9
Fotogalerie

Jaro ve stylu s atmosférou: použijte pestré květy a šedou barvu

V minulých článcích jsme se zaměřili na floristickou výzdobu v klasickém a moderním stylu.  

Dnes se můžete inspirovat tipy na takzvaný styl s atmosférou, jak jej nazvali jeho florističtí tvůrci. Stejně jako v předchozích dvou případech budeme i tentokrát pracovat s naprosto totožnými materiály. 

c.grey_49.jpg
Pokud umíte jen trochu šít, můžete si takovýchto obalů vytvořit vícero a měnit je podle aktuální výzdoby interiéru

Použijeme tedy kombinaci šedé barvy a stejné druhy výrazných rostlin. Patří mezi ně gerbera, narcis, zlatobýl, pryskyřník, kala a hyacint.  

Ve všech typech stylů se pracuje s umírněnými, uspořádanými, kompaktními a jednoduchými tvary. Vzory jsou úmyslně potlačené, aby byla dobře rozeznatelná přirozená struktura použitých materiálů.  

Nebojte se uplatnit měkké a přírodní materiály, u nichž je jasně patrná struktura. Otevírají se tím možnosti pro působivé kombinace, například neopracovaného dřeva s čistým nebo barevným sklem, přírodního kamene s plstí nebo hrubé a jemně glazované keramiky.  

c.grey_51.jpg
Využijte neobvyklých váz, doma jich máte dostatek

Paleta šedých odstínů tvoří základ pro další barvy. Všímejte si výrazných akcentů, a to jak v podobě květin, tak v podobě doplňků. Zkuste červenou, oranžovou, nachovou a jasně růžovou. 

Styl s atmosférou  

Tento styl charakterizují slova jako soustředěný, jednoznačný, harmonický, teplý a klidný. 

Ukažme si, jak by mohla vypadat taková floristická výzdoba, která by se do něj hodila. 

c.grey_07.jpg
Lathyrus, miniaturní Gerbera a Salix

Interiér, v němž převládají různé odstíny šedé, je zajímavý a uklidňující, ale požadovanou atmosféru navozují teprve květiny.  

Toto jasně zbarvené aranžmá dobře kontrastuje s okolní šedou a neobvyklé tvary květů vytváří měkký, jemný obraz.  

c.grey_08.jpg
Phlox, Hyacinthus a miniaturní Gerbera

Aranžmá ve tvaru kvádru vypadají nejlépe v takovémto prostředí. Šedé nádoby splývají s pozadím, ale květiny jsou nepřehlédnutelné. Výrazná růžová a nachová přitahují pozornost.  

c.grey_09.jpg
Gerbera

Pletená květina? V tomto případě je opravdu snadné se splést. Výrazné oranžové barvy vlny a květu téměř splývají a příjemně kontrastují s okolní šedou. Aneb jak poplést pletením. 

c.grey_10.jpg
Lathyrus a miniaturní Gerbera

Kuchyňské náčiní – jako například tuto plechovou formu – lze snadno využít při aranžování květin.  

Rozčepýřený hrachor (Lathyrus) vykukuje přes okraj formy a miniaturní gerbery (Gerbera) se tlačí, aby získaly co nejlepší výhled ze své neobvyklé vázy. Na kuchyňské desce květiny vypadají jako suroviny připravené na vybranou pochoutku.

c.grey_11.jpg
Ornithogalum, Zantedeschia a Gerbera

Domácí sbírky lze v interiéru použít k vytvoření zajímavých, harmonických zákoutí. Z rozmanitých tvarů vznikne zábavný obrázek. Různé odstíny šedé dávají nádherně vyniknout žluté barvě květů. Výsledkem je zátiší vyzařující teplo.

c.grey_12.jpg
Gerbera a Ranunculus

Váza nepravidelného tvaru vypadá, jako by přetékala květinami a větvičkami v teplých tónech oranžové. Nápadné aranžmá, které přitahuje pozornost v poklidném prostředí. Plochý tvar květu gerbery (Gerbera) pěkně kontrastuje s kulatým pryskyřníkem (Ranunculus). Harmonie je dosaženo volbou barev. 

c.grey_50.jpg
Gerbera a Narcissus

Zářící žlutooranžové gerbery (Gerbera) a žluté narcisy (Narcissus) ve váze obalené nahrubo sešitou plstí stejné barvy zútulní a prosluní interiér v odstínech šedé.

Doporučujeme

Články odjinud