Labernese: Tohle nové psí plemeno si okamžitě zamilujete. Hodí se i k dětem, i s autismem

Labernese: Tohle nové psí plemeno si okamžitě zamilujete. Hodí se i k dětem, i s autismem

Nové plemeno psa je křížencem mezi labradorským retrívrem a bernským salašnickým psem. Štěňata labernese jsou přátelská, milá a inteligentní, zkrátka zdědila po rodičích ty nejlepší vlastnosti.

Je jasné, že pokud plánujete strávit dalších 15 let po boku nějakého psa, věnujete jeho výběru pořádnou pozornost. V případě, že máte nějaký handicap či vaše dítě trpí například autismem, musí být váš výběr skutečně pečlivý. Proto pro vás máme zajímavý tip – plemeno labernese.

Labradorský retrívr je jedním z nejoblíbenějších plemen současnosti a jeho křížením s jemným obrem známým jako bernský salašnický pes vznikla velmi zajímavá kombinace. Labernese, jak se kříženec jmenuje, si díky svým skvělým vlastnostem získává čím dál větší oblibu. Tito psi jsou totiž mimořádně přátelští a společenští. Jsou však i skvělým pomocníkem pro handicapované, byli dokonce vyšlechtěni jako průvodci pro nevidomé. Šlechtitelský program byl zahájen teprve na konci minulého století. Cílem byl pes, který bude maximálně psychicky odolný, bude učenlivý a bude mít ten správný temperament, aby mohl dělat asistenčního psa.

Podívejte se na fotku, no není k sežrání: 

Labernese je hodně učenlivý

Mladé plemeno vykazuje poměrně rovnoměrně povahové rysy původních psů, je inteligentní, zdvořilé a nadšené. Pes se bude cítit dobře v rodinách, kde se pořád něco děje a kde je některý z členů přes den doma. Tito psi jsou totiž natolik společenští, že když je zvíře dlouho samo, může začít strádat a trpět úzkostí.

Plemeno je vhodné pro začátečníky, je učenlivé a odolné, takže případné chyby nenechají vady na jeho charakteru. Je klidné a projevuje se vysokou odolností, takže zvládne chaotickou domácnost a hlučné a asertivní majitele, nedostatek rutiny. Labernese je totiž velmi trpělivá rasa, která snese malé děti, i když ho budou tahat za uši a různě jinak neopatrně prozkoumávat jeho srst. Pejsek zůstane klidný a bude vždy oddaný lidské smečce. Proto je ideálním psem i k dětem trpícím autismem, které mají problém s navazováním kontaktu, a to i fyzického. Labarnese může fyzický kontakt suplovat. Jsou-li štěňátka socializována v raném věku, dobře se snáší nejen s dětmi, ale i s dalšími domácími mazlíčky.

Dostatek pohybu

Labernese není žádný drobeček. Většina jedinců vyroste do hmotnosti mezi 31 až 47 kg a výšky mezi 60 až 69 cm. Pes je nejen velký, ale i plný energie, potřebuje proto hodně pohybu, procházek, aktivity… Není stvořený pro povalování v bytě, vyžaduje opravdu náročný program. Skvěle se bude doplňovat například s běžci, kterým bude dělat sparing partnera. Majitelé s nimi mohou navštívit lekce agility, mushingu, výcvik poslušnosti. Často potřebují nové hračky a tréninkové metody, aby zůstali mentálně aktivní.

Labernese bude rád venku na zahradě, kde může běhat a hrát si, aby uvolnil přebytečnou energii. Jsou to ideální hlídací psi, nebojí se, vždy chrání svou rodinu a informují svého pána, jakmile uvidí něco podezřelého.

Tito psi jsou velmi snadno trénovatelní, ale potřebují krátké intenzivní lekce doprovázené pozitivní motivací. Kvůli jejich velikosti je nezbytný výcvik poslušnosti na vodítku i bez něj. Majitelé je mohou trénovat sami nebo využít pomoc profesionálního trenéra.

Péče o psa je náročná

Labernese potřebuje pravidelně kartáčovat, aby se z kožichu uvolnily vypadlé chlupy a aby se srst nezacuchávala. Musí se i koupat, nejlépe s šamponem pro psy, který udrží jejich kůži hladkou a měkkou.

Je třeba jim pravidelně, dvakrát měsíčně, stříhat drápy, protože ty mají tendenci praskat, což způsobí bolest při pohybu. Psi jsou též náchylní k ušním infekcím způsobeným vodou či usazenými nečistotami, uši je tedy třeba pravidelně kontrolovat a čistit, aby se předešlo infekcím a bolestem. A nakonec zuby – těm prospěje čištění dvakrát týdně. Tak se majitelé vyhnou vzniku zubního kamene a dalších zubních obtíží.

S krmením se to nesmí přehánět

Psi potřebují vhodnou stravu určenou pro velká plemena. Jejich potrava by měla být bohatá na vitaminy a minerály a zeleninu. Krmení je třeba naplánovat s ohledem na úroveň aktivity a rychlost metabolismu. Vždy je lepší několik menších dávek za den než jedna velká. Je také dobré hlídat množství přijaté energie, neboť obezita způsobuje další zdravotní problémy.

Zdravotní problémy trápící labernese

Tito psi často trpí rakovinou, srdečními problémy a nadýmáním. Objevují se problémy s klouby a ušima. Mohou se vyskytnout i kožní alergie.

Doporučujeme

Články odjinud