Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Kalízie vonná. Kde roste, tam léčí

Léčitelé kalízii považují za téměř zázračnou bylinu a světové výzkumy jim dávají za pravdu. Téměř obyčejnou pokojovou rostlinu s neobyčejnými účinky může mít doma každý. Chcete ji vyzkoušet?

Nenápadný list, jemná vůně

Kalízie vonná (Caliisia fragrans) je šlahounovitá trvalka s eliptickými lesklými listy světlezelené barvy, dlouhými až 25 cm. Kvete od jara do zimy drobnými bílými květy, uspořádanými na dlouhých stoncích jako stříbřité chomáčky, které se asi hodinu až dvě před deštěm rozvoní slabou příjemnou vůní připomínající hyacinty.

Rostlina pochází z jižního Mexika, kde roste ve stínu stromů a keřů. Zajímavostí je, že má dva typy výhonů: vertikální a horizontální. Vertikální výhony mají tmavě zelené masité listy o délce zhruba 30 centimetrů a šířce asi pět centimetrů, které se na výhonu střídají ve dvou řadách. Výhon dorůstá až metrové výšky a je podobný kukuřici. V dospělosti vyrůstají z hlavního výhonu výhony horizontální. Jsou to liánovité, nafialovělé oddenky, složené z kolínek ukončených listovou růžicí.

Pokračování 2 / 5

Pěstujte ji jako voděnku

K životu potřebuje tři věci: vlhko, teplo a nepřímý sluneční svit. Dobře snáší pokles teplot až do 12 °C, takže ji přes léto můžete vysadit i na zahradu do polostínu nebo do truhlíku na balkon. Optimální teplota v období vegetace je 25–27 °C, na podzim ji přemístěte do interiéru, jakmile teploty klesnou pod 10 °C. V létě rostlinu zalévejte podle potřeby: Substrát by měl být stále vlhký. V zimě pak stačí zálivka dvakrát týdně. Kalízii hnojte jednou týdně. V obchodech je k dostání hnojivo Symbivit s mykorhizními houbami, které napodobují domácí tropické prostředí kalízie vonné.

Pokračování 3 / 5

Snadné množení ve sklence vody

Kalízie se velice snadno rozmnožuje a zakořeňuje podobně jako její příbuzná, kterou všichni známe pod lidovým názvem voděnka. Od horizontálního výhonku oddělte listovou růžici se dvěma kolínky, kterou nechte zakořenit ve vodě. Pak ji vysaďte do květináče do běžného zahradního substrátu nebo namíchejte směs kvalitního kompostu se zhruba 30 procenty písku. Nejlepší doba na množení je březen a duben.

Pokračování 4 / 5

Zlatý vlas

Pro své neobyčejné vlastnosti je kalízie vonná předmětem intenzivního výzkumu v různých zemích světa. Vědecké studie prokázaly, že šťáva z kalízie obsahuje látky zabraňující bujení rakovinných buněk. Ale to není zdaleka vše, seznam nemocí a zdravotních problémů, které má kalízie vonná schopnost ovlivnit, je rozsáhlý.

Kalízie vonná, v Rusku lidově označovaná jako Zlatý vlas, stejně jako domácí ženšen, Venušin vlas či živý vlas, je jako léčivá rostlina využívána jako lihový extrakt, mast, balzám, odvar, čerstvá šťáva nebo olej.

Pokračování 5 / 5

Kalízie léčí od hlavy až k patě

Kalízie stimuluje imunitní systém, je užívána při cukrovce, rakovinných onemocněních, nemocech trávicího traktu, léčí průduškové astma, alergie, využívá se zevně na hojení ran, spálenin, při kožních nemocech i při léčbě alkoholové a nikotinové závislosti.

Účinnými látkami této byliny jsou především flavonoidy kveratin a kompferol. Dále obsahuje alkaloidy, vitaminy skupiny B, vitamin C a minerální látky, jako jsou vápník, chrom, bór, měď, selen a železo. K léčbě se používají listy, nejlépe dvacet cm dlouhé, a oddenky ze starších rostlin, které mají mít nejméně devět kolínek, protože mladší rostliny nemají dostatek biologicky aktivních látek.

Doporučujeme

Články odjinud