Marie Rottrová zahájila výstavu: orchideje, bromélie a odkaz Benedikta Roezla

Orchideje a bromélie zaplnily skleník Fata Morgana v Botanické zahradě hlavního města Prahy v Troji.  

Již sedmou tradiční výstavu oblíbených exotických rostlin zahájila letos radní hlavního města Prahy JUDr. Helena Chudomelová a zpěvačka Marie Rottrová.

Tropické květy si návštěvníci mohou prohlédnout za vstupné 120 Kč (rodinné za 300 Kč, snížené za 60 Kč) až do 4. března.  

BZ_1.jpg
O Marii Rottrové je známé, že pěstování rostlin je jejím koníčkem; foto: Profimedia

Šlechtěné i plané

Bohatství a velikost šlechtěných hybridů orchidejí doplňuje něžná krása planých druhů z celého světa a letos nově i bromélie. Akce probíhá v únoru od 9.00 do 16.00 hodin a v březnu do 17.00 hodin, pondělí je zavíracím dnem.

Vystavené exponáty jsou k vidění v celém skleníku. Aby návštěvníci věděli něco více o tom, co jim kvete před očima, vytvořili pracovníci botanické zahrady zhruba třicet informačních cedulí, z nichž se dozvíte celou řadu zajímavostí.

Třeba o tom, jak se orchidejím a broméliím žije ve volné přírodě, kolik druhů již bylo popsáno, jakými zvláštnostmi se vyznačují nebo jaká je jejich adaptace.

Výstava ve zkratce

  • prohlédnete si kvetoucí hybridní a botanické orchideje i bromélie;
  • získáte rady, jak tyto exotické rostliny správně pěstovat;
  • v zásobním skleníku (pod Fata Morganou) si můžete koupit orchideje, bromélie a další zajímavé rostliny (vstup pouze pro majitele platných vstupenek);
  • víkendoví návštěvníci mohou využít nabídky chutných teplých nápojů čajovny U cesty (před skleníkem Fata Morgana);
  • seznámíte se s životem legendárního Benedikta Roezla;
  • o víkendech je od 10.00 do 16.00 hodin v každou celou hodinu zdarma k dispozici průvodcovská služba.

Orchidej z nejelegantnějších: znáte ji?

„Během výstavy orchidejí se zcela jistě otevřou poupata jedné z našich nejelegantnějších orchidejí, horské Lycaste lassioglossa,“ slibuje autorka výstavy Romana Rybková.

Orchidej má květy široké až 14 centimetrů, s rozevřenými, většinou skořicově zbarvenými kališními plátky, drobnými žlutými korunními plátky a stejně barevným, hustými třásněmi porostlým pyskem.

Pochází ze Střední Ameriky, roste v horách jižního Mexika, Guatemaly, Salvádoru a Hondurasu. Je to terestrická orchidej – tedy rostoucí v zemi, nikoli na stromech jako epifyt.

Jejím oblíbeným stanovištěm jsou mechové stráně v mlžných lesích ve stálém vlhku a v nadmořské výšce 1400 až 1800 metrů. Velké staré trsy se vztyčenými poupaty vyhlížejí jak pohádkový drak.

BZ_2.JPG
Lycaste lassioglossa; foto: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Po stopách odvážného Benedikta Roezla

Podstatná část výstavy je věnována legendárnímu zahradníkovi a cestovateli Benediktu Roezlovi (13.8.1824–14.10.1885), který odešel v roce 1854 za svým snem a vydal se na americký kontinent.

Usadil se na východním pobřeží Mexika, ve vesnici Santecomapan založil zahradnictví a vyrážel na cesty do mexického vnitrozemí, odkud přivážel velké množství rostlin.

Roku 1868 ho postihlo nešťastné zranění na stroji, který zkonstruoval ke spřádání rostliny zvané ramia – přišel o levou ruku. Do té doby usedlý zahradník předal svůj majetek v Santecomapanu příbuzným, které pozval z Čech, a následujících sedm let putoval mnoha místy amerického kontinentu.

Na koni, vlakem, lodí i pěšky prošel Spojené státy americké, Kolumbii, Peru, Mexiko a jeho sběry rostlin, semen či hlíz dosahovaly značných rozměrů. K poctě této zajímavé osobnosti po něm bylo pojmenováno množství orchidejí, například Selenipedium roezlii, Pescatorea roezlii či Sobralia roezlii.

Doporučujeme

Články odjinud