Téměř všelék
Někdo jeho pronikavou vůni a štiplavou chuť miluje, jiný se mu zdaleka vyhýbá. Pravdou je, že v klasické české kuchyni má česnek své stálé místo. Najdeme ho ve většině staročeských receptů. Jde však nejen o nenahraditelné „koření“, ale především o jednu z nejzdravějších plodin vůbec.
Provedené lékařské studie potvrdily, že má schopnost vyčistit stěny cév a tepen 2,5krát účinněji než HDL (dobrý) cholesterol. Jde o přírodní antioxidant s úžasnými protibakteriálními účinky, podporuje uvolnění krevního průtoku, snižuje krevní tlak i cholesterol a cukr v krvi, snižuje riziko nádorových onemocnění, poradí si se střevními parazity a také napomáhá vykašlávání v případech onemocnění horních cest dýchacích.
Pokračování 2 / 5
Co objevili buddhističtí mniši
Už buddhističtí mniši ale objevili a nedávné výzkumy jim daly za pravdu, že lidské tělo není schopno vstřebat přímou spotřebou této plodiny všech známých 400 léčivých substancí, ale jen pouhou třetinu z nich. Vyluhováním česneku v alkoholu však lze získat elixír schopný dodat tělu více než 65 % těchto substancí. Příprava zázračného všeléku přitom není vůbec složitá. Podle receptu v další kapitole článku si ho doma může vyrobit každý z vás.
Pokračování 4 / 5
Postup:
Oloupaný česnek nastrouhejte a zalijte alkoholem. Dobře promíchejte, směs nalijte do dobře uzavíratelné, nejlépe tmavé nádoby a nechte stát deset dní v temnu při teplotě okolo dvaceti stupňů Celsia. Pravidelně ji ale každý den několikrát protřepejte. Po uplynutí uvedené doby tinkturu přeceďte přes filtr, použijte třeba čisté plátýnko, a přelijte ji do lékovek s kapátkem. Po dvou dnech ji začněte užívat vždy před jídlem přesně podle níže uvedeného schématu a to tak, že předepsaný počet kapek nakapete do půl deci mléka a vypijete. Nemusíte se bát případného zápachu z úst, mléko ho zneutralizuje.