DIY tip na podzimní dekoraci: Podle videonávodu si vytvořte vázu z dýně

Dýně se už i u nás staly symbolem podzimu. Co si z nich vyrobit krásnou vázu, kterou dozdobíme čerstvými květinami? Vše krok za krokem najdete i na videu v úvodu článku, kterým vás provede Markéta Mayerová. 

Postup:

Z dýně odřízneme vršek tak, aby nám kolem stopky zůstal ovál zhruba o průměru 10 cm. Budeme ho potřebovat na závěr jako klobouček. Dýni vydlabeme, semínka oddělíme od dužniny a uschováme pro pozdější zpracování.

Poté vnitřek dýně vyložíme celofánem nebo igelitovou fólií a vložíme květinářskou aranžovací houbu. Tu zařízneme podle výšky dýně a přes ni nalijeme dovnitř vodu tak, aby byla dýně zcela zaplněná.

Jak zdobíme?

Nemusíme dodržovat žádné zásady. Zdobíme květinami, které se nám líbí, například v barvách, jež k sobě ladí v tónech, nebo klidně v barvách kontrastních. Všechny vybrané květiny zkracujeme zhruba na 10 až 15 cm a zapichujeme je do aranžovací hmoty.

My jsme použili chryzantémy, které si můžeme vybrat v barvách od bílé přes krémovou, žlutou, růžovou až po fialovou. Přidali jsme karafiáty a rozchodník neboli sedum. Obě tyto květiny najdeme v celé škále barev a také nám dlouho vydrží. Doplnili jsme drobnokvětými růžemi.  

Z méně obvyklých květin jsme zvolili leucospermum. Kvete oranžově a žlutě, ale v květinářství ho najdete i dobarvované, například na fialovorůžovou. Květ je tak zajímavý, že chvilku přemýšlíte, jestli ho opravdu dokázala vytvořit příroda... Dále jsme přidali orchidej Vandu, která má kratší stonek. Kupujeme ji v aranžovací ampuli na nožičce, kterou zkrátíme nůžkami na požadovanou délku. Doplnili jsme snítkami pepře a rozkvetlými trávami.

Nakonec jsme do vnitřku kloboučku dýně zapíchli na každou stranu špejli a zasunuli jsme do aranžovací hmoty. Hotovo. Zaléváme vždy prostředkem přes houbu. A netradiční váza nám bude dělat několik týdnů radost. Vše krok za krokem najdete i na videu v úvodu článku, kterým vás provede Markéta Mayerová. 

Náš tip: Vyzkoušet můžete i netradiční dekoraci z patizonu, mrkněte na videonávod:

Recept na závěr

Byl by hřích dužninu z dýně nezpracovat, třeba na rychlou polévku. Pokud si budete vyrábět vázu z dýně, kupte si dýničky rovnou dvě, protože dužniny z jedné by na polévku bylo málo. Receptů na dýňovku je spousta, každý ji má rád jinak – se smetanou, s jablky, s červenou čočkou. Já ji miluji s kokosovým mlékem.

Dýni vydlabeme, pokud máme Hokkaidó, pouze opláchneme. Neoloupanou ji nakrájíme na kostky cca 2 x 2 cm. Jednu cibuli nakrájíme na měsíčky, přidáme 2 až 3 oloupané stroužky česneku. Dáme na plech, zakápneme olivovým olejem a pečeme v troubě cca 20 min. na 180 stupňů. Upečenou zeleninu dáme do hrnce, přidáme vydlabanou dužninu (bez semínek) z obou dýní a zalijeme polovinou plechovky kokosového krému (můžeme použít i kokosové mléko). Chvilku mícháme, aby se krém maličko vsákl. Poté zalijeme půllitrem vývaru, přidáme lžičku nastrouhaného zázvoru, pepř, sůl, špetku muškátového oříšku a trošku chilli. Povaříme cca 5 minut  a přidáme druhou půlku kokosového krému, promícháme, ochutnáme. Můžeme zakápnout citronem. Pak vše rozmixujeme. Servírujeme posypané opraženými dýňovými semínky, pokapané olivovým olejem, můžeme zdobit zakysanou smetanou. Dobrou chuť!

Doporučujeme

Články odjinud