5
Fotogalerie

Letní Flora Olomouc 2013 začne ve čtvrtek

Už po čtyřiačtyřicáté v historii olomouckého veletržního areálu se jeho pavilony i venkovní plochy zaplní ve dnech 15. až 18. srpna barevnými a voňavými exponáty největší a nejstarší květinové akce v České republice – Flory Olomouc. 

Vstupte do květinového ráje 

Hlavní květinová expozice ponese název Babiččina zahrada. Návštěvníkům nabídne přehlídku květin vrcholícího léta, popínavých letniček, mečíků, růží, jiřin, lilií, muškátů či dalších balkonovek. Vlastní expozicí letních výpěstků se pochlubí členové Českého zahrádkářského svazu, kteří doplní pestrou paletu tradiční přehlídkou letního ovoce i zeleniny a oblíbenou zahrádkářskou poradnou. 

Flora_2.jpg
Nejen mečíky budou na výstavě v plném květu 

Bylinková zahrada na venkově 

Babičkovského tématu se přidrží i Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin Pelero CZ, které se představí vlastní Venkovskou bylinkovou zahradou, zaplněnou voňavými známými i méně pěstovanými bylinami. Pestrou krásu letních květů orámuje zelená expozice okrasných dřevin Svazu školkařů České republiky. 

Jak vypadá kytice pro nevidomé 

S velmi neobvyklým soutěžním tématem přijdou letos floristé: letní soutěž členů Svazu květinářů a floristů se totiž inspirovala stým výročím narození českého vynálezce, otce kontaktní čočky, profesora Otty Wichterleho. Nejlepší domácí seniorští a juniorští floristé budou soutěžit o nezajímavější Kytici pro nevidomou osobu. 

Flora_1.jpg
Floristé vzpomenou na vynálezce kontaktních čoček 

Zahradnické trhy i exotika

Na své si na letní Floře přijdou i návštěvníci, kteří se do Olomouce vydají za nákupy – zahrádkáři, chalupáři a kutilové, na něž čeká bohatá nabídka Letních zahradnických trhů s prodejem květin, rostlinného materiálu, zahradnických pomůcek a hobby potřeb.

Pro zájemce budou otevřeny sbírkové skleníky výstaviště s exotickými zajímavostmi z celého světa, botanická zahrada a rozárium v Bezručových sadech s více než pěti sty druhy a odrůdami růží a také botanická zahrada olomoucké Univerzity Palackého. Připraven je doprovodný program. 

Flora_5.jpg
Pro chvíle oddechu si naplánujte prohlídku botanických zahrad  

Vlakem za poloviční cenu

Oficiálním dopravcem mezinárodní výstavy a veletrhu Flora Olomouc jsou už tradičně České dráhy. Pokud se do Olomouce a zpět chystáte dostat vlakem, využijte jejich speciální nabídky Vlak +, díky které zaplatíte poloviční jízdné, ať jste odkudkoliv.

Flora_6.jpg
Na zahradnických trzích se seznámíte s rostlinnými novinkami 

Jak na to? Až si budete kupovat jízdenku do Olomouce, požádejte o Vlak + Flora. Na výstavišti si na ni nechte dát v expozici Českých drah (v pavilonu E) razítko. Pokud se jím při zpáteční cestě vlakem prokážete, nemusíte si kupovat novou jízdenku a domů pojedete zdarma.

Vlakem se dostanete i přímo na výstaviště: mezi olomouckým hlavním nádražím a nádražím Nová Ulice u výstaviště Flora bude pro návštěvníky zdarma po celou dobu výstavy pendlovat historický motoráček.

Flora_3.jpg
Loni se doprovodný program nesl v duchu tradic  

Na kolik vás vyjde vstupné

Výstava je přístupná každý den od 9.00 do 18.00 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) 80 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 30 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti) činí 210 Kč. Zdarma mají vstup na výstavu děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a stejně tak ZTP–P.

Doporučujeme

Články odjinud