vytisknout velikost písma Jak zazimovat bylinky

Máte na zahradě či na balkoně byliny, a nevíte, jak se o ně přes zimu postarat, aby ji v pořádku přežily? Zatímco jednoletky zpracujete, méně odolné dvouletky a trvalky budou potřebovat vaši pomoc.

Nějakou bylinku pěstuje snad každý – kdo nemá zahradu, vystačí s několika květináči. I v nich se totiž většině druhů daří. Používají se jako koření, do salátů, v léčitelství i k barvení tkanin.

Klepněte pro větší obrázek
Libeček je velmi vytrvalá rostlina, která může vyrůst až do dvou metrů

Sušit, mrazit, nakládat

Jak bylinky zpracovat? Nabízí se hned několik možností – sušení, zamražení, naložení do oleje nebo octa. Pro krátkodobé řešení postačí, když je necháte ve sklenici s vodou – takto se uchovává hlavně pažitka nebo petržel. Nevydrží však déle než čtrnáct dní.

Klepněte pro větší obrázek
Petržel obsahuje silice, které mají dezinfekční účinky, a používá se k přípravě čajů

Byliny si dlouho zachovávají svoji příznačnou vůni a chuť. Pokud chcete, aby si ponechaly i barvu, prosolte je. Připravte si čtyřikrát větší množství gramů soli, než kolik máte bylinek, a ponechte je v solném roztoku v lednici tak dlouho, jak potřebujete.

Nejjednodušší a také nejefektivnější metodou sušení bylin je jejich zavěšení za stonky v místnosti, kde je světlo a teplo. Dávejte ale pozor, aby na ně nedolehly sluneční paprsky; bylinky by zežloutly a ztratily by i svoji chuť. Následně je můžete nasekat nebo rozmělnit v hmoždíři a získat tak koření.

Klepněte pro větší obrázek
Levanduli v antickém Římě přidávali do koupele, dnes se pěstuje hlavně ve Francii

Použít můžete i modernější metodu sušení, která přijde vhod zvláště těm, kdo nemají času nazbyt. Bylinky zabalte do papírového ubrousku a vložte do mikrovlnné trouby. Po třech až pěti minutách (záleží na množství rostlin) je vyndejte, budou usušené.

Užitková zahrada | Zahradní rostliny | Bylinky | Zima na zahradě

I v zimě můžete pěstovat bylinky. Poradíme vám, které to jsou 

Ochrana před mrazy

Pokud se bylinek nechcete ještě zbavit a rádi byste je ponechali do příštího roku, musíte se o ně náležitě postarat. Dvouletky i trvalky rozdělte na byliny méně odolné a odolnější. K těm prvním patří například bazalka, aloisie, raději i rozmarýn, vavřín nebo citronová tráva.

Klepněte pro větší obrázek
Oregano je přírodní antibiotikum, má antioxidační účinky a tlumí kašel

Tyto druhy bylinek přesaďte ze záhonu do květináče. V zimě jim dopřejte dostatek světla, teplotu okolo deseti až dvaceti stupňů a přiměřenou zálivku. Zeminu nechte vždy den nebo dva vyschnout a až poté je zalijte, přibližně jednou za týden.

Klepněte pro větší obrázek
Meduňka se používá k přípravě čajů nebo jako přísada do salátů, má příznivé účinky na spánek

Ideální podmínky nabízí pro takto přezimující rostliny zimní zahrada s chladnější teplotou vzduchu. Pokud však bydlíte v domě nebo paneláku, vystačí bylinkám i parapet nebo místo za oknem. Čím vyšší však teplotu v bytě máte, tím důkladnější zálivku jim poskytněte.

Bylinky v zahradě

Většina zahradních bylinek snáší i mrazivé počasí, a může tak přes zimu zůstat v záhonu. Jedná se zejména o petržel, pažitku, tymián, mátu, estragon, šalvěj, yzop, meduňku, saturejku, oregano, levanduli či libeček.

Klepněte pro větší obrázek
Pokud si chcete připravit italský pokrm – rajčata s mozzarelou, pak právě bazalka dá tomuto pokrmu správnou chuť

Prostor kolem rostlin pokryjte mulčovací kůrou, která udrží více vlhkosti a současně ochrání kořenový systém před mrazy, a jemně k nim vložte větve z jehličnatých stromů. Pokud jsou byliny již vzrostlé, s největší pravděpodobností zimu přežijí i bez takovéto ochrany.

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je bakterií i zápachu

Jak vyčistit kuchyňská prkénka a zbavit je ba…

Je to děsivé, ale kuchyňské prkénko má na sobě víc bakterií, než záchodové. Zatímco ta plastová můžete zpravidla dát do myčky a vyčistit na silný program, s dřevěnými si budete muset poradit jinak. Poradíme vám, jak se snadno zbavit bakterií z masa, nebo zeleniny, které se v kuchyňských prkénkách rády drží a množí.

11.  1.  2017 |
Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Návod: jak si doma vypěstovat ananas

Pochutnáte si rádi na ananasu? Až budete příště konzumovat tento exotický plod, nevyhazujte jeho vrcholovou růžici – zkuste si z ní vypěstovat novou rostlinu, která při dobré péči zaplodí. Naše čtenářka Dana Věrčáková, které se to podařilo, nám prozradila svůj vyzkoušený postup.

19.  9.  2016 |
Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Česnek: lék, životabudič i afrodiziakum

Léčivá moc česneku byl známa už ve starověku. Využijte ji i vy a zbavte se neduhů, jež trápí váš organizmus. Látky obsažené v kvalitním česneku působí natolik, že s nimi můžete omládnout o 10 let. Tvrdili to aspoň tibetští mnichové.

11.  1.  2017 |
Proč mít doma citrony

Proč mít doma citrony

Mít doma v zásobě citrony se hodí. Tyto voňavé exotické plody se dají využít nejen při přípravě nápojů a jídel, ale také jako léčivo při nachlazení, pomocník při úklidu a v neposlední řadě při péči o vaše tělo.

26.  11.  2016 |
Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pěstovat i doma

Rýmovník: Zázračná rostlina, kterou můžete pě…

Trápí vás rýma a nachlazení? Zapomeňte na útok na lékárnu a hromady kapesníků a zkuste to přírodní cestou. Vypěstujte si doma rýmovník - bylinu, která je nenáročná na udržování a pomůže vám posílit imunitu.

9.  12.  2016 |