Jak vytvořit světlo

Pokrok se nedá zastavit, a tak si i ti, kterým to ještě před pár lety přišlo nemyslitelné, pomalu zvykají na nejvýkonnější a nejúspornější světelné zdroje – ledky. Jsou ekonomické i ekologické. Což samozřejmě neznamená, že byste doma nemohli používat i vývojově starší světelné zdroje.

Základní výběr je jasně daný – dříve převažovaly klasické žárovky, pak se k nim postupně přidaly halogenové, následovaly kompaktní úsporné zářivky a nakonec LED zdroje (běžně se setkáte i s termínem LED žárovky).

Tradiční žárovky se stávají minulostí

Když před několika lety bylo podle směrnic Evropské unie zřejmé, že klasickým žárovkám „odzvonilo“, mnozí spotřebitelé se bouřili. A přestože se od roku 2012 nevyrábějí, obchody se hojně předzásobily a totéž udělala i řada z nás. Pravda však je, že každé zásoby jednou dojdou. Což je dobře jak pro vaši peněženku, tak i pro ekologii.

Obyčejné žárovky stály pár korun, avšak jejich provoz byl drahý. Dokázaly totiž přeměnit na světlo jen přibližně 5 až 10 procent spotřebované elektrické energie, „zbytek“ se proměnil na nechtěné teplo. Rovněž jejich životnost nebývala nijak závratná, v průměru šlo o 1000 hodin.

shutterstock_229417585.jpg

Halogenky také moc nešetří

Technologie halogenových žárovek vychází ze stejného principu jako klasické žárovky – dochází k rozžhavení wolframového vlákna, jen v tomto případě ještě v reakci s halogenem. Halogenky ovšem slibují o něco vyšší účinnost (na světlo se přemění kolem 25 procent spotřebované elektřiny) a zhruba dvojnásobnou životnost, tedy kolem 2000 hodin.

Mezi jejich výhody mimo jiné patří okamžitý start, nevadí jim časté zapínání/vypínání, dají se stmívat… „Hodí se především do místností, kde se často rozsvěcí na kratší dobu a zároveň je tu potřebné kvalitní světlo, například do koupelny, na toaletu či do předsíně,“ uvádí Marie Pátecká z hobbymarketu OBI. Ani tyto světelné zdroje však nelze vnímat jako energeticky úsporné, navíc do roku 2016 se přestanou vyrábět všechny žárovky energetické třídy C (některé halogenky však můžou spadat i do energetické třídy B).

Úsporné Kompaktní Zářivky

Úsporné zářivky pracují na principu elektrického výboje a pro svůj chod využívají kolem 80 procent elektrické energie. Jsou tedy skutečně takové, jak se nazývají – úsporné. Rovněž lze počítat s nepoměrně delší životností, zhruba kolem 10 000 hodin, a snadno jimi nahradíte tradiční žárovky se závity E14 či E27 (písmeno E připomíná objevitele žárovky, T. A. Edisona). Vyrábějí se však v široké škále a některé „úsporky“ lze stmívat. Jejich nevýhodou je ale pomalejší náběh světelného výkonu, který může v některých případech trvat i minutu či dvě. Také jim vadí časté rozsvěcení a vám zase může vadit obsah jedovatých látek, zejména rtuti (kterou naopak nemají halogenky). Rovněž stojí více peněz, přibližně kolem sta korun.

LEDky „frčí“

Ledky neboli diody vyzařující světlo (z anglického termínu Light Emitting Diode) jsou skutečně nejúspornějším řešením. Polovodičové zdroje převádějí přímo na světlo kolem 90 procent elektrické energie, mají tedy i nízkou spotřebu elektřiny. Počítejte s nepoměrně delší životností (jako průměr se udává 25 000 hodin, avšak mnohdy je to i více), rychlým náběhem světelného výkonu, nevadí jim časté zapínání/vypínání, mnohé se dají stmívat, jsou bezpečné, odolné vůči otřesům, nabízejí řadu různých závitů a patic, neobsahují rtuť… Ledky s RGB systémem navíc umožňují volbu barevného spektra podle vašeho přání – šíře barev je neskutečná. Ale pro mnoho z nás jsou stále drahé, cena se v průměru pohybuje v řádech stokorun. Pravda však je, že i to se pomalu mění ve prospěch spotřebitele, a ceny klesají.

shutterstock_189351737.jpg

Velkou výhodou LED technologie je ovšem fakt, že se neprodávají jen žárovky, ale i osvětlení vybavené už z výroby LED panely nebo pásky. Díky svým miniaturním rozměrům pak designéři můžou navrhovat neskutečně zajímavé tvary svítidel, což by s klasickými žárovkami nebo úsporkami skutečně nebylo možné.

Podle čeho ledky vybírat

U tradičních žárovek to bylo snadné – řídili jste se jejich příkonem udávaným ve wattech (W), kdežto v případě ledek je nejdůležitější světelný tok, označuje se v lumenech (lm). Ve srovnání s běžnými žárovkami totiž LED zdroje potřebují mnohem nižší příkon pro dosažení stejné intenzity světla. Abyste nemuseli chodit do obchodu s převodní tabulkou v ruce, na obalech světelných zdrojů se většinou uvádí porovnání příkonu staré žárovky s odpovídajícím světelným tokem ledky.

To ale není vše, co byste měli při nákupu sledovat. „Zajímejte se také o kandely (cd) – ty vám sdělují hodnotu svítivosti neboli intenzitu světla u bodovek. Čím širší je vyzařovací úhel, tím méně intenzivně bude osvětlená požadovaná plocha. Kelviny (K) vypovídají o barvě světla (čím vyšší číslo, tím chladnější barva). Běžně se LED zdroje prodávají v barvách teploty od 2500 K do 6500 K, přičemž nejnižší hodnota je teplá, nejvyšší studená, blížící se dennímu světlu.

A k čemu je dobré barevné podání (Ra)? Avizuje zkreslení barev – schopnost zdroje světla reprodukovat barvy okolních předmětů. Čím je hodnota Ra blíže číslu 100, tím je míra zkreslení nižší (u ledek má být alespoň 80). Pátrejte rovněž po luxech (lx), které vypovídají o intenzitě osvětlení (1 luxu odpovídá světelný tok 1 lumen dopadající na plochu 1 m2). Dále je dnes už běžné, že chceme, aby se světlo dokázalo stmívat – na výrobku s možností stmívání se uvádí označení,dimmable‘ či zkratka,dim‘.

Důležitý je i takzvaný binning (SDCM), který udává rozptyl barvy světla a svítivosti světelného zdroje, což je podstatné v každé místnosti, kde používáte více světelných zdrojů. Čím nižší číslo, tím kvalitnější světlo (nejkvalitnější výrobky dosahují hodnoty 3 SDCM),“ podrobně vysvětluje Marie Pátecká. A my už jen dodejme, abyste si také všímali typu patice či závitu, které musejí odpovídat vašim svítidlům, když budete měnit starou žárovku za ledku. Mezi nejčastější typy patří E27, E14, GU10, G9, M16…

shutterstock_89574334.jpg

Praktické led pásky

Můžete je použít v exteriéru (k nasvícení domu, jeho okolí, cestiček a podobně) i interiéru – v podstatě kdekoli. Při aplikaci doma je jejich montáž velice snadná, mnohdy bývají vybavené oboustrannou lepicí páskou, takže stačí strhnout ochrannou fólii a nalepit. Podstatné je jediné, mít poblíž zásuvku. Prodávají se v různých délkách, součástí sad jsou většinou i trafa a přívodní kabel. Na rozdíl od LED žárovek ale svítí jen jedním směrem, což však skvěle využijete v mnoha případech, například u dna horních kuchyňských skříněk, kdy si snadno přisvítíte pracovní desku.


Článek vyšel v časopise Bydlení, stavby, reality.

Doporučujeme

Články odjinud