vytisknout velikost písma Kakao: kde roste a jak se zpracovává

Při pití lahodného kakaového nápoje možná i vás napadla otázka týkající se původu této potraviny. Vězte, že kakaa by nebylo bez kakaovníku pravého (Theobroma cacao), což je vždyzelený strom pocházející z tropů Jižní Ameriky.

Klepněte pro větší obrázek
Mezi největší producenty kakaa patří v současnosti Ghana, Pobřeží slonoviny, Brazílie a Nigérie

Dosahuje výšky od pěti do osmi metrů, má tlustý kmen a na plstnatých větvích tmavě zelené, lesklé listy (při rašení jsou zbarveny červeně), které dosahují až třiceti centimetrů. Kmeny mladých stromů bývají hnědavé, kmeny starých kmenů bílošedé.

Přímo na kmeni nebo na silnějších větvích kakaovníku vyrůstají v menší míře celoročně oboupohlavné květy, hlavní kvetení probíhá ve dvou vlnách. Plodem je půl kilogramu vážící třiceticentimetrová bobule, která mění během zrání svou barvu: může být žlutá, zelená, hnědá i červená.

Klepněte pro větší obrázek
Květy mají deset tyčinek ve dvou kruzích. Jejich kalich je zbarven růžově, koruna bývá bělavá

Její jemně hrbolatý povrch rozděluje deset podélných brázd. V oplodí bývá pět komor, v každé z nich od čtyř do čtrnácti kulovitých až zploštělých semen – kakaových bobů. Ta jsou obklopena bělavým míškem nakyslé chuti.

Klepněte pro větší obrázek
Cenná semena se při otvírání plodů nesmí poškodit

Název kakao se používá právě pro tato semena, případně pro prášek z nich vyrobený. Zralé plody se ze stromů sklízí ručně – odsekávají se pomocí mačety. Poté se otevřou krátkým nožíkem, opatrně, aby bylo možné vyjmout z nich nepoškozené kakaové boby, jež jsou bílé a hořké.

Klepněte pro větší obrázek
Kakao přivezl do Evropy španělský dobyvatel Hernando Cortéz

Následně probíhá proces fermentace, kdy se boby, obalené listy z banánovníku, nechají ležet až šest dnů na zemi. Důsledkem probíhajících chemických procesů za účasti bakterií a kvasnic získávají typické čokoládové aroma a hnědé zbarvení.

Klepněte pro větší obrázek
Kakaové boby po fermentaci

Fermentované boby se poté suší na slunci a v další fázi melou na kakaovou hmotu, z níž se při lisování oddělí kakaové máslo a kakaový prášek. Nažloutlé, tuhé máslo se používá při výrobě cukrovinek, nejvíce ho ale asi znáte jako součást kosmetických přípravků. Kakaový prášek je výchozí surovinou pro výrobu čokolády.

Věděli jste, že:

  • Název kakaovníku pravého Theobroma cacao znamená v překladu potrava bohů a rostlina jej získala v osmnáctém století od Carla Linného.
  • Španělští dobyvatelé Mexika popsali, že na dvoře vládce Aztéků se kakaový nápoj, dochucený vanilkou a kořením, naléval do zlatých pohárů se zlatou lžičkou.
Klepněte pro větší obrázek
Dřevo kakaovníku je žluté až červené a kakaové boby, vyrůstající přímo z kmene stromu, mají na délku asi dva centimetry
  • Kakaové boby, označované jako černé zrno, byly využívány i v alchymii.
  • Kakao obsahuje velké množství minerálů i vitaminů a podle vědeckých výzkumů i nejvíce antioxidantů ze všech plodin.

Foto: Profimedia

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květinový věnec

Co s ruličkami od toaleťáku? Vyrobte si květi…

Přemýšlíte, jak o víkendu na chvilku zabavit děti? Pusťte se s nimi do výroby netradiční jarní dekorace z prázdných ruliček od toaletního papíru. Květinový věnec zvládnete i s těmi nejmenšími.

18.  2.  2017 |
Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Pusťte se do výsevu bylinek, je ideální čas

Máte-li dobrou loňskou zkušenost s některou bylinkou, není důvod, proč ji nepěstovat letos znovu. I na malém záhonku můžete vysadit více druhů, a mít tak bylinkovou zahrádku třeba jen metr čtvereční velkou. A pokud žijete v bytě bez zahrady, zkuste bylinkami osázet truhlík. Budou vám k radosti v době květu i k užitku v kuchyni po celou sezonu. 

6.  2.  2017 |
Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslouží pozornost

Voděnka – nenáročná pokojovka, která si zaslo…

Kdysi patřila k běžné květinové výzdobě oken městských činžáků, venkovských stavení a nechyběla ani v kancelářích. Většinou se o ni nikdo moc nestaral, a přece rostla jako z vody. Inu, voděnka.

19.  2.  2017 |
Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už teď

Jak si vypěstovat papriky? Semínka zasijte už…

I když venkovní teplota stále padá pod nulu a za okny často poletuje sníh, je právě teď v únoru nejvhodnější doba na to pustit se do pěstování téhle chutné zeleniny. Poradíme vám, jak si vlastní sazeničky vypěstovat ze semínek.

10.  2.  2017 |
8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám lépe dýchalo

8 rad, jak doma vyčistit vzduch, aby se vám l…

I když ovzduší nad naší republikou není nejčistší, měli byste vědět, že vzduch v interiéru je až patnáctkrát horší. Ať už je to v bytě či v kanceláři. Obsahuje nejen nebezpečný kysličník uhličitý a všudypřítomný prach, ale také spousty škodlivin, které po vdechnutí vyvolávají velké množství zdravotních problémů, mezi nimi i čím dál tím častější alergie. Poradíme vám proto, jak vzduch udržet co nejčistší, i když nemáte k dispozici čističku.

15.  2.  2017 |