Krtek na zahradě? Využijte jeho přítomnosti! | iStock

iStock

Krtek na zahradě? Využijte jeho přítomnosti!

V diskuzním fóru pravidelně řešíme problém, co si počít s krtkem, který se usídlí v naší zahradě a začne v ní coby ve svém teritoriu vesele řádit. Rad existuje spousta, ale žádná bohužel nefunguje stoprocentně. Co pomůže jednomu, míjí se u druhého naprosto účinkem. Zkrátka a dobře: není krtek jako krtek.  

Ani v tomto článku vám nepřineseme žádný univerzální postup, jak krtka vystěhovat, ale poradíme vám, jak můžete jeho přítomnosti na svém pozemku prakticky využít pro dobrou věc.  

Obraťte nevýhodu v přednost

Blížící se jaro s sebou nese otázku, kde sehnat co nejkvalitnější zeminu pro semínka a sazenice nejrůznějších rostlin. Zemina, kterou použijete, by neměla obsahovat žádné zárodky chorob, protože sazenice se lehce nakazí (stačí jen připomenout například infekci známou jako padání klíčních rostlin).  

A právě v tom mohou být krtci užiteční pomocníci. Ušetří pěstitelům spoustu času, práce i energie, protože jim poskytnou takovou zeminu, kterou již není třeba sterilizovat. Zemina z jejich hromádek je totiž vytlačena z poměrně velké hloubky, takže neobsahuje žádné choroboplodné zárodky.  

Vezmete krtka na milost?

Doporučuje se nasbírat ji v čerstvém stavu na podzim a přes zimu ji důkladně přikrytou uschovat v bezmrazé místnosti, odtud ji na jaře vynést a rovnou použít. Pokud se tuto informaci dozvídáte prvně až nyní, myslím, že nic není ztraceno a není třeba čekat na letošní podzim. 

Meteorologové hlásí oteplení, a jak se zdá, po sněhu nebude brzy ani památky, takže sbírání krtčích hromádek zvládnete bez problémů i teď. Zeminu, kterou získáte, můžete použít také k přesazování pokojových rostlin. Snad to pomůže, abychom se na krtky přestali dívat stále jen jako na největší zahradní zločince.

Doporučujeme

Články odjinud