Jak vybrat sušičku prádla, která vás nezklame | iStock

iStock

Jak vybrat sušičku prádla, která vás nezklame

Uvažujete o koupi sušičky prádla, nevíte ale, jak se v široké nabídce orientovat? Rozdílů u jednotlivých modelů je skutečně mnoho. Ať už v použité technologii sušení, rychlosti sušení nebo spotřebě elektrické energie. Poradíme vám, jak vybrat model, který vám bude vyhovovat nejlépe.

Sušička pomůže v boji proti alergiím

Sušička bezesporu ušetří čas, který je třeba věnovat věšení prádla a jeho žehlení, v malém bytě díky ní nemusíte zakopávat o sušák. Sušička odstraní také problémy s vysokou vlhkostí v bytě a plísněmi, které způsobuje. Navíc sušička dokáže zbavit prádlo nepříjemných žmolků, vlasů, chlupů od zvířecích miláčků, ale také pylů a různých dalších alergenů. A nejen alergici ocení, že prádlo je jemné a voňavé i bez použití aviváže. Přitom sušičky zdaleka nejsou tak náročné na provoz, jak si lidé běžně myslí. I mezi sušičkami prádla je však mnoho rozdílů. Jak tedy vybrat?

Kondenzační nebo ventilační sušička

Asi největší a základní rozdíl je v tom, jakou technologii spotřebič k sušení prádla využívá. Obě mají své výhody i nevýhody. Liší se v tom, jakým způsobem je odváděn horký vzduch, v rychlosti sušení a spotřebě elektrické energie.

Ventilační sušička má nižší pořizovací náklady, menší spotřebu elektrické energie, ale musí být umístěna v místnosti s venkovním odvětráváním, popřípadě vyžaduje stavební zásah stejně jako například klimatizace. Horký vzduch s párou ze sušení totiž musí být odváděn trubkou ven z budovy. Ta navíc musí být minimálně 1,20 m dlouhá a umístěná 30 cm od země.

Kondenzační sušička oproti tomu žádné úpravy nepotřebuje, umístit ji můžete kdekoliv, kde na ni máte potřebný prostor. Ať už je to v koupelně, kuchyni, předsíni, technické místnosti nebo třeba komoře. Přebytečná voda se shromažďuje buď do určené nádobky, nebo odchází přímo do odpadu. Nevýhodou je vyšší cena, vyšší spotřeba energie a nutnost vyprazdňovat nádržku s kondenzátem, pokud ji spotřebič má.  Přesto právě kvůli jednoduché instalaci patří tyto sušičky v Česku k nejprodávanějším.

Ventilační sušičky se ještě dále dělí na ty s topným tělesem nebo s tepelným čerpadlem. Ty první mají vyšší náklady na provoz, ale sušení trvá kratší dobu. Výhodou z hlediska údržby je vyjímatelný výparník, který můžete snadno očistit pod tekoucí vodou. Oproti tomu sušičky s tepelným čerpadlem jsou energeticky úspornější a také velmi šetrné k jemnému prádlu, po každém cyklu ale musíte vyčistit filtry (některé modely mají funkci samočištění) a kondenzátor, který je v přístroji umístěný napevno, musíte jednou za čas vysát vysavačem nebo očistit kartáčem, v případě většího znečištění je pak třeba svěřit údržbu profesionálům.

Existují i hybridní modely, které používají oba způsoby a spotřebitel si může vybírat mezi úsporným programem, kdy sušička používá tepelné čerpadlo, popřípadě zkrátit čas sušení zapojením topného tělesa, ovšem za cenu zvýšení aktuální spotřeby.

Pračka se sušičkou

Stále populárnější jsou kombinace 2 v 1, tedy sušičky kombinované s pračkou. Je to především kvůli tomu, že se vejdou i do méně prostorných koupelen, navíc u nich nemusíte přendávat vyprané prádlo z bubnu pračky do sušičky. Problémem je však fakt, že sušička nepojme stejně velké množství prádla, jaké dokáže vyprat pračka. A obvykle ani výběr sušicích programů nebývá tak pestrý. Samotná kvalita sušení navíc také není stoprocentní. Prádlo může být nedosušené nebo naopak natolik přesušené a pomačkané, že mu nepomůže ani několikanásobné vyžehlení napařovací žehličkou.

Umístění sušičky si dobře promyslete

Před výběrem sušičky předem vyberte místo, kam chcete spotřebič umístit. Uvědomte si, že je zásadní dodržet pravidla vzdálenosti 60 cm od umyvadla, sprchy, sporáku, jinak bude okolní vzduch příliš teplý, což může snížit výkon sušičky a tím i účinnost sušení, naopak se zvýší spotřeba energie. Myslete i na to, že některé sušičky se připojují na odpad, takže by neměly stát příliš daleko od něj. A rozmyslete si také, zda preferujete sušičku s horním, nebo předním plněním. To závisí především na prostoru, který máte k dispozici, i na tom, zda plánujete umístit na sušičku pračku.

Pozornost věnujte účinnosti odstřeďování i nádobě na kondenzát

Velmi důležitý je také údaj o účinnosti odstřeďování, který je označován třídou A až G. Na něm závisí, jak dobře bude vaše nová sušička odvádět svoji práci. Jestliže chcete mít jistotu, že prádlo bude vysušené rovnoměrně, nezůstane vlhké a že nehrozí, že se na něm objeví nežádoucí plísně, pak je ideální pořídit sušičku s účinností kondenzace třídy A.

Pokud jste se rozhodli pro kondenzační sušičku, zajímejte se o to, jak velká je nádoba, do které se zachytává voda zkondenzovaná při sušení. Nejčastěji pojme 4 až 6 litrů. Obecně platí, že čím větší má nádoba objem, tím méně často musíte vylévat její obsah. Výhodou je kontrolka upozorňující na to, že je nádoba plná. Pokud se totiž naplní během cyklu, ten se přeruší. Některé modely se dají připojit také přímo do odpadu, zjistěte si proto předem, zda je připojovací sada součástí balení, nebo si jí musíte dokoupit.

Nepodceňte kapacitu sušičky, hlučnost ani spotřebu

Mezi další důležité parametry, kterým byste měli při výběru sušičky věnovat pozornost, patří určitě spotřeba. Na energetickém štítku je jasně vyznačeno, do jaké třídy vybraný spotřebič patří. Ty modely, které mají nejmenší spotřebu energie, patří do energetické třídy A+++ nebo také A++. Ostatní sušičky jsou brány spíše jako neekonomické. Důležitým údajem je i roční spotřeba energie, což je hodnota, kterou na štítku najdete vyznačenu v kWh/annum.

Kromě informací o spotřebě na energetickém štítku najdete i informace o tom, o jaký typ sušičky jde, dobu trvání běžného cyklu sušení, třídu účinnosti kondenzace (odstřeďování), hlučnost sušení a kapacitu bubnu. Čím tišší je chod, tím pohodlnější je používání v jakoukoliv denní či noční dobu. Hlučnost je udávána v decibelech a nejčastěji se pohybuje kolem 65 dB. Důležitý je i objem bubnu, který se nejčastěji pohybuje od 3 do 8 kilogramů. I když ale máte malou domácnost, je lepší pořídit si sušičku s kapacitou okolo 6–7 kilo, pro čtyřčlennou rodinu pak potřebujete kapacitu 8 kilo a více.

Zajímejte se i o to, jaké funkce a programy sušička nabízí

Obrovskou výhodou je chytrá funkce, která se nazývá 6. smysl nebo také Fuzzy Logic či Easy Logic. Sušička si sama zváží, kolik prádla je v bubnu a nastaví optimální teplotu i délku programu. Ušetří se tím náklady, zkrátí se doba sušení a prádlo nebude zbytečně vlhké. Další oblíbenou funkcí je start odložený až o 24 hodin. Příjemné jsou i funkce jako Sensitive Drying, která se postará o šetrné sušení, nebo funkce pro snadné žehlení, která je v dnešní době téměř nepostradatelná. Existují i programy, které umožňují sušení různých typů tkanin najednou, nebo program, který šetrně pečuje o košile.

Z dalších programů určitě oceníte třeba ECO programy s nízkou spotřebou, noční programy s funkcí tichého provozu, provzdušnění či parní sušení nebo sušení podle zbytkové vlhkosti. Některé moderní modely pak nabízejí ještě různé vychytávky, jako je osvětlení bubnu, možnost přehodit otvírání dvířek nebo třeba možnost ovládat spotřebič chytrým telefonem.

Doporučujeme

Články odjinud