Jak vyčistit čalouněnou sedačku, aby vypadala zase jako nová

Jak vyčistit čalouněnou sedačku, aby vypadala zase jako nová

Skvrny od kávy, vína, limonády, pozůstatky různých zbytků jídla, otisky ušmudlaných dětských ručiček, čáry od voskovek, ale také usazený prach. I tak může vypadat vaše čalouněná sedací souprava po zimě, když na ni zasvítí slunce. Je proto nejvyšší čas pustit se do čištění, abyste jí vrátili původní barvu i vzhled. A my vám poradíme, jak na to.

Jaro už pomalu klepe na dveře a s ním i velký jarní úklid. Kromě smýčení pavučin, mytí oken a tepování koberců byste pozornost měli věnovat i sedací soupravě. Z vybavení bytu totiž dostává zabrat asi nejvíc. Především pokud máte doma děti, domácí mazlíčky, nebo dokonce oboje. Občasné vysátí drobků, případně chlupů v takovém případě vážně nestačí.

Jak se zbavit prachu?

Ať už bydlíte v paneláku, cihlovém domě nebo dřevostavbě, prach je všudypřítomný. To ostatně sami vidíte na nábytku, který musíte pravidelně otírat. Na to, že se usazuje i na potahu sedačky, se ale poněkud zapomíná. Nejhorší je to, pokud jste si z praktických důvodů vybrali hrubší potahovou látku, která víc vydrží. Čas od času proto sedačku vykartáčujte jemným kartáčkem, případně otřete hodně vyždímaným hadrem.

Mastné skvrny na gauči vyčistí citron nebo ocet

Samozřejmě si můžete pořídit některý ze speciálních čisticích prostředků, s většinou skvrn si ale poradíte s pomocí obyčejného citronu nebo octa. Použít je můžete na mastné fleky, ale i na fleky od barev, piva, případně vajec. Na mastné skvrny platí i čistý alkohol. Vyzkoušet ale můžete i teplou vodu s trochou mýdla nebo saponátu.

Co na skvrny od kávy, čokolády a kečupu?

Naopak zásadně jen studenou vodu, případně prací prášek nebo přípravky na koberce použijte na skvrny od kakaa. Tytéž prostředky vám pomohou od kečupových stop. Na starší skvrny od kávy nebo horké čokolády zase platí glycerin.

Jak odstranit žvýkačku?

Při úklidu vám dá hodně zabrat stará zaschlá žvýkačka, která na látce drží doslova jako přilepená. Jediné, co na ni platí, je zmrazit a oddrolit. Pár kostek ledu nebo speciální sprej to snadno zařídí.

Jak oživit vybledlé barvy?

Pokud máte jen pocit, že původní barva potahu vybledla a ztratila svůj původní šmrnc, vyrobte si domácí přípravek na její oživení. Naše babičky s ním měly ty nejlepší zkušenosti. Potřebovat budete jen 250 ml destilované vody, 50 ml vysoce procentního čistého konzumního lihu, 50 ml glycerínu a 13 g mýdlových vloček. Ty nasypte do kastrůlku, zalijte destilovanou vodou a za stálého míchání zahřívejte, dokud se vločky nerozpustí. Odstavte a nechte roztok vychladnout. Pak přidejte glycerín, poté vinný líh a důkladně vše promíchejte. Nalijte do skleněné lahve a dobře uzavřete. Před každým použitím rozpusťte jednu lžíci přípravku v čisté vodě a důkladně našlehejte až do pěny. Tu pak opatrně nanášejte houbičkou na látku. Pozor ale, abyste potahy příliš nenamočili.

Náš tip:
Pokud se vám do čištění sedačky příliš nechce nebo si na to jen netroufáte, objednejte si profesionální úklidovou firmu, která se na to specializuje. Díky moderním technologiím čalounění nejen vyčistí, ale zbaví ho i všudypřítomných roztočů, kteří patří spolu se svými zbytky mezi výrazné alergeny. Pokud máte doma nějaké koberce, můžete to spojit i s jejich vyčištěním.

Jak ochránit sedačku, aby se neušpinila?

Jestli jste si pořídili domácího mazlíčka nebo do vaší rodiny přibylo batole, dá se předpokládat, že se to záhy projeví právě na sedací soupravě. Abyste tomu předešli, máte hned dvě možnosti. Tou první je impregnace potahové látky, která vytvoří neviditelnou bariéru a látku ochrání před znečištěním. Druhou jsou pak snímatelné potahy, které můžete poměrně snadno a rychle sundat a vyprat v pračce či odnést do čistírny.

Doporučujeme

Články odjinud