Kámen jako šperk interiéru

Kámen jako šperk interiéru

Přírodní kámen je v interiéru symbolem luxusu a elegance a zároveň kouskem přírody. Poradíme vám, k čemu se hodí mramor, k čemu onyx a kdy použít raději pískovec.

Jak praktický materiál je kámen, ví člověk už od doby kamenné, přesto jej v dnešní době vytlačují materiály umělé. A je to škoda, má nenahraditelné technické vlastnosti tepelné, izolační, mrazuvzdorné, otěruvzdorné, voděvzdorné i věkuvzdorné, minimální roztažnost atd. Kámen v interiéru sice není nijak levná investice, ale zato trvalá, neboť se z jeho krásy můžete těšit mnohem delší dobu než z méně odolných materiálů. Ovšem i zub času na kamenné podlaze či obkladu bude vypadat dobře – jde o materiál, který, jak se říká, umí stárnout s vámi.

Kámen dnes slouží v interiéru především jako designový prvek. Používá se na podlahy, jako pracovní plocha na kuchyňskou linku, obložení krbu, ale také na efektní obklad stěn, respektive jejich částí. Velmi luxusní a originální jsou též umyvadla a vany z přírodního kamene. Obložení celé místnosti kamenem naopak nedoporučujeme, vyvolává nechtěný dojem středověkého hradu, tudíž vytváří tmavý, neútulný a v případě pokoje běžné velikosti také dost stísněný prostor.

Mramor – král kamenů

Který kámen se hodí v interiéru přímo na konkrétní místo a účel, vám poradí odborník. Břidlice, mramor, žula, vápenec, pískovec, čedič, křemenec, travertin, onyx – každý kámen má jinou strukturu, barvu, vlastnosti… Nezapomínejte, že jde o přírodní materiál, tudíž je každý kus originál. Jako celek působí kamenná dlažba jednotně (pokládá se beze spár), ale v detailech má různou kresbu i strukturu. Navíc lze vybírat též různou povrchovou úpravu – lesk, mat, kámen štípaný, opalovaný apod. Na to, kterému kameni dát přednost, pokud bychom se rozhodovali pro novou podlahu, jsme se zeptali Pavla Daňka ze společnosti Piedra, jež je výrobcem a prodejcem produktů z přírodního kamene. „Jednoznačně doporučuji přírodní mramor.

Díky mnoha barevným odstínům, jemné a nádherné struktuře vytvoří z každého interiéru přirozené příjemné prostředí. Navíc je mramor vhodný, pokud máme podlahové topení, jelikož přírodní kámen je perfektní tepelný vodič a dlouho teplo akumuluje v sobě, tedy je dobrý i po stránce úspor. Méně vhodné do interiéru na podlahy jsou vápence a travertin, jelikož jsou o něco měkčí než mramor a vyžadují již větší opatrnost na mechanické poškození.“

Barvy mramorové podlahy či obložení můžete vybírat z opravdu širokého spektra, od bílé a krémové přes šedou, červenou, zelenou až k černé. Na podlahu bychom ale volili spíš světlejší odstíny, na nichž nebude vidět prach a každý chlup vašeho domácího mazlíčka. Podobně u oblíbeného kamenného obložení stěny za televizí s LED podsvícením volte také raději světlejší odstín, od tmavého kamene by se světlo tak dobře neodráželo.

Síla žuly

Téměř nezničitelným materiálem je žula. Vyniká extrémní tvrdostí, a navíc je odolná proti vysokým teplotám, nepoškodí ji ani 250 °C. Ani kyseliny a chemikálie její povrch nenaruší. Z toho důvodu se v soukromých interiérech nejlépe hodí do kuchyně, například na kuchyňskou desku či barový pult. Nezapomínejte, že pokud chcete kámen na linku i na podlahu, budete muset volat kameníky dvakrát. Podlaha se pokládá jako první, na ni přijde kuchyňská linka a ta se pak zaměří. Stěny nejsou často přesně do pravého úhlu, proto vám dodavatel nemůže kámen na pracovní plochu uříznout předem, těžko by ho pak podle potřeby zase nastavoval.

Módní travertin

Vzhledem ke své struktuře a jemné barevnosti je travertin populární zejména na obklady a podlahy. Jedná se o masivní formu usazené horniny uhličitanu vápenatého vzniklou z nánosu řek. Někdy se v jeho struktuře mohou objevit fosilní zbytky, což působí na podlaze ještě efektněji. Travertin patří mezi světlé horniny, jeho škála barev se pohybuje od bělavě žluté až nažloutlé, někdy je zbarven dočervena – a jemné teplé přírodní tóny jsou do interiéru nejžádanější, neboť opticky zmírňují chlad kamenné dlažby a působí útulně. Vzhledem k tomu, že jde o pórovitou horninu, někdy se dodává s póry zalitými transparentním tmelem kvůli lepší údržbě.

Dekorativní onyx

Možná překvapí, že se na obložení stěn apod. v interiéru používá i jeden oblíbený polodrahokam. Je to právě onyx, který má velkou škálu barev od hnědé přes modrou, červenou a zelenou až po bílou. Obvykle se v interiéru využívá jeho dekorativnosti a průhlednosti v tenké vrstvě. Efektně působí jeho prosvícení, ať už přirozeným světlem jako v případě slavné onyxové stěny ve vile Tugendhat, nebo LED či neony, kdy může jít o prosvěcovaný obklad baru, vany, umyvadla, ale má i další využití, vyrábějí se z něj například luxusní stolové desky či se vsazuje do nábytku. Onyxová stěna má výjimečnou vlastnost – když pod určitým úhlem propouští sluneční paprsky, mění se tak její barva.

Porézní pískovec

Nejčastěji se pískovec využívá na obložení stěn. Dělají se z něj různě tvarované mozaiky, neboť jde o kámen snadno opracovatelný. V tomto případě se uplatní právě jeho poréznost jako výhoda. Zateplení totiž stavby svým způsobem uzavírá a domy přestávají dýchat. A právě pískovec použitý v interiéru na stěnách dokáže vzniklou vlhkost přijmout a pak ji zase vypustit. Na druhou stranu, stěny ze světlého pískovce nejsou odolné vůči zašpinění, proto se raději nedoporučují ke krbu, neboť saze z nich již nedostanete.

Jak se starat o kámen?

Kámen lze voskovat speciálními vosky, ke zvýšení jeho odolnosti pak lze použít impregnaci. Existují speciální impregnace na podlahy i na kuchyňské desky. Aplikaci však raději svěřte odborníkům. Po napuštění impregnací se obvykle ke kamenné podlaze můžete chovat jako k jakékoli jiné dlažbě. Stačí setřít vlhkým hadrem, je ovšem třeba se vyhnout používání silně abrazivních prostředků, abyste povrch nepoškrábali.

Stejně jednoduše zvládnete i kuchyňské či jakékoli další plochy. Některé kamenné desky bývají napuštěny speciálním ochranným prostředkem, který je třeba po určité době obnovit. Impregnace se používá u porézních kamenů, které se díky ní uzavřou a jsou pak voděodolné. Ale při používání čisticích prostředků pozor na to, že některé kameny jsou náchylné na kyseliny (například právě mramor), naopak agresivnější čistidla, která mohou kyseliny obsahovat, můžete použít na odolnější žulu, křemenec, břidlici či čedič.

Samotná kvalita jednoho druhu kamene je vždy jedna a rozdíl v ní být nemůže. Rozdíly však mohou nastat při zpracování a opracování kamene, tedy ve finálním výrobku, což je třeba dlažba, proto je nutné dobře vybírat dodavatele. Na závěr nám tedy Pavel Daněk radí, jak vybrat seriózní firmu a nenechat se nachytat: „Je to jako u všeho, rozhodně doporučuji vybírat seriózní a stabilní firmy, které mají patřičné zázemí a úroveň. Dále hodně napovědí reference či ukázky prací, které jsou zpravidla na webech firem, a dále jejich vzorkovny, kde by měly být vystavené reprezentativní vzorky kamenů a ukázka samotných výrobků. Pokud firma sídlí v nějaké stodole a její vzorkovna je malá zakouřená kancelář, kde jsou k vidění jen malinké úlomky vzorků, rozhodně bych tuto nedoporučil.“

Kamenný koberec

Pokud se chystáte vybírat kamennou podlahu, pravděpodobně budete volit z nejběžnějších formátů dlaždic, a to rozměry 60 × 30 cm nebo 40 × 40 cm, případně 60 × 60 cm. Pavel Daněk ze společnosti Piedra nám ale představil ještě jednu možnost, a to tzv. kamenný koberec. O co jde? „Kamenný koberec je prakticky litá dlažba, směs jemných přírodních oblázků a speciálního pojiva. Jedná se o univerzální finální povrch beze spár, který se hodí na nejrůznější typy venkovních a vnitřních ploch i podlah. Oblázky jsou buď křemičité, nebo mramorové ve stovkách barevných kombinací. Jedná se o nový revoluční povrch na podlahy, jenž mnohdy svým vzhledem a vlastnostmi předčí klasické dosavadní povrchy.“


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud