Jak vyrobit jitrocelovou mast: Hojivý zázrak jen ze dvou ingrediencí

Jak vyrobit jitrocelovou mast: Hojivý zázrak jen ze dvou ingrediencí

Ať už vás trápí ekzém, poničené ruce, odřeniny, spáleniny či záněty žil, nemusíte utrácet vysoké částky za různé přípravky v lékárně. Pomůže vám jitrocelová mast, kterou si snadno vyrobíte doma. A my vám poradíme, jak na to.

Hojivé a antibiotické účinky jitrocele jsou známé po staletí. Nejčastěji se tato bylina používá ve formě čaje nebo sirupu, nezastupitelné místo ve vaší lékárničce by ale měla mít i mast. Oceníte ji totiž při mnoha obtížích. Skvěle regeneruje pokožku, používá se proto na drobná poranění, řezné ranky, popáleniny a odřeniny, poradí si také s různými kožními infekcemi, vyrážkou, hmyzími štípanci, ale i aknózní pletí, pomůže při vyhlazování čerstvých jizev. Příznivě působí i na ekzémy, které se vyznačují zánětem, suchostí či zarudnutím na povrchu kůže. Urychluje také vstřebávání otoků a modřin, ulevuje při bolestech a únavě nohou, hodí se při povrchovém zánětu žil. V neposlední řadě má příznivé účinky na obvykle špatně se hojící proleženiny a bércové vředy.

Je lepší jitrocel kopinatý, nebo větší?

Na výrobu masti můžete použít jak jitrocel kopinatý, ten poznáte podle dlouhých úzkých listů, nebo jitrocel větší, který má typicky vejčité až kulaté listy. Jitrocel kopinatý spíše hojí, jitrocel větší zase dezinfikuje. Nebojte se použít je třeba půl na půl. Sbírat jitrocel můžete od května až do září v podstatě kdekoliv, vyberte si ale raději místo, kam se nechodí venčit psi. Čerstvé listy pak zpracujte co nejdřív.

Recept na domácí jitrocelovou mast

Vyrobit si jitrocelovou mast doma je opravdu snadné a zvládne to úplně každý, nepotřebujete k tomu mít žádné bylinkářské znalosti ani speciální ingredience.

Ingredience:

1,5 hrsti čerstvě natrhaných listů jitrocele
300 g čistého vepřového sádla nebo jiného vhodného tuku (kokosový, kakaové nebo bambucké máslo)

Postup:

1. Natrhané listy omyjte a dobře osušte. Pak je natrhejte nebo keramickým nožem nakrájejte na menší kousky, případně je pomačkejte v hmoždíři.

2. Ve vodní lázni si ve velké nádobě rozpusťte tuk, nasypte do něj jitrocel a při 40 stupních ho nechte macerovat asi čtyři hodiny. Všechny listy by měly být ponořené pod hladinou tuku. Pak nádobu vyndejte, obsah nechte vychladnout a na týden ho uložte na temné a chladné místo.

3. Po týdnu obsah mísy znovu pozvolna rozehřejte a následně přeceďte přes jemné plátýnko nebo gázu. Pokud chcete mít mast hustší a nechcete, aby se při pokojové teplotě rozpouštěla, přidejte 3–5% včelí vosk. Pro příjemnější vůni můžete přidat pár kapek oblíbeného esenciálního oleje nebo oleje z čajovníku.

4. Přecezenou mast nalijte do čisté a suché skleničky nebo plastového kelímku. V lednici vám bez problémů vydrží rok.

Doporučujeme

Články odjinud