Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Kaki: Jak je pěstovat a jak je jíst

Zářivě oranžové plody někteří milují, jiní je nemusí. Výrazně sladká chuť se projeví až u přezrálých plodů, které však v obchodech nedostanete. Příznivci hurmi kaki si je však mohou vypěstovat i doma. Jak na to?

Hurmi kaki zvané také tomel nebo churma jsou plody stromu ebenovníku rajčatového (Diospyros kaki), který vyniká velmi tvrdým a těžkým dřevem – černým ebenem. Přestože plod připomíná rajče, nemá s ním nic společného. Má ovocnou sladkou chuť, která připomíná jablko, meloun a meruňky.

Pěstování kaki ze semene má svá rizika

Rozhodli jste se pro pěstování od semínka? Pak byste měli semena stratifikovat v chladničce a v únoru je vysít do hloubky 4 až 5 cm do substrátu bohatého na živiny. Vyklíčí přibližně za měsíc, ale připravte se na to, že semenáčky budou růst velmi pomalu. S výsadbou do zahrady si počkáte tři až čtyři roky a na plody ještě o něco déle. Semenáče totiž plodí velmi pozdě a navíc nevíte, jaké chuťové vlastnosti budou plody mít. Z toho důvodu pěstitelé raději kupují vyzkoušené štěpované odrůdy, u nichž je v našich podmínkách plodnost zaručena.

Tomel neboli kaki má stovky odrůd: Kterou pěstovat?

Kaki tomel má spoustu odrůd  do současnosti jich bylo popsáno téměř 900. Pěstují se odrůdy tomelu japonského, tomelu viržinského či kříženci tomelu kavkazského a viržinského. Čím se od sebe liší? 

  • Tomel japonský (Diospyros kaki) je nejvíce choulostivý, proto se pěstuje většinou jen jako kontejnerová rostlina. Na druhou stranu, tomel japonský dává největší a nejchutnější plody.
  • Tomel kavkazský nebo taky obecný (Diospyros lotus) se většinou používá jako podnož pro roubování tomelem japonským, neboť jeho vlastností je vysoká odolnost proti mrazu. V obchodech se většinou setkáme se sazenicemi kultivarů tomelu japonského, které jsou schopny přezimovat i v našich podmínkách a současně zaručují kvalitní plody.
  • Tomel viržinský (Diospyros virginiana) se hodí i pro výsadbu na zahradu, neboť snáší mráz do minus 25 °C. Plody jsou však velmi malé, maximálně pět centimetrů v průměru a o poznání horší jakosti ve srovnání s tomelem japonským. Na zahradě se tomel viržinský uplatní spíše jako solitérní dřevina než jako užitková rostlina.

Kaki ze sazenice dejte nejdříve do stínu

Zakoupenou rostlinu je nutné zpočátku pěstovat ve stínu nebo polostínu a je nezbytné ji ponechat alespoň rok v původním kontejneru, aby vytvořila co nejvíce kořenů. Pro přezimování je důležité světlé stanoviště s nižší teplotou 5–10 ºC.  Může jít o sklep, garáž, nevytápěnou chodbu, schodiště, studený skleník či nejlépe nevytápěnou zimní zahradu.

Rostlinu vynášíme ven podle počasí, v dubnu nebo začátkem května, a zpočátku ji umístíme do polostínu, aby nedošlo ke spálení narašených pupenů, a pozvolna ji zvykáme na plné slunce. Rostliny nechte venku tak dlouho, jak jen to bude možné. Budou totiž odolnější proti chorobám a škůdcům.

Po výsadbě na stanoviště je vhodné minimálně první rok během zimy rostlinu mírně chránit – například chvojím nebo nakopčením kmene zeminou do výšky 50 cm. Nezbytná je i ochrana kmene proti zimnímu slunci, především od jižní strany. Vápenný nátěr nestačí, proto kmen chráníme dvojitou vrstvou bílé netkané textilie napnuté mezi dvěma bambusovými tyčkami či deskou opřenou o kmen.

Strom na slunné stanoviště

Stanoviště vybíráme co nejslunnější, s co největší akumulací tepla,  například u stěny domu. Čím více chráněné stanoviště proti větrům vybereme, tím lépe. Půdu můžeme vylepšit přidáním standardního zahradnického substrátu. Pravidelná závlaha je potřebná při sušších obdobích a první dva až tři roky po výsadbě. Většina odrůd kaki je samosprašná, takže pro tvorbu plodů postačí jedna rostlina.

K výživě stačí běžné hnojení s obsahem stopových prvků (Cererit, Kristalon). Škůdci rostlinu v našich podmínkách nenapadají, neboť u nás její domácí škůdci nežijí.

Hurmi kaki řez nepotřebuje. Řezem regulujeme pouze vzrůst a uschlé či poškozené větve, čímž udržujeme poměrně bujný strom v potřebné velikosti. 

Kdy sklízet kaki a jak ho jíst?

Kaki kvete v druhé polovině května a trvá to 2 až 3 týdny.  Pokud dojde k poškození mrazem, strom spolehlivě regeneruje, ovšem už bez kvetení. Plody dozrávají koncem září až října. Nezralé plody jsou nepoživatelné, trpké. Nejjednodušší a nejspolehlivější způsob je nechat plody přejít mrazem. V takovém stavu se mohou nechat na stromě až do Vánoc či je nechat společně s jablky dojít při pokojové teplotě. Když je kaki pěkně měkké, rozřízněte jej, pokapejte citronem a lžičkou dužninu vyberte. Tak oceníte výbornou chuť tohoto exotického plodu.

Doporučujeme

Články odjinud