Jubilejní Flora Olomouc začíná právě dnes!

Pavilon A – přízemí

Návštěvnicky tradičně nejpřitažlivější bude zcela určitě hlavní výstavní pavilon A s ústřední společnou květinovou expozicí Českého zahrádkářského svazu. Záplavy květin pozdního léta – růží, gladiol, jiřinek, lilií či balkonovek doplní vodní květiny a bonsaje.

Protipól přirozené krásy živých květin bude v expozici, která ponese název „Umění v rozkvetlé zahradě“, tvořit umělecká keramika, dřevěné plastiky a artefakty z kovaného železa. Jubilejní půlstoleté výročí českých květinových výstav připomene výstava plakátů z historických ročníků olomoucké Flory.

Flora léto 1.jpg

Pavilon A – galerie

Pozornost návštěvníků pavilonu A určitě přitáhnou i přitažlivé exponáty letošní floristické soutěže. Nejlepší čeští květinoví aranžéři budou soutěžit v aranžování kytiček pro maminky a ve zdobení historických dětských kočárků.

Galerie pavilonu pak bude patřit milovníkům kaktusů a sukulentů – kromě desítek zajímavých druhů těchto pozoruhodných rostlin zde návštěvníci naleznou také fotografie z cestovatelských výprav za kaktusy, bezplatnou poradenskou službu i možnost nákupu odborné literatury a rostlin.

Pavilon E

V dalším výstavním pavilonu E se budou svými výpěstky okrasných stromů, keřů a trvalek prezentovat členové Svazu školkařů ČR. Pavilon rovněž poskytne prostor pro výstavu fotografií spojenou se 7. ročníkem ankety „Strom roku“, kterou vyhlašuje Nadace Partnerství. Zájemci dostanou šanci přímo na výstavišti hlasovat pro zvolený strom.

Flora léto 2.jpg

Pavilon H

S opravdovými unikáty – vodní a bažinnou flórou i faunou – se po dvouleté přestávce v Olomouci opět představí Unie botanických zahrad ČR. Její expozici „Život v mokřadech“ přibližující květenu i zvířecí obyvatele bažin od mírného pásma až po tropický prales bude patřit pavilon H.

Pavilon G a exteriéry výstaviště

Na své si na Floře přijdou nejen obdivovatelé květin. Na zahrádkáře, chalupáře a kutily čeká na výstavišti bohatá nabídka Letních zahradnických trhů s rostlinným materiálem, zahradnickými pomůckami a hobby potřebami.

Návštěvníkům výstavy tradičně budou zdarma přístupné sbírkové skleníky, botanická zahrada Univerzity Palackého (ve Smetanových sadech) a botanická zahrada výstaviště s rozáriem a novou expozicí travin (v sousedních Bezručových sadech).

flora 3-parkový areál výstaviště.jpg

Letní scéna a scéna Samba

Pro chvíle oddechu jsou připraveny atrakce pro děti a každodenní zábavný program s folkovou pozvánkou na Mohelnický dostavník, festivalem Country Folk Flora i módními přehlídkami.

Ve čtvrtek 21. 8. bude Letní scéna výstaviště patřit rockovému festivalu Florafest – Vlnobytí 008. Akce za účasti undergroundové legendy Plastic People of the Universe je připomínkou 40. výročí okupace Československa v roce 1968.

Flora Olomouc bude pro veřejnost otevřena 21.– 24. srpna 2008, denně od 9 do 18 hodin. Vstupné činí 80 Kč, zlevněné 60 Kč, rodinné 150 Kč, vstup zdarma mají děti do 10 let a lidé na průkaz ZTP a ZTP-P. Další informace najdete na stránkách www.flora-ol.cz.

Doporučujeme

Články odjinud