Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat | iStock

iStock

Jak vyčistit kůži a správně o ni pečovat

Kůže patří mezi oblíbené materiály. Nejenže je přírodní, ale také pevná a odolná, takže hodně vydrží. Pořizovací cena výrobků z ní je však vyšší. I proto je dobré o ně správně pečovat a udržovat je tak, aby vydržely krásné co nejdéle.

Pořídili jste si do obýváku kvalitní koženou sedací soupravu? Dobře jste udělali. Na rozdíl od látky či koženky totiž lépe vypadá a především si ji budete moci mnohem déle užívat. Kůže totiž hodně snese. Ani každodenní používání nezanechá na potahu viditelné stopy, pokud ji vysloveně nepoškrábete nebo nepolijete. I to lze však odstranit.

Kůže díky pórům dýchá, což oceníme, protože se nám tolik nebude potit pozadí, ale také se vysouší, přijímá okolní vlhkost, ale i mastnotu či prach. Je proto opravdu důležité se o výrobky z kůže dobře starat a čistit je. Jen správná péče totiž zaručí, že budou stále vypadat jako nové a budou sloužit dlouhé roky.

Jak pečovat o plovoucí podlahu, aby byla stále jako nová

Kůži se tak musíte věnovat pravidelně. Při každém úklidu povrch setřete čistým měkkým hadříkem namočeným ve vodě s trochou rozpuštěného obyčejného mýdla. Pořiďte si třeba to s jelenem. Hadr by měl být čistě bílý, barevný by mohl kůži obarvit. Nepoužívejte žádné saponáty ani prací prostředky. Ty by kůži odmastily a vysušily. Pokud nedůvěřujete mýdlu, sežeňte si ve specializovaných obchodech čisticí prostředky určené přímo na kůži.

Bohužel se někdy stane, že se na kůži objeví drobné škrábance. Tomu se zkrátka nevyhnete. V takovém případě předmětná místa ošetřete prostředky, které obsahují vosky (například včelí či karnaubský vosk). Existují ve formě spreje, pasty nebo balzámu. Škrábance se voskem zacelí a kůže zase získá jednotnou barevnost.

Co nesmí ve vaší pracovně chybět, když jste se rozhodla pro home office

Stát se může i to, že se vám povrch zabarví od oblečení. Často pouští třeba džíny. Ani v takovém případě nemusíte panikařit. Když nepomůžou hadřík a mýdlová voda, raději neimprovizujte a kupte si čisticí pěnu na kůži. Ta se vám bude hodit i v případě, že se vám na sedačce záhadně objeví třeba čáry od propisky či fixy nebo když rozlijete nějakou dobrotu, jako je třeba hruškové zimní pohlazení.

Abyste kůži udrželi stále vláčnou, pořiďte si impregnaci a sedačku s ní čas od času ošetřete. Zabráníte jejímu stárnutí, tvrdnutí a praskání. Navíc bude také chráněna proti UV záření, vzdušné vlhkosti a vodě. A nejen to. Běžná špína se na ní nebude tolik usazovat a ta, která tam přeci jen zůstane, půjde díky impregnaci mnohem lehčeji setřít, protože zůstane na povrchu a nedostane se dovnitř pórů. Naimpregnovaná kůže je také odolnější vůči škrábancům.

Doporučujeme

Články odjinud