Lékárna ze zahrady

Podzim nám kromě dlouhých večerů přináší také nachlazení. Nemusíme hned běžet k lékaři – když na první škrábání v krku vyzkoušíme domácí prostředky a rostliny ze své zahrádky, bude nám určitě lépe.

Čaj, nálev, nebo odvar?

Čaj připravujeme z čerstvých nebo sušených listů a květů tak, že potřebné množství zalijeme vodou, která se právě přestala vařit, a necháme odstát. Pak scedíme a pijeme. Každý hrnek čaje si připravujeme čerstvý.

čaj.jpg
Čaj z bylin dobře chutná a navíc léčí

Nálev se liší pouze v přípravě: horkou vodu nalijeme do nádoby a byliny nasypeme na povrch; zde je necháme za občasného míchání vyluhovat až do zchladnutí.

Nálev můžeme pít teplý i studený a na rozdíl od čaje si ho připravit do zásoby. Dodržujeme ovšem pravidlo, že musí být čerstvý na každý den.

Odvar už svým názvem napovídá, že se byliny přivedou k varu. Vkládají se do studené vody a pomalu pod pokličkou zahřívají, doba varu je zhruba patnáct minut a další tři minuty se odvar nechá odstát, případně vystydnout. V chladničce vydrží uložen až tři dny.

odvar.jpg
Aby byliny působily v co největší míře na organismus, je třeba vědět, jak správně odvar připravit

Jakýkoliv nápoj můžeme osladit cukrem nebo medem, který přehluší pro někoho (hlavně pro děti) nezvyklou chuť bylinek.

Na bolení v krku

Pokud jsme nevypěstovali vlastní, koupíme si sušené bylinky v lékárně. Na bolest v krku je účinným prostředkem šalvěj nebo tymián, z nichž podle návodu uvaříme odvar, a kloktáme tak často, jak je potřeba.

Na přípravu kloktadla se použije v případě tymiánu pět gramů sušených lístků na decilitr vody, v případě šalvěje dvě kávové lžičky lístků na jeden a půl decilitru vody.

Spařené bylinky nemusíme vyhazovat, použijeme je jako obklad na krk: na utěrku namočenou v odvaru rozprostřeme bylinky, utěrku přehneme, položíme na krk a zabalíme froté ručníkem. V klidu necháme působit asi půl hodiny.

Proti kašli

Suchý a dráždivý kašel dokáže potrápit a přivodit bezesné noci. Odkašlávání zlepšuje čaj z heřmánku: dvě čajové lžičky se zalijí čtvrt litrem horké vody, užívá se nejméně třikrát denně.

Suchý kašel zvlhčí čaj z fenyklu nebo anýzu, pije se teplý také několikrát denně.

léčivky.jpg
Medicína přímo z přírody  rozhodně neuškodí

Výborná proti dráždivému kašli je obzvlášť pro děti šťáva z černé ředkve. Bulvu nakrájíme na kolečka, položíme do mělké misky, posypeme krystalovým cukrem a necháme vyluhovat šťávu.

Nebo ji můžeme mírně vydlabat; do otvoru pak dáme med a necháme odstát asi hodinu. Z opačné strany pak ředkev proděravíme, šťávu slijeme a podáváme třikrát denně jednu kávovou lžičku. Dětem medicína chutná a účinek se dostaví velice brzy.

Při celkovém nachlazení

Určitě se v každé domácnosti najde cibule, česnek, med a mléko. Jsou to výborné prostředky proti podzimnímu trápení a můžeme je spolu kombinovat skoro libovolně.

Z cibule je příprava medicíny nejrychlejší: do půl litru mléka nakrájíme nadrobno tři menší cibule a svaříme; můžeme přisladit medem podle chuti – pije se teplé!

cibule.jpg
Cibule v mléce vám slzy do očí nevžene...

Česnek odrazuje většinu z nás svou charakterickou vůní. Zkuste si jej připravit trochu jinak a můžete ho užívat bez obav.

Tady je návod: dvacet stroužků česneku + půl kila medu + šťáva z deseti citronů , to vše smícháme nebo rozmixujeme a uložíme do chladu v uzavřené sklenici.

Během dvou dnů „zrání“ občas směs zamícháme a pak už můžeme užívat každý den před snídaní jednu polévkovou lžíci.

Nepříjemná česneková vůně zmizí a jako prevence proti nachlazení a jeho průvodním jevům je tahle medicína bezkonkurenční.

Horké mléko slazené medem patří také k osvědčeným prostředkům proti nachlazení. Antiseptické účinky tohoto nápoje zvyšuje přidání špetky pepře nebo rozmačkaného česneku.

Ať vám slouží ke zdraví

Myslete už dnes na příští rok a rozhodněte se, kterou část své zahrádky přenecháte bylinkám.

Nemusíte se bát, že okrasná zahrada bude vypadat jak zelinářské lány! Bylinky jsou nejen užitečné, ale i krásné a v žádném případě nenaruší kompozici zahrady. Navíc vám provoní okolí záhonů a přilákají užitečný hmyz.

Doporučujeme

Články odjinud