vytisknout velikost písma Máta pohladí po duši i po těle

Zelená bylinka, o kterou nedávno nikdo ani okem nezavadil, natož aby ji pěstoval, se rázem stala nezbytnou dekorací populárního letního drinku – mojita. Využití má ale daleko širší, jen se přesvědčte!

Tajemná bylinka podsvětí

Máta pochází snad z východní Asie, avšak v Egyptě se objevila už v roce 1600 před Kristem. Její zbytky byly nalezeny v hrobce chrámového komplexu v Karnaku a také je o ní zmínka v biblickém Novém zákoně.

Pojmenování máty vzniklo podle Ovidiovy báje o nymfě Menthé, která, utíkajíc před bohem podsvětí Hádem, byla žárlivou Persefonou změněna v tuto květinku. Máta je již od nepaměti užívána v Indii, Číně i v Japonsku. V řeckořímském období byly její voňavé lístky využívány k ozdobě jídelních stolů.

Klepněte pro větší obrázek
Máta je opředena mýtickými příběhy 

Jako magický symbol vášnivé lásky byla také vplétána do věnců pro ženicha a nevěstu. Samozřejmě již tehdy se užívala jako léčivo a navíc prý svou vůní zaháněla hady. V Evropě dosáhla velkého uplatnění teprve v sedmnáctém století jako lidové léčivo, později se rozšířila hlavně vlivem rozvoje lékárenského průmyslu.  

Máta pro zdraví i krásu

Že je máta léčivá, o tom nemůže být pochyb. Příjemně osvěžuje dech, a proto je jednou z ingrediencí přidávaných do žvýkaček. Pomáhá při různých žaludečních poruchách (nechutenství), také výrazně podporuje vylučování žluče z jater.

Uvolňuje i veškeré křečové stahy hladkého svalstva, odstraňuje plynatost, pomáhá při bolestivé menstruaci, povšechně uklidňuje a také lehce snižuje krevní tlak.  

Domácí lékárna

Čaj si připravte jako nálev. Odměřte jednu až dvě lžičky drogy, spařte šálkem vroucí vody a nechte zapařit asi deset minut. Doporučuje se užívat ráno nebo večer, ale jen krátkodobě. Máta v mírných dávkách rozhodně neškodí, ale stejně je lépe léčbu bylinkami vždy na nějaký čas přerušit a nahradit ji léčbou jinou.  

Klepněte pro větší obrázek
Máta se hodí do všech nápojů: alkoholických, nealkoholických i vyloženě léčivých 

Odvarem vydezinfikujete ústní dutinu (kloktadlo) a při onemocnění horních dýchacích cest se doporučuje odvar inhalovat. Přidáte-li odvar do koupele, působí máta jako kosmetikum, zklidňuje revmatizmus a kožní vyrážky. Olej jako prostý výluh nebo po tepelném zpracování má hlavní použití zevní.

Při bolestech hlavy a migréně, rýmě, únavě a k masážím svalů se olej vtírá do pokožky. Podobně se užívá i lihový výluh, takzvaná tinktura. A konečně i prášek ze sušených lístků poslouží k nakuřování či šňupání při rýmě. 

Budete-li nachlazení, vyzkoušejte tento sirup: půl kilogramu cukru vařte v tři a půl decilitru vody po dobu šesti minut. Potom přidejte pět dekagramů čerstvé nebo suché máty, uveďte do krátkého varu a nechte vyluhovat asi půl hodiny. Scezený a vychladlý sirup se užívá denně v dávce jedné polévkové lžíce.  

Hodit se vám může i recept na likér, který pomáhá při zažívacích potížích: jednu lžíci čerstvých nebo sušených lístků přelijte třemi až čtyřmi litry koňaku (vodky, slivovice). Pevně uzavřenou láhev vystavte na slunce po dobu tří týdnů. Po scezení přidejte ještě dvě stě gramů cukrového sirupu a láhev na několik dní uložte do chladna.  

Bylinka sta vůní: máta na zahrádce

Kromě planě rostoucí máty peprné si můžete pořídit šlechtěné odrůdy, které voní po čokoládě, citronu, po banánech, pomerančích nebo grapefruitu. Například Mentha piperita var. citrata 'Bergamot' intenzivně voní jako pravá bergamotová silice původně získávaná z listů jiné rostliny – Citrus bergamia.

Klepněte pro větší obrázek
Mátou s vůní čokolády všechny překvapíte  

Vzrůstnější máta, s vůní kolínské vody, které se dobře daří na slunci, je Mentha piperita var. 'Eau de Cologne', jejíž sušené lístky se používají do sušených aranžmá, kytic a voňavých polštářků.

Některé druhy máty můžete pěstovat jako okrasné květiny nebo jimi zpestřit bylinkový záhon. Ananasová máta Mentha suaveolens ‘Variegata‘ svou vůní připomíná ananas či jablko, ale především upoutá výrazně panašovaným listem.  

Máta na zub

Při kuchyňské úpravě dejte pozor, abyste mátu neohřívali, protože pak v pokrmu hořkne. Jídlo tak získá pachuť místo toho, aby bylo pěkně navoněné. Do míchaných nápojů používejte mátu vždy čerstvou.

Kořenění mátou je rozšířeno hlavně v západní Evropě. Užívá se jí nejen do mas, hlavně jehněčích a skopových, ale přidává se i do zeleninových jídel, kaší, omelet a cukroví. 

Ochutnejte vepřovou kotletu s mátovou kapsou a nebudete se stačit olizovat: do vytvořené kapsy v kotletě vložte trošku máty, čtvrtku rajčete a půl stroužku česneku. Po uzavření párátkem kotletu potřete olejem a grilujte. Jako příloha je vhodný chléb a salát.  

Máta ve spíži

Teď máte poslední příležitost mátu nasušit a udělat si celoroční zásobu. Nezáleží na tom, zda zvolíte z u nás rostoucích asi deseti odrůd tu nejznámější – mátu peprnou – anebo třeba i drobnou mátu polej, rostoucí jako nízká kobercovka, lidově zvaná polajka.

Klepněte pro větší obrázek
Osvěžující je Mentha piperita 'Peppermint'  

Můžete sbírat i mátu dlouholistou či mátu kadeřavou, známou rostlinku našich zahrádek – balšám, balšánek. Význam této drobně kvetoucí a voňavé bylinky oceňuje i lidové pořekadlo: „Kobylí mňatka, všech bylin matka!“

Lidových názvů je pro mátu mnoho, hlavně pro druhy divoce rostoucí: konimňatka, konivňatka, nátkula, nána či náma, koča zelina, kočatka, fefrminc, větrová či nátková zelina, bylina Matky boží. Zkrátka a dobře: je jedno, jak mátu nazvete. Hlavně aby vám rostla a pomáhala jako dosud.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak naplánovat založení nové zahrady

Jak naplánovat založení nové zahrady

Aby návrh zahrady skutečně respektoval potřeby všech členů rodiny a jejich různé zájmy, je dobré se nad ním důkladně zamyslet. Má být víceúčelovým prostorem, lahodit oku a vyžadovat co nejméně péče.

17.  1.  2017 |
Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |