Jarní Flora 2012: nač se můžete těšit

Jarní etapa zahradnické výstavy Flora Olomouc je opět tu, potrvá od 19. do 22. dubna 2012.  

Výstaviště Flora Olomouc bude v příštím týdnu patřit všem zahrádkářům a milovníkům rostlin.  

Flora jaro 1.jpg
Neprohloupíte, pokud si na výstavu vezmete fotoaparát

Tradiční akci, která je největší a nejstarší v České republice (mimochodem vůbec první květinová výstava odstartovala v olomouckých parcích v srpnu roku 1958), doprovodí jarní zahradnické trhy.

S nabídkou květin, okrasných rostlin, dřevin a zahradnických potřeb se představí nejen domácí české a moravské pěstitelské firmy, zahradníci, zahrádkáři a prodejci, ale také zahraniční vystavovatelé – zejména z Polska, Rakouska a Slovenska. 

Jak vypadá Zahrada v pohybu

Hlavní expozici v největším výstavním pavilonu A roztančí Zahrada v pohybu. Tak její tvůrce pojmenoval pestrobarevnou spirálu, plnou rozkvetlých jarních kytic, tulipánů, lilií, narcisů, hyacintů, balkónovek, řezaných i hrnkových květin s tryskajícími fontánami a klenbou ze zavěšených květin. 

Má symbolizovat proměnlivou jarní oblohu a jejím autorem je opět proslulý český zahradní architekt Ivar Otruba. Květiny do expozice přivezou vídenští městští zahradníci, pomalu už tradiční partner výstav Flora Olomouc.  

Flora jaro 2.jpg
Nechte se inspirovat hlavní expozicí  

Nechte se inspirovat: kytice pro muže 

Vlastními květinovými přehlídkami a soutěžními exponáty floristického klání v aranžování, letos na neobvyklé téma – Kytice pro muže, se představí Svaz květinářů a floristů České republiky. Zelené výpěstky přivezou členové Svazu školkařů České republiky a prezentovat se budou i zahradnické školy a ekologická centra.  

Od orchidejí po kaktusy 

Na galerii pavilonu A potěší návštěvníky přehlídka rostlin pro zimní zahrady a orchidejí s odbornými poradnami, výstava bonsají, azalek, rododendronů, skalniček, kaktusů, sukulentů, masožravek i zajímavá expozice pořadatele mistrovství České republiky a Evropy v automobilových závodech do vrchu Ecce Homo Šternberk s květinově nazdobeným sportovním vozidlem. 

Zahrádkáři slaví

Pavilon E bude zcela vyhrazen Výroční slavnosti, expozici Českého zahrádkářského svazu věnované letošnímu 55. výročí založení svazu se sbírkami jarních cibulovin zahrádkářů z organizace Narcis Kladno. Nebudou chybět květinová aranžmá a oblíbená zahrádkářská poradna.

Flora jaro 3.jpg
Jarní cibuloviny budou právě v květu

Jarní Floru Olomouc doprovodí tradiční zahradnické trhy a veletrh zahradní mechanizace Hortifarm, jejichž nabídce květin, zeleniny, semen, okrasných rostlin, školkařských výpěstků, malé zemědělské technice, potřebám a pomůckám pro zahradníky a zahrádkáře budou vyhrazeny pavilony G, H a venkovní plochy výstaviště.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout sbírkové skleníky, botanickou zahradu výstaviště a také botanickou zahradu olomoucké Univerzity Palackého. Pořadatelé nezapomněli ani na oddechový doprovodný program s dobrou dechovou a folkovou muzikou.

Kdy a za kolik?

Výstava bude přístupná denně od 9.00 do 18.00 hodin, v neděli do 17. hodiny. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) 80 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 40 Kč, rodinné vstupné (2 dospělí + 1 až 4 děti) pořídíte za 210 Kč. Zdarma mají vstup na výstavu děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníci s průkazem ZTP a ZTP–P.

Doporučujeme

Články odjinud