Cukrový meloun

Cukrový meloun

Meloun Galia

Meloun Galia

Meloun cantaloupe 

Meloun cantaloupe 

Honeydew neboli medový meloun

Honeydew neboli medový meloun

Meloun Piel de Sapo

Meloun Piel de Sapo

Meloun Galia
Meloun cantaloupe 
Honeydew neboli medový meloun
Meloun Piel de Sapo
5
Fotogalerie

Je meloun ovoce, nebo zelenina? Plus jak poznat, že je opravdu zralý?

Meloun je nadupaný vitamíny a minerály, přitom má navzdory své sladké chuti minimum kalorií. Skvěle tak uspokojí chuť na sladké, pomůže doplnit tekutiny, aniž by zruinoval vaši postavu. Jak se to s ním ale má, je to ovoce, nebo zelenina?

Jak asi tušíte, s melounem a jeho identitou je to poněkud složitější. Tedy melounu jako takovému je to jedno, my ale s naší touhou mít vše přehledně rozškatulkované v tom chceme mít jasno. Ale ono to není tak jednoduché, u ovoce a zeleniny se dost často neshodnou botanici s cukráři a kuchaři s pěstiteli. 

Pro jeho sladkou chuť a využití u nás především jako dezert považují kuchaři meloun za ovoce. Nic na tom nemění ani fakt, že se třeba meloun Honeydew servíruje s parmskou šunkou a pepřem. Zemědělec by ale řekl, že meloun je z čeledi tykvovitých a stejně jako další plody rostlin z této čeledi se řadí mezi plodovou zeleninu. Pro zahradníka je ovoce plod dřeviny. Meloun ale uzrává na jednoleté bylině, proto to není ovoce, ale zelenina. Podle botanika je meloun bobule, tedy ovoce.

Máte v tom teď hokej? My taky, vychází to na remízu 2:2 ovoce versus zelenina. Tuhle otázku by v AZ Kvízu nebo nějaké jiné soutěži dávat neměli, protože stoprocentní odpověď na ni prostě není. 

Meloun pochází z Afriky

Výraz meloun pochází z řečtiny a znamená „velké jablko“. Lidstvo provází od nepaměti, vodní melouny se údajně poprvé urodily v africké poušti Kalahari. Jednoznačně ale víme, že si na nich pochutnávali už ve starověkém Egyptě před téměř 5000 lety – svědčí o tom hieroglyfy na zdech starověkých budov. Byl to královský dar, panovníci je dostávali na poslední cestu, aby měli po smrti co jíst. 
Do Evropy se melouny dostaly poněkud komplikovanou cestou, nejprve do Číny, odkud je ve 13. století Maurové (Arabové) přinesli do Evropy. 

Jak vybrat zralý meloun 

Pokud kupujete jen půlku nebo čtvrtku, je to jasné, meloun je rozřízlý, v tu chvíli neplatí, že do ženy a do melounu nevidíte. Někde vám dají i ochutnat, ale u nás to zatím není zvykem. 

Po zvuku
Zralý meloun by měl mít při poklepu plný, jakoby kovový zvuk. Stejně tak když ho vezmete do ruky a stlačíte, měl by se ozvat vrzavý zvuk. Jen pro ženu není lehké takového třeba patnáctikilového cvalíka zkoušet v ruce, i proto možná vodní melouny často kupují muži. 

Seschlá stopka
Dalším znamením je vyschlá stopka, která se začíná stáčet. Bohužel většina melounů v obchodě u nás nemá stopku.

Znamínko krásy
Nelíbí se vám žlutý flek na jedné straně? Chyba lávky, ten je naopak důkazem toho, že meloun už nějakou dobu ležel a dozrával. 

Povrch
Nějaké vady na kráse v podobě šrámů nevadí, vodní meloun by měl ale být lesklý, vybarvený a tvrdý.

Zralý cukrouš
Zralý cukrový meloun velmi intenzivně voní a slupka kolem stopky je popraskaná.  


Jaké známe druhy melounů?

Existují dva hlavní druhy: 
vodní – to je ten klasický, zvenku zelený, uvnitř růžovo-červený s černými zrníčky (dnes už je vyšlechtěný i bez zrníček)
cukrový – jeho hlavní barvou je žlutá, ale existuje spousta variant, do zelena, s oranžovou dužninou...

Vodní 

meloun 1.jpg

Je růžovo-červený, má černá zrníčka a zelenou slupku. U nás do nedávna jediný zástupce říše melounů.

Cukrové melouny
Je jich bezpočet druhů a stále se šlechtí nové, tady je přehled nejběžnějších: 


Galia

meloun Galia.jpg

Malý „sympaťák“, který se vejde do ruky. Získá si vás i svou chutí, která připomíná nektarinky.

Cantaloupe

meloun cantaloupe.jpg
Navzdory tomu, že patří mezi nejmenší melouny, má neopakovatelnou sladkou chuť a voní jako ananas.

Honeydew

melon Honeydew.jpg
Už název napovídá, že jde o medový meloun. Jeho kůra je zelená a dužnina zářivě žlutá. Podává se k parmské šunce nebo masu z lososa.

Piel de Sapo

meloun Piel de Sapo.jpg
Název této odrůdy cukrového melounu znamená v překladu "kůže ropuchy".

Mohlo by vás zajímat: 

Doporučujeme

Články odjinud