Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu | iStock

iStock

Jak vyrobit léčivý lipový sirup, bonbony proti kašli, víno či limonádu

Čaj z lipového květu pijeme asi všichni. Patří k nejoblíbenějším nápojům při chřipce a nachlazení. Nasbírané květy ale můžeme zpracovat i jinak. Inspirujte se osvědčenými recepty.

Kdo by neznal lípu. Mohutný strom, který je českým národním symbolem. Její sílu a užitek oceňovali již staří Slované, pro které šlo o posvátný strom. Vysazovali ji u svých obydlí, aby ochránila jejich rodiny. Podle pověstí totiž právě v její koruně sídlili spravedliví a dobří duchové. Tradicí se stalo i vysazování takzvaných rodových lip při narození syna nebo položení základů nového obydlí. Věřilo se, že lípa se stane jejich ochráncem. Využívali ale samozřejmě i její léčivé účinky.

Není nic lepšího než mít doma připravené vlastnoručně vyrobené ochucené sirupy a oleje, které dodají vašemu jídlu božskou chuť. Jak na to, to vám v následujícím videu poradí Radek David, šéfkuchař restaurací Babiččina zahrada a La Veranda, a Denisa Bartošová, autorka knihy Láskominy.

Drobné květy obsahují účinné látky, které oceníte především při nachlazení, chřipce i angíně. Nejčastěji se z nich připravuje nasládlý čaj, který podporuje pocení, snižuje horečku, rozpouští hleny a pomáhá je tak uvolňovat, zmenšuje dráždivost ke kašli, působí proti křečím, má močopudné účinky. Dále také příznivě působí při problémech se žlučníkem, napětí či úzkosti, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zpevňuje cévy, posiluje imunitu. Staří Řekové z květů připravovali kůru proti vypadávání vlasů.

Využijte i vy její téměř zázračné léčivé účinky. Lípy jsou právě v plném květu. Omamná sladká vůně se šíří do okolí na kilometry daleko. Natrhejte květy a připravte si doma třeba vlastní sirup či bonbony proti kašli. Na podzim je určitě využijete. A pokud máte to štěstí a chřipka a nachlazení se vám vyhýbají, vyzkoušejte recept na domácí víno či limonádu.

Pokračování 2 / 5

Lipové bonbony proti kašli

Budete potřebovat:

  • 180 gramů medu
  • 150 gramů cukru krystal nebo krupice
  • 4 lžíce velmi silného lipového čaje (ideálně z čerstvých květů)
  • šťávu z jednoho citronu

Na obalení:

  • práškový cukr
  • škrob

Postup:

Do kastrůlku nasypte cukr, přidejte med, lipový čaj a vymačkanou citronovou šťávu. Směs dobře rozmíchejte a na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Že je hotová poznáte tak, že vám kapka na talířku vytvoří perlu, která na vzduchu ztuhne. Směs vylijte na olejem pomazanou pracovní desku, dřevěný vál nebo velké prkénko a nožem potřeným olejem krájejte na malé kostky. Ty nechte ztuhnout a obalte ve směsi škrobu a práškového cukru, aby se vám neslepily k sobě. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Cucejte při kašli a nachlazení.

Pokračování 3 / 5

Medový sirup z lipových květů

Budete potřebovat:

  • 300 gramů čerstvě natrhaného lipového květu
  • 2 celé chemicky neošetřené citrony
  • šťávu ze 3 citronů
  • 2 kila cukru krupice nebo krystal
  • 2 litry vody

Postup:

Květy rozložte na pár hodin na plech nebo noviny, aby vylezl veškerý hmyz. Pokud je to možné, neoplachujte je, přišli byste o drahocenný pyl. Mezitím si dejte svařit vodu a nechte ji úplně vychladnout. Čisté květy nasypte nejlépe do velké zavařovací sklenice, prokládejte na kolečka nakrájeným citronem. Zalijte převařenou studenou vodou, do které jste přimíchali šťávu z citronu. Nechte čtyřiadvacet hodin louhovat. Výluh pak přeceďte do hrnce přes plátýnko nebo jemné sítko a přiveďte k varu, stáhněte plamen a při nízké teplotě pomalu vařte, dokud sirup nebude mít požadovanou hustotu. Plňte do čistých suchých sklenic, které můžete kvůli konzervaci těsně před tím vypláchnout čistým alkoholem. Zavíčkujte a uložte na chladné a temné místo.

Pokračování 4 / 5

Domácí lipové víno

Budete potřebovat:

  • 4 hrsti lipového květu
  • 1 kilo cukru
  • 2 chemicky neošetřené citrony
  • 4 litry vody
  • vinné kvasinky (seženete například v drogerii)

Postup:

Vodu svařte s cukrem a nechte úplně zchladnout. Do pětilitrové zavařovací lahve nasypte květy zbavené hmyzu, přidejte citron nakrájený na plátky, zalijte nálevem a nakonec přidejte vinné kvasinky. Láhev překryjte gázou, tu upevněte gumičkou a obsah nechte zkvasit. Po týdnu vše přeceďte, přelijte do lahví, kde nechte víno ještě týden pracovat. Konzumovat ho ale můžete i okamžitě.

Pokračování 5 / 5

Osvěžující lipová limonáda

Budete potřebovat:

  • 300 gramů lipového květu
  • 300 gramů medu
  • šťávu ze 3 citronů
  • 3 litry vody

Postup:

Litr a půl vody svařte s medem. Během varu sbírejte vzniklou pěnu, dokud tekutina nebude čistá.  Druhou část vody přiveďte k varu a přidejte hmyzu zbavený lipový květ. Nechte asi deset minut zvolna probublávat. Pak odstavte a do chladnoucího výluhu přidejte na kolečka nakrájené citrony, přilijte medovou vodu, promíchejte a nechte asi půl dne stát. Nakonec přeceďte přes plátýnko nebo čistou utěrku, naplňte do důkladně vymytých lahví a uložte do lednice.

Doporučujeme

Články odjinud