Kuchyně: správný výběr podlahy

Kuchyně: správný výběr podlahy

Kuchyň je srdcem domova a výběr podlahy bude mít rozhodující vliv na to, jak se nám zde bude pracovat, i na to, jak přitom budeme bezpeční.

Při volbě podlahové krytiny pro kuchyň je nutné vzít v úvahu její stejně vysoké nároky na snadnou omyvatelnost, odolnost proti otěru, protiskluzovost ale také barevnou stálost. Zkusme najít odpověď, jaká podlahová krytina je nejvhodnější právě do naší kuchyně?

Keramika: osvědčená kvalita

Keramická dlažba patří k nejoblíbenějším podlahovým povrchům v kuchyních už několik desítek let a není to náhodou. Při výběru vhodné keramické dlažby pamatujme, že kuchyň musí být z hygienických důvodů stále udržována v naprosté čistotě. Proto nevybírejme dlaždice s nasákavým střepem nebo s hrubým dezénem povrchu, který se špatně čistí. Dlažba v kuchyni také musí dobře odolávat střetu s padajícími předměty. I proto je ideální dlažba se slinutým střepem bez glazury.

Z praktických důvodů se doporučuje použít dlaždice větších rozměrů. Úklid, především čištění spár, nebude tak těžké. S ohledem na způsob údržby vybírejme nejlépe mezi glazovanými dlažbami. Dlažba totiž nesmí přijímat tekutinu, v opačném případě materiál nasákne vlhkost a vytvoří tak ideální místo pro vznik plísní. Pokud se přece jen rozhodnete pro menší dlaždice, vyberte takový typ, který bude po položení tvořit keramickou mozaiku. Takové dlaždice mají na povrchu velké množství menších prvků s falešnými spárami, které usnadní údržbu.

Kouzlo kamene

Pokud chceme dlažbu opravdu z odolného materiálu, pak je pro nás kámen tou pravou volbou. Velkou výhodou je rozměrová přesnost bez vzniku spár. Nejčastěji se používá mramor nebo žula. Nevýhodou mramoru je jeho nedostatečná pevnost. Naproti tomu žula je velmi odolná a také nejčastěji používaná. Lze také využít pískovec. Je nádherně barevný a skvěle se s ním pracuje.

Ideální barva do kuchyně je například meruňková, okrová, oranžová. Všechny tyto barvy ale nejsou pro kámen přirozené, právě s výjimkou pískovce. Výhodou kamenné dlažby je její nízký tepelný odpor, který využijeme v kombinaci s podlahovým topením. Kámen se zdá být ideální, jedinou slabinou je jeho vyšší cena. Alternativou je podlaha z umělého kamene. Ta se také může pochlubit pestrou barevnou škálou a vysokým stupněm odolnosti

I parkety odvedou službu

Ani dřevěné podlahové krytiny v prostředí kuchyně nemusí být navzdory přežívajícím názorům chybou. Pokud totiž zvolíte kvalitní tvrdé dřevo, a ne laminát, pak se z hlediska odolnosti podlahy nemáme čeho obávat. Důležité je, aby dřevěná podlaha měla kvalitní povrchovou úpravu. Podlaze v kuchyni nejvíce sluší klasické dubové parkety. Doporučuje se zvolit rovnou tloušťku těchto parket 22 mm. Pak máme jistotu, že takovou masivní podlahu si užijí i generace po vás. Zajímavou alternativou jsou dřevěné podlahy vyrobené z bambusu. Jsou nohem tvrdší než domácí dřeviny a jsou také odolné proti vodě. Zajímavě vypadá i kombinace dřeva s dlažbou.

Cotto má styl

Pokud jsme majiteli rustikální kuchyně nebo kuchyně ve venkovském stylu, pak tento materiál vysoce oceníme. Jde o režnou dlažbu z pálené hlíny, nejčastěji ručně zpracovanou ze středomořských neglazovaných dlaždic. V porovnání s českými výrobci je tato dlažba mnohem kvalitnější. Má nižší nasákavost, je pevnější, tvrdší, odolná proti opotřebování a snadno se udržuje.

Vyvarujme se chyb

Plovoucí podlaha v kuchyni je vhodná, jen pokud dodržíte zásadní pravidla. Rozhodně ji nepokládejte v blízkosti dřezu, sporáku, zkrátka všude tam, kde předpokládáte přirozeně vlhko. Naopak velmi vkusně působí v jídelní zóně. Pokud se rozhodnete pro plovoucí podlahu v kuchyni, rozdělte ji na část pracovní a část jídelní. Do pracovní části raději dejte dlažbu, do jídelní pak můžete už s klidným svědomím položit plovoucí podlahu.

Při spárování dlažby v kuchyni v žádném případě nepoužívejte bílou spárovací hmotu. I při sebevětší péči, tyto spáry jednou zešednou a budou působit špinavě. Nejvhodnější barva pro spárováníje o tón tmavší než je barva samotných dlaždic. Pokud máte rádi extravaganci bude pro Vás zajímavý tipem použít kontrastní barvy spárovací hmoty.

Doporučujeme

Články odjinud