vytisknout velikost písma Jak v září pečovat o rostliny

V tomto měsíci je země ještě dost vyhřátá na výsev trávníku, ale současně už mohou hrozit mrazíky ohrožující letněné pokojové a tropické rostliny. Na zahrádce postupně vytipujte prostory vhodné k umístění krmítek pro ptáčky.
Jak v září pečovat o rostliny

Okrasná zahrada

  • Do země patří na jaře kvetoucí cibuloviny, kterým nevadí zimní mráz. Vysazujeme nejprve narcisy, pak tulipány a nakonec hyacinty a kosatce.
  • Ze země naopak vyjímáme odkvetlé cibuloviny a hlízy, které by v zimě zmrzly. Patří sem mečíky, pryskyřníky a begonie.
  • Pokud hodláme svůj kus půdy zkrášlit jehličnany (koniferami) a stálezelenými dřevinami, je čas vysadit je. Kupujeme teď rostliny s kořenovým balem či v kontejnerech a po výsadbě dbáme na řádnou zálivku, aby dřevina co nejrychleji zakořenila.
květiny.jpg 
  • Myslíme na příští rok a vysazujeme na záhony dvouletky vyseté na jaře.
  • Trvalky jsou teď většinou po odkvětu, odstraníme suché stonky a velké trsy můžeme rozdělit a rozsadit. Tím si je snadno namnožíme.
  • Růže jsme přestali přihnojovat v červenci. Teď jim dodáme maximálně draslík, aby dřevo vyzrálo a bylo odolné proti vymrzání. Odstraňujeme také odkvetlé stonky a planné výhony – vlky.
  • Pokud jsme trávník nezaložili na jaře, můžeme se do toho pustit právě v září. Je nejvyšší čas, dny jsou ještě dost teplé na to, aby semeno vyklíčilo a do zámrazu dobře zakořenily rostliny. S výsevem nečekáme déle než do poloviny září.
  • Pozor na balkonové rostliny. První mrazíky mohou přijít znenadání a některé tropické druhy jako mučenka či banánovník by mohl chlad poškodit. Naopak první mrazíky přežije olivovník či fíkovník. 

Ovocná zahrada

  • Děti spěchají zase do školy a my do zahrady sklidit všechnu tu úrodu. Švestky, hrušky, jablka a pozdní broskve, to vše nám teď plní košíky a mísy. Zdravé ovoce můžeme uskladnit, ale poškozené a padané musíme hned zpracovat.
  • Stromy také kontrolujeme a odstraňujeme napadené a poškozené části i plody. Nikdy nenecháváme plody na stromě ani pod ním, jsou semeništěm chorob a škůdců. Přihnojíme je draselným hnojivem, aby dřevo vyzrálo a bylo odolnější proti vymrzání.
  • Vlašské ořechy sklízíme, až jsou skutečně zralé a začnou samy padat. Sušíme je na slunci a čerstvém vzduchu. Čím důkladněji je na zimu připravíme, tím méně budou později plesnivět.
jablíčka.jpg
  • Kdo pamatuje na prababičky a jejich zvyky, možná si vzpomene na jejich způsob uskladnění ovoce. Tak třeba švestky v sušených kopřivách vydrží až několik týdnů. Také hrušky a jablka se dříve balily do papíru. Vyžaduje to však trpělivost a čas.
  • Pozdní odrůdy ovoce mohou přejít mrazíkem. Pak mají ještě výraznější vůni a sladší chuť.
  • Také bobulové ovoce se snadno rozmnožuje řízky. Větvičku s šesti pupeny seřízneme a zasadíme do pařeniště tak, aby dvě třetiny s pupeny bez listů byly pod zemí. 

Zeleninová zahrada

  • Sklízíme rajčata, papriky, lilky, patizony, cukety, malé dýně, fazolky, červenou řepu a další druhy zeleniny. Je čas konzervování a zamrazování zásob na zimu.
  • Po sklizni záhony zbavíme zbytků, které mohou napadat škůdci a choroby. Zeminu pohnojíme kompostem či uleželým hnojem a zpracujeme. Ideální je zelené hnojení. Po sklizni vysejeme na záhon směs brukvovitých a bobovitých rostlin, mladé rostliny pak zaryjeme.
  • Vyséváme špenát, zimní salát a ředkvičky. Také mangold a cibule pro jarní sklizeň patří do země.
dýně.jpg 
  • Vysazujeme podzimní česnek a některé druhy listové zeleniny.
  • Růžičkové kapustě zaštípneme špičku, aby se podpořil růst růžiček.
  • Sklízíme kořeny čekanky, z nichž ve sklepě budeme rychlit bílé puky.
  • Choulostivé byliny, zvláště rozmarýnu a bazalku, už by mohly zářijové mrazy poškodit. Proto je přeneseme do interiéru.
  • Věnujeme pozornost také kompostu. Přeskládáme ho a se zbytky ze zahrady dodáme rovněž hnojivo. 

Vychutnejte si pěkné zářijové dny a věnujte se sklizni úrody. Ačkoli máte práce nad hlavu, nezapomínejte ale na to nejdůležitější: užívejte si příjemný pobyt na zahradě a kochejte se krásami přírody!

Sledujte náš facebook

Nejčtenější články

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice krok za krokem

Jak připravit svatojánský likér: ořechovice k…

Noc na svatého Jana chápali naši předkové jako magickou. Během ní trhali mimo jiné nezralé ořechy, z nichž připravovali svatojánský likér. Prospali jste včerejší noc? Nevadí, ořechovka se dá udělat i v následujících dnech.

včera |
Pěstování hortenzie

Pěstování hortenzie

Pro hortenzie jsou charakteristické nádherné květy větších rozměrů nejrůznějších barev a typů. Jedna z nejoblíbenějších rostlin zahrádek vám bude přinášet pouze radost, dokážete-li si s ní poradit. Jak na to?

19.  6.  2016 |
Deset druhů bylin, které byste si měli vypěstovat

Deset druhů bylin, které byste si měli vypěst…

Chcete mít po ruce čerstvé vitaminy od jara až do podzimu? Vypěstujte si byliny, které využijete v kuchyni, při léčbě různých neduhů či jako voňavou dekoraci. Vybrala jsem deset druhů, jejichž popis i zásady pěstování najdete v dnešním článku.

28.  2.  2016 |
Mšice a boj proti nim

Mšice a boj proti nim

S tímto známým škůdcem se můžete setkat jak v bytě, tak i na zahradě. Svou parazitickou činností dokáže způsobit nemalé škody. Když už se na rostlinách objeví, je nutné urychleně zakročit.

12.  6.  2016 |
Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka vám poroste i v květináči

Bazalka má všestranné použití, což této bylince zajišťuje stále větší popularitu. Setkáte se s ní jako s okrasným druhem, v kuchyni nebo v léčitelství. Také zastupuje podle pověr znamení lásky, zdraví a moudrosti.

10.  3.  2016 |