6
Fotogalerie

Květiny ve váze: do ložnice se hodí něco jiného než do jídelny

Tvoří součást vašeho obydlí alespoň někdy živé rostliny umístěné ve váze? Pokud ano, nenechte si ujít pomyslnou prohlídku jednotlivých místností. Poradíme vám, jaké květiny do které zvolit a jak je naaranžovat tak, aby byl výsledný efekt co nejlepší.

Možná jste někdy přemýšleli nad tím, zda doma vůbec mívat (alespoň občas) květiny ve váze. Přece jen platí, že pokud je chcete udržet pěkné co nejdelší dobu, musíte jim věnovat patřičnou péči, která si vyžádá část vašeho volného času.

Na druhou stranu představují úzké spojení s přírodou, která hlavně ve velkých městech mizí z každodenního života. Váš byt bude s květinami krásně vonět i bez použití osvěžovačů vzduchu plných chemických látek. 

Květiny jsou stylotvorným prvkem a stejně jako jiné dekorativní předměty pomohou dotvořit atmosféru vašeho bytu tak, abyste se v něm cítili příjemně. A v neposlední řadě – při tvorbě květinové výzdoby můžete rozvíjet svou kreativitu a umělecké cítění.

puget_3.jpg
Vhodnou kombinací vázy s květinami dodáte svému bydlení jiskru

Hala zajistí první dojem

Halou se vstupuje do domu či bytu a na základě jejího vzhledu si každý udělá o vašem bydlení první dojem, proto tento prostor nezanedbávejte. Při výběru nebo tvorbě aranžmá určeného do haly berte v úvahu, kde bude umístěno.

hala.jpg
Na podlahu můžete postavit jen dostatečně vysokou vázu, které nehrozí riziko, že bude přehlédnuta. Umístěte ji tak, aby procházejícím nezavazela 

Velmi často bývá přímo na podlaze, takže musí být dostatečně velké a především vysoké, jednak aby v prostoru nezanikalo, druhak aby na něj hned první návštěva nešlápla nebo o něj nezakopla. Také zábradlí schodiště můžete ozdobit květinovými řetězy – ty upoutají pozornost na první pohled a vypadají velice slavnostně.

Obývací pokoj může intenzivně vonět

Do obýváku může te umístit i hodně aromatické květiny s intenzivní vůní, které jsou nevhodné do pokojů, v nichž se spí. Vzhledem k tomu, že ve většině domácností se jedná o největší pokoj, hodí se sem větší aranžmá, jež v takovém prostoru patřičně vynikne. 

puget_2.jpg
Šeříky vás okouzlí nejen vzhledem, ale i svou vůní. Do ložnice ovšem nepatří! 

Může te volit květiny výrazných barev, ze kterých sálá energie, a rozmanitých tvarů, takže vás bude bavit aranžmá pravidelně pozorovat a stále v něm objevovat něco nového.

Jídelna: u stolu na sebe musíte vidět

Pro aranžmá určené do jídelny jsou klíčovým kritériem jeho rozměry. Je to logické: pokud se kvůli nim nevejdou na stůl ani talíře s jídlem, věřte, že žádný ze stolovníků vaši snahu rozhodně neocení.

Totéž platí i o výšce výzdoby. Na stůl je rozhodně třeba volit něco nižšího, aby všichni lidé sedící kolem stolu pohodlně viděli jeden na druhého.  

puget_4.jpg
Váza na jídelní stůl může být maličká: je to praktické 

Své hosty příjemně překvapíte, pokud na prostřeném svátečním stole dozdobíte talíře nebo příbory jednotlivými květy. K modernímu nádobí se hodí například lilie, anturium a exotické květiny, ke klasickému či romantickému stylu naopak gerbery, chryzantémy nebo hortenzie.

Ložnice: překvapte romantikou

Do ložnice jsou ideální květiny pastelových barev, které spolu barevně ladí a vytvářejí tak harmonické prostředí, v němž se vám bude dobře usínat i probouzet.

V souvislosti se spánkem si mnoho lidí vybaví modrou barvu. Je dokázáno, že zklidňuje tělo i mysl a zpomaluje metabolizmus. Naopak je lepší vyhnout se křiklavým barvám, které stimulují smysly. Do ložnice nepoužívejte ani květiny, jež výrazně voní.

puget_6.jpg
Je vám líto otrhat růžové plátky? Vsaďte na klasickou kytici 

Chcete překvapit svou drahou polovičku, například při příležitosti výročí vašeho vztahu? Zkuste květinami o zdobit postel. K tomuto účelu jsou nejvhodnější jednotlivé květinové lístky – k dekorativním účelům se používaly už ve starověku. Výsledek působí velice romanticky.

Dětský pokoj: aby se děti nenudily

Pro aranžmá do dětského pokoje jsou klíčové výrazné barvy i tvary: právě ty zaujmou vaše potomky hned na první pohled. Víte, které květiny jsou dětem nejbližší? Jedná se o druhy, jež nejvíce připomínají rostliny z dětských kreseb, to znamená gerbera, kopretina nebo chryzantéma.

detsky_pokoj.jpg
Využijte kytici jako učební pomůcku a zahrajte si s dětmi hru na poznávání barev 

Neméně je ale upoutají i ty, které mají neobvyklý tvar a povrch, na nějž je láká si sáhnout. Výbornými příklady jsou třeba kraspédie s tvarem pingpongových míčků, nevadlec (Celosia), jehož povrch připomíná samet či plyš, a anturium, vypadající jako z umělé hmoty.

V zítřejším pokračování našeho článku se zaměříme na aranžmá hodící se do kuchyní, koupelen nebo na terasy. I kyž se na tato místa v souvislosti s kyticí ve váze často zapomíná, také je můžete snadno přizdobit!

Doporučujeme

Články odjinud