5
Fotogalerie

Kouzlo lilií ve Vaší zahradě

Lilie jsou královny květin - jsou krásné jak na zahradu, do květináče, tak i na řez do vázy. Tyto květiny jsou velmi působivé mezi trvalkami, stromky i keři. Po výkvětu mohou zůstat v zemi a příští rok Vám opět pokvetou.

Jak sázet lilie? Cibulky lilií by se měly zasadit do hloubky 10-15 cm a to buď na podzim, nebo na jaře. Zasaďte cibulky do lehké, vlhké půdy. Ideálním místo pro lilie bude před větrem kryté zákoutí, podél plotu, nebo mezi jiné rostliny, keře a stromky. Nejlépe se jim daří na plném slunci, nebo v polostínu. V případě mrazíků, chraňte cibulky a veškeré výhonky jak jen můžete. Použijte spadané listí, nebo chvojí. Pak se budete opět moci z Vašich lilií těšit.

bakker_obrazky_800x600-1.jpgbakker_obrazky_800x600-2.jpg

Lilie můžete přemístit každých 4-5 let. Z nové půdy získají novou energii a pokvetou Vám po dlouhá léta znovu a znovu. Pokud často řežete květiny do vázy, neberte je vždy ze stejné skupiny, rostlina by byla příliš vyčerpaná. Stonek vždy uřízněte od poloviny dolů, jinak by lilii stálo příliš mnoho úsilí, aby znovu získala svou sílu.

Pozor na oranžové Chřestovníčky liliové - je to největší nepřítel lilií! Nejúčinnější zbraní proti těmto tvorům je jejich ruční vysbírání a odstranění. Existuje sice několik postřiků, nicméně Chřestovníček liliový si na ně rychle zvykne a stane se vůči nim imunní.

bakker_obrazky_800x600-3.jpgbakker_obrazky_800x600-4.jpgbakker_obrazky_800x600-5.jpg

Chcete si dát Vaše krásné barevné Lilie domů do vázy? Vydrží Vám mnohem déle, pokud ji nedáte hned vedle mísy s ovocem. Mnoho druhů ovoce totiž uvolňuje látku zvanou ethylen, jež urychluje zrání. Bakker také doporučuje z květiny odstranit pyl ihned, jakmile ji přinesete domů. Ten může způsobit nepříjemné skvrny. Pestík a vlákna neodstraňujte, rostlina si tím uchová svůj přirozený a elegantní vzhled.

Lilie je nádherná i pro svatební květinu. V tomto případě doporučujeme odstranit prašník s pylem, aby nedošlo k ušpinění svatebních šatů. Nádherně vypadají lilie v kombinaci třeba s růžemi a fréziemi.

Doporučujeme

Články odjinud