Jaký květináč na orchidej vybrat? Ve špatném vám nevykvete

Máte doma orchidej, která odkvetla a znovu už ne a ne vykvést? Zkuste ji přesadit. Odborník na exotické rostliny vám ve videu v úvodu článku poradí, jak vybrat ten nejvhodnější květináč, ve kterém se bude dařit právě orchidejím.

Pokud totiž chcete, aby orchidej znovu načerpala novou sílu a brzy jí zase zdobily nádherné květy, je výběr správného květináče naprosto zásadní. Ten by měl být určený přímo pro orchideje a musí splňovat hned několik důležitých atributů.

Do čeho přesadit orchidej?

Podle Jana Ponerta, kurátora tropických rostlin z Botanické zahrady hl. m. Prahy, by nový květináč neměl být ani malý, ani velký a měl by být vyroben nejlépe z průhledného plastu. Alespoň pokud jste v pěstování orchidejí začátečník. Lépe tak máte možnost průběžně sledovat, jak je substrát vlhký, a tak předejít případnému přelití, které rostlinám nesvědčí.

Kořeny orchidejí potřebují vzduch

Co je ale nejdůležitější, je tvar květináče. Ten totiž nesmí být dole rovný, jako tomu je u klasických květináčů. Je třeba, aby měl vyvýšené dno, a v něm navíc dostatečné množství otvorů, kterými bude ke kořenům rostliny proudit vzduch.

To ještě podpoříte tím, že použijete fintu a na dno květináče pod substrát nasypete vrstvu nalámaného polystyrénu nebo kousky pemzy. Pusťte si video v úvodu článku a získáte další praktické tipy od Jana Ponerta. 

Doporučujeme

Články odjinud