5
Fotogalerie

Kleome vám ozvláštní zahradu: pavoučí květ nikdo nepřehlédne

Potrpíte-li si na zvláštní či neobvyklé rostliny, pak luštěnice trnitá (Cleome spinosa) vaši touhu po exotice zcela určitě uspokojí. Pochází z Mexika, vypadá cizokrajně, a přitom se dá tato letnička docela dobře pěstovat na našich zahradách.

Jméno luštěnice trnitá má rostlina podle trnité žilnatiny rubu listů a trnů na bázi listů. U nás přežívá jen jako letnička, ale ve své domovině jsou některé druhy víceleté a trvalé. Moc se mi líbí její lidový název pavoučí květ: vystihuje přesně dojem z jejích vzdušných květů.  

cleome_1.jpg
Dlouhé nitky tyčinek a čnělky vytváří dojem pavoučích nožek či pavučiny  

Poznáte ji, třebaže ji neznáte 

Luštěnice, též nazývaná kleome, je jednou z mála opravdu vysokých letniček. Běžně dorůstá výšky kolem jednoho metru, v dobré humózní půdě i o dvacet třicet centimetrů více. Rostlina se od báze keřovitě větví, postranní výhony bývají o něco nižší.  

Pěkné je na luštěnici i olistění; dlouze řapíkaté listy jsou dlanitě dělené, vzdušné. Celá rostlina, i když je poměrně hustě olistěná, působí vzdušně a odlehčeně. Trny se vyskytují i na stonku báze listů a mají šedozelenou barvu.  

cleome_2.jpg
Květ nakvétá postupně odspodu – tenké tmavé lusky jsou další ozdobou, dokud nenabídnou ke sběru semena  

Květenství luštěnice tvoří řídké hrozny kvítků na dlouhých stopkách. Z květů vyčnívají velmi dlouhé prašníky s bliznou, což dodává květenství zvláštní rozcuchaný vzhled. V barvách je výběr poněkud chudší: čistě bílá, odstíny růžové nebo sytě purpurové až do fialova.  

Sazenice asi nekoupíte

Netuším proč, ale kleome se u nás příliš nepěstuje, jako by si zahradníci nevěděli rady s jejím uplatněním. Proto nehledejte sazeničky v sortimentu nabízeném na tržnicích a podívejte se do stojanů se semeny květin. Tam byste měli kleome najít, a pokud nebude mezi letničkami, pátrejte přece jen dál.  

Semena jsou balena ve směsi barev s názvem 'Colour Fountain Mix', případně jsou v nabídce i jednotlivé barvy. Semena ‘Violetkönigin’ skrývají luštěnici fialovou, 'Růžová královna' je opravdu růžová. Karmínovou luštěnici budete mít ze semen 'Kirschkönigin' a bílá je 'Helen Campbell'. Mně se nejvíce osvědčila směs barev – zastoupeny jsou tam opravdu všechny. 

cleome_3.jpg
Výjimkou nejsou ani luštěnice s dvoubarevnými květenstvími. Často je získáte z výsevu loňských sbíraných semen

Předpěstování je stejné jak u domácích letniček

Nakoupená semena se vysévají během března a dubna, ale bohatě postačí dubnový výsev (v první polovině měsíce) – rostlinky se zbytečně nevytáhnou. Výsev je lépe udělat řidší a nechat pak malé luštěnice v klidu do tvorby prvních pravých lístků.  

Přepíchat je můžete do květníků, kelímků či hlubších truhlíků. Rašelinové květníčky jsou vhodné, protože kořenový bal, vytvořený mladou rostlinou, se už nebude drolit, takže kleome se pak  z přesazování na záhon po polovině května mnohem lépe vzpamatuje.  

Žravá kráska

Počítejte s tím, že luštěnice je nejen vysoká, ale i mohutná rostlina, jež zabere dost místa. Měli byste je proto sázet na vzdálenost alespoň půl metru od sebe, a hlavně nezapomenout, že spotřeba živin u luštěnice je vyšší než u běžných
letniček.  

Záhon s propustnou lehčí zeminou by měl mít dostatek slunce, to luštěnice přímo milují. Dáte-li při výsadbě pod každou rostlinku kvalitní kompost, připravíte jim dobrý start. Pravidelné přihnojování po celou sezonu je pro luštěnici nezbytností.  

Nutná je také vydatná zálivka, obzvlášť v době květu, protože necháte-li luštěnici bez vody, květy zavadají. Její nároky nejsou ale nijak přehnané, pokud si uvědomíte, jak rychle a do jaké velikosti musí růst.  

cleome_4.jpg
Jedinými zvědavými návštěvníky z hmyzí říše byli na kleome tito malí broučci. Žádní škůdci se během roku na rostlinách neobjevili  

Pro udržení vláhy v záhonu s luštěnicemi se osvědčila nastýlka (mulčování) vyšší vrstvou kůry nebo výsadba luštěnice do skupiny s nižšími či půdokryvnými letničkami. Přistínění pod stromy není dobré, bez slunka tato rostlina špatně kvete. 

Pochlubte se

Kleome je letnička, která by měla být lidem na očích. Nápadná a vzrůstná rostlina má ještě jednu velmi dobrou vlastnost: není potřeba ji vyvazovat, i při své výšce se totiž nevylamuje a drží tvar.  

Vysazovat ji můžete (je to nejčastější způsob) do jednodruhových skupin jedno- či vícebarevných. Luštěnice můžete sesadit pochopitelně i s jinými letničkami, kterým bude tvořit pozadí. Vždy ale bude ve výsadbě rostlinou dominantní.  

cleome_5.jpg
Až si vyzkoušíte, jak se luštěnici u vás daří, můžete ji zkusit pěstovat i v hlubší nádobě na terase. Bude stejně urostlá jako na záhoně  

Ani v předzahrádkách se výsadby kleome nebojte, určitě získá obdiv a pozornost kolemjdoucích. Co vás jistě potěší, je skutečnost, že netrpí žádnými chorobami. V letech, kdy jsem ji pěstovala, neměla žádné škůdce, jako jsou mšice nebo molice, ani slimákům nechutnala.  

Zkuste dát luštěnici do zahrádky, určitě vás zaujme nejen tento rok. Koncem léta si můžete z dlouhých tenkých lusků sesbírat semena, uchovat je v suchu a chladu a příští jaro vysévat z vlastní sklizně.

Doporučujeme

Články odjinud