5
Fotogalerie

Jak ušetřit? Získejte semena z letošní úrody!

Na zahradách dozrává plodová zelenina, pomalu odkvétají některé letničky – je čas sbírat semena pro výsevy v příštím roce.

Namnožit si tak můžete i leckteré trvalky. Je ale třeba vědět, jak a kde semena přes zimu uskladnit, aby zjara vyklíčila. Kdo ví, jak semena sbírat a uchovat přes zimu, může se těšit na dobře klíčící osivo.

Příští rok se pak bude moci pochlubit výpěstky květin i zeleniny ze semen získaných na vlastní zahradě. Jistě si mnozí pamatují, že sběr semen byl pro naše prarodiče obvyklou záležitostí.  

Dnešní situace je odlišná. Lákají nás spíše pestrobarevné sáčky v obchodech, v nichž objevíme pár semínek někdy pochybné kvality způsobené špatným skladováním.  

Posbíraná semínka potřebují suché a stinné místo

Získat semena květin je jednodušší, než nashromáždit je z plodů některých zelenin. Obvykle se sbírají odkvetlá dozrálá květenství, u druhů s většími semeny (například nocenky, lichořeřišnice) se dobře sbírají po jednom.  

Semena letniček i trvalek sbírejte za suchého počasí v době, kdy půjdou volně vysypat ze semeníku. Příliš nevyzrálá semena obvykle „nedojdou“, nebo jen některá, a klíčivost pak za mnoho nestojí. Horší podmínky pro sběr jsou v letošním deštivém létě, ale ani to vás nemusí odradit.  

Před uskladněním rozložte semena na teplém, stinném a hlavně suchém místě, aby se zbavila přebytečné vlhkosti. Doschlé semeníky se otevřou a semínka bez problému vysypete. Vyřaďte ta, která jsou nedozrálá a poškozená (u droboučkých si ale na Popelku hrát nemusíte).  

semena_2.jpg
Slunečnicová semena využijete nejen jako osivo pro příští rok. Jsou výborným krmivem pro ptáky v zimě, a zkusíte-li je vyloupnout, zjistíte, proč jim tolik chutnají  

Oblíbené letničky se množí ve velkém

Nedám dopustit na afrikány – od úplně nizoučkých až po ty vysoké k řezu. Barevných kombinací žlutých odstínů s purpurovou (i čistě jednobarevných) je mnoho a vytrvalostí i odolností se jim vyrovná málokterá letnička. Výborně klíčících semen z nich získáte spoustu.  

Další letničkou spolehlivě kvetoucí až do mrazů je lichořeřišnice. V průběhu léta odstraňujte odkvetlé květy, v tuto dobu už semena dozrávají a můžete je sbírat.    

Ze semen hledíků získáte příští rok záhon pestrých květů, černucha se dokáže o potomstvo postarat sama právě tak jako nestařec. Množství semen vytváří slézovec, měsíček zahradní, dobře vám budou klíčit i hvozdíky bradaté.  

Pnoucí letničky mívají semen nespočet: sbírat povíjnici či svlačec je skoro zbytečné, příští rok vám jich spousta vyklíčí v místě, kde jste je pěstovali. Hrachory už tak samostatné v rozmnožování nejsou, navíc se jim nedaří další rok na stejném místě. 
 

semena_5.JPG
Dobře uskladněná semena afrikánů si podrží klíčivost i do dalšího roku. K jejich sběru využijte nejpěknější a nejsilnější rostliny, které máte na záhonu  

Umístit je do skleniček, nebo do sáčků?

Dobře proschlá a vyčištěná semena dejte do malých papírových sáčků (koupíte je levně v papírnictví v balení po padesáti kusech). Ty si označte nejen jménem rostliny, ale i datem sběru. Nespotřebovaná semena většiny letniček můžete použít ještě v dalším roce.  

Sklenice nejsou příliš vhodné – semena jsou živá a potřebují dýchat, což v pevně uzavřeném skleněném obalu není možné. Ani všelijaké neprůhledné plastové krabičky nejsou nejlepší variantou uskladnění, nemáte totiž kontrolu, zda semena neplesniví nebo zda je nenapadli škůdci.  

semena_4.JPG
Semena krokusů posbírejte počátkem léta spíše jako zajímavost k pokusu. Kvetoucí rostliny z nich získáte nejdříve za tři čtyři roky  

Zelenina na další sezonu

Patrně nebudete na semeno pěstovat zelí, květák nebo salát: tuto zeleninu byste museli zazimovat a teprve příštím rokem by vykvetla. Lépe pořídíte s rajčaty, okurkami, tykvemi, paprikou nebo melouny a fazolemi.  

Zásobu semen pnoucích nebo keříčkových fazolí pořídíte ze suchých plodů (lusků), které ještě nepraskají. Jakmile byste semena sklízeli dříve, neměla by ukončený vývoj, a tedy ani dostatek zásobních látek pro další generaci.  

Pokud se vám na zahradě obzvláště vydařila úroda plodových zelenin, určitě vás napadne, že si semena posbíráte a vysejete i příští rok. Přesto se můžete dočkat místo úspěchu velkého zklamání. V čem by spočívala chyba?  

Hybridy versus odrůdy

Zakoupené osivo s označením F1 (někdy H) je hybridní, to znamená, že vyšlechtěné zeleniny nebo květiny jsou v této generaci lepší než rodiče. Více a lépe kvetou, mají vyšší výnosy, jsou vybarvenější.  

Semena odebraná z hybridů v další generaci tyto vlastnosti ztrácejí. Proto si u plodových zelenin všímejte označení a semena sbírejte jen z odrůd – u nich se vlastnosti nemění. Po několika letech je dobré sortiment z vlastních semen ozdravit originálním šlechtěným osivem.  

Podobné je to s hybridy u květin. Nejčastěji se s označením F1 setkáte u macešek, petúnií, begonií nebo pelargonií. Také pro ně platí nesbírat semena hybridních rostlin, ale pouze odrůd.  

semena_1.JPG
Kopr z vlastního sběru vysévejte od časného jara. Odolná semena často vyklíčí další rok i na místě, kde jste kopr pěstovali  

K semenům dužnatých zelenin se musíte probojovat

Okurky, rajčata, tykve nebo melouny mají velké množství semen, jejichž získání je trochu pracnější. Ze zdravých rozkrojených plodů v botanické zralosti je vydlabejte lžičkou. Jsou obalená slizkou dužninou, které je musíte zbavit.  

Poté je dejte do nádoby, zalijte vodou a na teplém místě je nechte zakvasit. Stačí čtyři pět dní, aby se dužnina od semen oddělovala. Na jemném sítku pak semena proplachujte pod tekoucí vodou, až je od dužniny úplně vyperete. 

semena_3.JPG
Pro získání semen jsou nejlepší téměř přezrálé plody, u nich je zralost zaručená. Někdy takové plody nevypadají vábně – nedejte se tím odradit  

Na papírovou utěrku nebo ubrousek semena vyklopte a nechte je úplně vyschnout – musí se volně sypat. Pak je uskladněte v papírovém sáčku stejně jako ostatní druhy semen na suchém a vzdušném místě.  

Nejlépe si podobu předešlé generace zachovávají samosprašné odrůdy rajčat, tykve a okurky jsou rostliny cizosprašné. Tam se můžete u odrůd dočkat překvapení v nečekané barvě či tvaru plodů, což není na závadu.  

Sklizená a uskladněná semena květin i zeleniny během zimy čas od času zkontrolujte. Nezapomeňte na to, že se vyplatí dobře se o ně postarat ještě před uskladněním – zralá, zdravá a suchá semena neplesniví a zjara spolehlivě vyklíčí.

Doporučujeme

Články odjinud