5
Fotogalerie

Komín ke krbu, kamnům i plynovému kotli

Běžně si všimneme jen nadstřešní části. Komín nicméně představuje propracovaný systém, který v každém domě plní nezastupitelnou funkci. Odvádí spaliny z kotle, krbu nebo kamen a přispívá tak k požární bezpečnosti stavby. Podívejte se, jaké jsou možnosti komínových systémů, a spočítejte si, kolik vás nový komín bude stát.

Bez kvalitního komína se neobejde žádný objekt, ať už využívá jakýkoli systém vytápění. Na českém trhu existuje velký výběr komínových systémů, které se vyznačují vysokou kvalitou materiálu i provedení. K uznávaným komínovým systémům patří například BLK (Betonové Lehčené Komíny), které se na trhu poprvé objevily už v roce 2001.

Komíny BLK a PLEWA pro každý spotřebič

Základní prvek komínových systémů BLK tvoří liaporbetonová tvarovka doplněná vložkami z nerezové oceli nebo polypropylenu, a to dle typu připojeného spotřebiče. „Komíny BLK jsou variabilní, vyznačují se malou hmotností a jsou založené na systému hrdlových vložek. To je předurčuje k ruční montáži bez použití těžké mechanizace,“ vysvětlil Karel Bína, obchodní ředitel společnosti BETONOVÉ STAVBY - GROUP, s.r.o.

Kromě ryze českých výrobků mohou stavebníci vybírat i ze zahraničních komínových systémů. K největším výrobcům komínových systémů v Německu patří společnost PLEWA, která svoji historii píše už od roku 1869. Společnost vyvinula průmyslově vyráběný produkt, který nahradil klasické zděné komíny. Komíny značky PLEWA se vyznačují propracovaností systému, snadnou montáží, vysokou odolností i širokými možnostmi použití.

komin_plewa.jpgzabaleny komin.jpg

Ze široké nabídky komínových systémů, které si můžete prohlédnout v on-line katalogu komínů, si každý stavebník vybere správný komínový systém pro jakýkoli spotřebič. Nezáleží na tom, zda dáte přednost vytápění zemním plynem, tuhými nebo kapalnými palivy.  Komínové systémy BLK i PLEWA jsou uzpůsobeny pro rozličné spotřebiče – ať už se jedná o krby, krbová kamna nebo kotle na uhlí, dřevo, biomasu a zemní plyn.

Komíny pro zděné domy i dřevostavby

Komínové systémy BLK i PLEWA jsou běžnou součástí oblíbeného stavebního systému LIVETHERM, ale používané jsou i jako samostatná část staveb pro zajištění odvodu spalin od topných spotřebičů. „Základní stavební část komínových systémů tvoří lehčené betonové tvárnice, kterými je vedena komínová vložka s izolací. Komínové vložky jsou vyráběny z keramiky, nerezové oceli či plastu v závislosti na připojeném spotřebiči a teplotě spalin,“ dodal Karel Bína.

Komíny přitom nejsou variabilní jen z hlediska typu připojených spotřebičů, ale i v případě stavebních materiálů. Použít je lze u staveb z cihel, betonu, tvárnic nebo ze dřeva. Pro dřevostavbu jsou například vhodné komínové systémy PLEWA PREFA, kdy je zděný komín předmontovaný (na 2 až 4 díly) a osazen v rámci výstavby dřevostavby za 1,5 hodiny! Komíny PLEWA UNITHERM jsou zase určené pro nízkoenergetické domy, protože obsahují vestavěnou krbovou vložku o výkonu 6,5 kW bez přisávání vzduchu z interiéru (u nízkoenergetických domů jsou kladeny vysoké požadavky na vzduchotěsnost).

komin_plewa_omitnuti_1.JPGPlewa_prefa.jpgPlewa_prefa1.jpg

Určité typy ze sortimentu komínů rovněž řeší přívod vnějšího vzduchu pro spotřebič vlastním tělesem (obr. PLEWA CLASSIC K). Díky tomu nejsou komíny značky BLK nebo PLEWA určeny pouze pro novostavby, ale také pro rekonstrukce ve starších objektech. Možná je i dodatečná výstavba komínů přisazením vně obvodové zdi domu.

Montážní návody

Snadná montáž výstavby komínových systémů BLK a PLEWA potěší každého stavebníka, který dává přednost provedení prací svépomocí. Velmi dobře se s nimi pracuje i profesionálním řemeslníkům, zedníkům a stavbařům. Při dodržení montážních návodů a platných předpisů tak stavbu komína zvládne provést průměrně zručný člověk.

„Pochopitelně našim zákazníkům poskytujeme maximální podporu. Komínové systémy dodáváme po celé České republice, zajišťujeme jejich výstavbu i revizní činnost,“ uzavřel Karel Bína ze společnosti BETONOVÉ STAVBY - GROUP, s.r.o.

Komínová kalkulačka

Protože pro každého stavebníka je klíčovou součástí projektu rozpočet, není od věci spočítat si cenu komínového systému. Komínová kalkulačka umožňuje volbu různých možností tak, aby si každý mohl vybrat optimální řešení pro svoji stavbu. Pro laiky je zde možnost zaslat poptávku k ocenění komína.

 

BETONOVÉ STAVBY - GROUP, s.r.o., Předslav 99, 339 01 KLATOVY

T: +420 376 360 112 - E: info@betonstavby.cz; podpora@betonstavby.cz

Doporučujeme

Články odjinud