ohodnotí jeho stav

Slyšeli jste o projektu Zdravé stromy pro zítřek? Tuto zajímavou a prospěšnou akci pořádá už pátým rokem Nadace Partnerství, občanské sdružení Společnost pro zahradní a krajinářskou tvorbu a Mendelova univerzita v Brně.

Oč se jedná? Zájemci mohou bezplatně získat odborné posouzení stavu jakéhokoliv vzrostlého stromu z celé České republiky, požádají-li do 27. září 2013 prostřednictvím obce, školy, občanského sdružení či jiné organizace o jeho ukázkové ošetření.

„Zdravotní stav a vitalitu všech přihlášených stromů nejprve na podzim posoudí odborníci z Lesnické a dřevařské fakulty Mendelovy univerzity ve spolupráci se studenty. Díky tomu všichni majitelé stromů, kteří o ošetření požádají, získají hodnocení a návrh pro další postup, který určitě využijí při budoucí péči,“ říká koordinátorka projektu Hana Rambousková z Nadace Partnerství.

Z došlých žádostí pak komise vybere minimálně deset stromů, v jejichž koruně certifikovaní Evropští arboristé zdarma provedou na jaře příštího roku ukázková ošetření. Jedná se o stromolezce, kteří vlastní certifikát European Tree Worker (Evropský arborista) a do projektu se dobrovolně zapojili. 

stromy_1.jpgstromy_2.jpg 
„Na stromech obvykle odstraňují suché, poškozené či nevhodně rostoucí větve, stabilizují je a odlehčují jejich korunu nebo se upravuje podjezdná výška,“ popisuje práci certifikovaných arboristů Světlana Vávrová ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu, která je sdružuje
  • Žádost o ukázkové ošetření stromu a bližší informace o projektu včetně odpovědí na časté dotazy najdete na stránkách Zdravé stromy.

Hlavním cílem Zdravých stromů pro zítřek je zvyšování povědomí o důležitosti pravidelné a hlavně odborné péče o stromy, což v naší republice stále ještě není samozřejmostí. Z tohoto důvodu komise při výběru stromů zohlední způsob, jakým bude ošetření prezentováno veřejnosti.

Přihlížet se bude samozřejmě také ke stavu stromu a z něj vyplývající potřebnosti zásahu nebo významu stromu pro dané místo. V minulých letech se v projektu podařilo ošetřit celkem sedmasedmdesát stromů, mezi nimi také mnoho památných – například Sudslavickou lípu, Teslínský buk, Kobzovu lípu, Hrušeň v Horním poli nebo Lípu Johanky z Rožmitálu pod Třemšínem. 

Zdroj: Nadace Partnerství

Doporučujeme

Články odjinud