Jeřáb sladkoplodý: nenechte ho bez povšimnutí!

Zdraví prospěšné jeřabiny vás mohou chuťově mile překvapit, pokud si je dobře připravíte. Dosud není pozdě! Vyzkoušejte některý z receptů a nenechte sezobat letošní úrodu jenom ptactvem!

Plody sbíráme od srpna až do doby, než přijdou první mrazíky. Zralost se nejlépe rozezná podle stopky.

Čím červenější je, tím jsou malvičky zralejší. Počítejte však s tím, že pro některé z nás může být překážkou několikametrová výška stromu.

jeřabina1.jpg
Ochutnejte symbol podzimu

Při sklizni jeřabin neopomíjejte správný postup. Chybně se olamují nebo odřezávají konce větviček s hroznem malvic. Těsně za plodovým hroznem se totiž nacházejí větší pupeny, což jsou zárodky pro příští rok.
 

Takovýmto odlomením či odříznutím byste zbytečně snížili budoucí úrodu. Za použití ostrých zahradnických nůžek či nože proto sklízejte pouze stopky s malvicemi.
 

Klíč k určení stromu
 

Na světě se vyskytuje několik desítek druhů jeřábů. U nás se množí odrůda 'Moravský sladkoplodý'. Jak jej rozpoznat? Napoví vám ozubení listů.

jeřabina_květ.jpg
Nenápadné květy vystřídají plody, které září daleko do dálky

Listy sladkých jeřabin mají pilovitý okraj pouze do půlky listu, zatímco divoká forma se zubatí po celém obvodu listové čepele. Pokud si nejste jisti, ochutnejte dozrálé bobule. Nahořklé plody vás jistě tolik nenadchnou, i když využít je rovněž můžete.
 

Vitaminu C více než v citronech

Jeřabiny obsahují hlavně vitamin C, kterého mají i sušené plody více než citrony. Dále v nich najdete vápník, železo, jód, karotenoidy, organické kyseliny, pektin, třísloviny a hořčiny.
 

Pomáhají při poruchách činnosti štítné žlázy, menstruačních a klimakterických potížích, při revmatismu či některých virových onemocněních. Mají mírně projímavý a močopudný účinek.
 

Jeřabinové chutě
 

Z plodů si můžete připravit kompoty, hodící se ke špatně stravitelným jídlům, dále zavařeniny, sirupy, vína i likéry. Výborné jsou i sušené – využijete je na čaj či k zobání místo rozinek. Namíchat se mohou do omáček, zejména ke zvěřině.
 

jeřabina2.jpg
Červené hrozny malvic se výborně hodí i do květinových aranžmá
 

Jeřabiny sušte ve větrané místnosti a bobule, které zhnědnou, včas odstraňujte. Pro přidání do ovocných čajů si jeřabiny usušíte tak, že zralé plody dobře omyjete a patnáct až dvacet minut povaříte ve vodě. Přidáte větší množství cukru a přes noc necháte v klidu, aby se prosladily. Druhý den je usušíte v troubě.
 

Jeřabinové víno
 

1,5 kg jeřabin

1,3 kg cukru

půlka citronu

kvasinky šery nebo tokajského

živná sůl

asi 3 l vody
 

Svařte vodu s cukrem a nechte vychladnout. Vyzrálé, sladké, mrazem ožehnuté jeřabiny odtrhněte od střapin a stopiček, rozmačkejte, nalijte do pětilitrové láhve a zalijte cukreným roztokem. Do něj přidejte podle návodu kvasinky a živnou sůl.

Promíchejte a poklaďte plátky oloupaného citronu. Láhev uzavřete kvasnou zátkou a postavte do teplé místnosti na šest až osm týdnů. Po vykvašení stočte víno do lahví. Láhve uzavřete a uložte do chladu.
 

Jablka s jeřabinami
 

1 kg jablek

1 kd jeřabin

1 kg cukru

mletá skořice

citronová kůra

1,5 dl vody

Petol
 

Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle (i se slupkou). Přidejte skořici, citronovou kůru a vodu. Vařte prudkým varem deset minut, pak přidejte cukr a po jeho rozpuštění jeřabiny.
 

Velmi prudce vařte dalších asi patnáct minut, mají-li jablka mnoho šťávy, i déle. Nakonec přidejte Petol. Ještě horké plňte do sklenic a ty zavíčkujte.
 

Chlumecké plátky s jeřabinami a jablky
 

600 g vykostěné zvěřiny

trochu oleje

50 g slaniny

0,5 dl červeného vína

2 lžíce šlehačky

jeřabinový kompot

2 jablka

sůl a pepř podle chuti
 

Nakrájejte silnější plátky, naklepejte je, osolte, opepřete a s jemnými proužky slaniny opečte. Měkkou zvěřinu vyjměte, šťávu zalijte vínem, přidejte jeřabiny a jablka a povařte. Nakonec přidejte šlehačku a přelijte porce masa.

 

Bažantí prsíčka s jeřabinami
 

4 porce bažantích prsíček

120 g slaniny

1 lžíce másla

1 cibule

půl malého celeru

sůl

4 zrnka pepře

3 zrnka nového koření

bobkový list

lžička hladké mouky

jeřabinový kompot

sekané mandle
 

Bažantí prsíčka protáhněte osmdesáti gramy slaniny nakrájené na proužky, zbytek slaniny rozehřejte s lžící másla a přidejte menší nakrájenou cibuli a půl celeru nakrájeného na nudličky. Jemně osmahněte a přidejte připravené maso.

Osolte, vhoďte pepř, nové koření, bobkový list, mírně podlijte a duste v troubě doměkka. Pak maso vyjměte, šťávu vysmahněte do tuku, zaprašte lžičkou hladké mouky, osmahněte, trochu rozřeďte vodou a důkladně povařte.

Každou porci přelijte šťávou a ozdobte lžičkou ohřátého jeřabinového kompotu bez šťávy nebo rosolu. Podávejte s bramborem a jeřabinovým kompotem, doplněným loupanými sekanými mandlemi.
 

Jeřabinový kompot s malým množstvím cukru
 

podle potřeby jeřabiny, cukr
 

Jeřabiny odtrhněte od střapin a stopiček, operte je, nechte okapat a narovnejte do zavařovacích sklenic. Posypte je trochou cukru, zalijte teplou vodou, sklenice uzavřete víčky a sterilujte dvacet minut při teplotě osmdesát pět stupňů Celsia. Po sterilaci ihned ochlaďte.

Doporučujeme

Články odjinud