Madeleine Albrightová kmotrou více než 60leté borovice Thunbergovy

Téměř 2,5 metru vysokou a přes šedesát let starou tvarovanou borovici Thunbergovu vysadila v Japonské zahradě, expozici Botanické zahrady hlavního města Prahy, Madelaine Albrightová coby její kmotra. Slavností výsadba proběhla 25. října v rámci projektu Kořeny osobností v botanické zahradě a Albrightová se stala 54 osobností, která se do projektu zapojila.

Dřevina byla vypěstována v Japonsku, tam také získala svůj nádherný tvar. Do Prahy se dostala oklikou přes Holandsko, kde ji zahradníci dopěstovali do nynější velikosti. Její okolí bude v budoucnu dotvořeno sadovými úpravami, takže borovice bude vyrůstat ze stylizovaného kamenného moře tak, jak je to pro japonské zahrady typické.

Kořeny osobností

V Japonské zahradě má svoji dřevinu i Václav Havel, který zde v roce 2009 vysadil japonskou sakuru. K dnešnímu dni se do projektu Kořeny osobností zapojilo více jak 50 osobností z různých oblastí kulturního a společenského života.

Kromě již zmíněného Václava Havla například režiséři Miloš Forman a Otakar Vávra, spisovatelé Ludvík Vaculík a Ivan Klíma, olympionici Věra Čáslavská, Štěpánka Hilgerová, Dana Zátopková a Martin Doktor, architekta Eva Jiřičná a mnozí další.

„Projekt Kořeny osobností byl zahájen v roce 2009. Cílem je seznámit veřejnost s krásami botanické zahrady a přiblížit významné postavy vědy, umění, sportu i společenského života prostřednictvím neméně zajímavých rostlin. Tím, že zde jednotliví partneři projektu zakoření, stanou se stejně jako jejich rostliny nedílnou součástí našich expozic,“ řekla o projektu Věra Bidlová z botanické zahrady.

Madelaine_0.jpgMadelaine_1.jpg 

Madeleine Albrightová

Madeleine Albrightová se narodila jako Marie Jana Korbelová 15. 5. 1937 v Praze. Její otec, diplomat Josef Korbel, byl i s rodinou donucen po obsazení republiky v roce 1939 uprchnout do Londýna, později získali azyl ve Spojených státech amerických.

V devadesátých letech se stala velvyslankyní Spojených států při OSN. Vrcholem její politické kariéry se stal rok 1996, kdy ji prezident Bill Clinton navrhl na post ministryně zahraničí. Americký senát ji jednohlasně zvolil a Madeleine Albrightová se tak stala první ženou, zastávající tuto funkci.

Dnes přednáší na Georgetown University, zabývá se mezinárodními vztahy a mimo jiné také spisovatelskou činností. Letos na jaře prezident Barack Obama udělil Madeleine Albrightové Prezidentskou medaili svobody.

Borovice Thunbergova

Borovice Thunbergova (Pinus thungerii) je jehličnan pocházející z Japonska. Ve své domovině bývá často tvarován jako bonsaj, ale vysazuje se i do sadů a parků, kde je tvarován do podoby starých, nepříznivými podmínkami utvářených borovic. Má silné tmavozelené jehlice, seskupené do svazečků po dvou.

Na kmeni se vytváří hrubě rozpraskaná borka, která vytváří dramatický vzhled. Borovice Thunbergova velice dobře snáší nepříznivé podmínky, v přírodě přežívá v chudých kamenitých půdách, často v extrémních klimatických podmínkách.

Foto: Botanická zahrada hlavního města Prahy

Doporučujeme

Články odjinud